[156] Sprawdzony i bardzo trwały sposób na szary plastik podszybia.

RogerIZ28

Nowy
Auto
Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI
Witam, pewnie większość z nas ma problem z poszarzałym (wręcz jasno szarym!) Plastikowym podszybiem w AR156 (nie wiem jak tam w pozostałych modelach) - wygląda to po prostu nieestetycznie.
Tak też było u Mnie - podszybie było bardzo jasno-szare

zakupiłem do tego celu preparat SONAX - do odnawiania starych plastików (cena ok 25zł), wiem że można użyć tego celu np czernidła do opon- tyle że czernidło w zasadzie po 1 myciu już schodzi i po każdym myciu należy poprawiać, pryskając przy okazji ową tłustą substancją szybę, i maskę.

Do odnowienia plastiku potrzebne będą:
- omawiany SONAX (jest w buteleczce z gąbką - jak pasta do butów)
- kawałek jakiejś podkładki (aby nie usmarować szyby :D - ja do tego celu użyłem kawałka plastiku wyciętego z butelki po wodzie mineralnej) - wsuwamy pomiędzy plastik a szybę w miejscu nakładania preparatu, chroniąc ją przed ubrudzeniem
- dodatkowa prostokątna gąbeczka o szerokości ok 11mm - aby rozprowadzić preparat pomiędzy szczelinami wlotowymi - wyciąłem taką z większej drobnokomórkowej gąbki i nakleiłem klejem kropelką :D na drewniany płaskowniczek
- GUMOWE RĘKAWICZKI! - Preparat bardzo brudzi

Preparat należy starać się nałożyć możliwie równo, możliwie w jednym kierunku (bo może być widać przejscia gąbeczki, ale to naprawde jest mało widoczne, zwłaszcza w porownaniu z 'siwym' podszybiem:) )

tak to wygląda po zrobieniu (zdjęcie z dzisiaj) - i po około hmmm conajmniej 20/30 myciach myjką cisnieniową (preparat nakładałem jakoś jeszcze pod koniec lutego, a mamy maj) więc jest naprawdę trwały

mam nadzieje że komuś się przyda. PZDR

Amortyzatory
Powrót