• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] skrzypienie!!!

• Autor wątku Autor wątku adamek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adamek

Guest
witam
mam mało poważny problem ale strasznie wpieniający, otóż coś mi skrzypi po stronie kierowcy. Wydaje mi się, że jest to w okolicach kierownicy tyle, że głębiej w desce, a już na pewno w tej połówce deski rodzielczej :) Może ktoś już to przerabiał i wie na jakie elementy zwrócić szczególną uwagę zanim się zajmę tym irytującym skrzypkiem.
Czekam na podpowiedzi

Pozdrawiam

A mi coś pstryka od strony pasażera, na wysokości wylotu wentylacji (przy podszybiu). Rozkręciłem już połowę deski i nic. A tak mnie to wkur......

adamek ja bym nie szukał po plastikach tylko sprawdził np czy amortyzator dobrze dokręcony:) bo one lubię skrzypieć jak się poluzują;p ale jeśli już się uprzesz na rozbieranie środka to może plastik pod kierownicą?
Emenems a to na pewno w środku? strzela na prostej drodze na dołkach czy może tylko przy skręcaniu? bo jak przy skręcaniu to wyglądało by raczej na przegub:)

Emenems napisał:
A mi coś pstryka od strony pasażera, na wysokości wylotu wentylacji (przy podszybiu). Rozkręciłem już połowę deski i nic. A tak mnie to wkur......

Mi też coś pstryka. Mam takien sam samochód silnik i rocznik, ale moim zdaniem to dobiega z centralki sterującej wtryskami, która jest nad kolem prawym za zbiornikiem spryskiwaczy, nie wiem co mam z tym zrobić:/

Jeśli chodzi o prawą strone (pasażera) w okolicy wentylacji to czytałem już kiedyś na forum że jest pod deską tam taka śrubka z podkładą która właśnie tak się zachowuje z niedokręcenia więc jeśli to to, to czeka cię dużo rozbierania jak tak bardzo Ci to przeszkadza a wierze że tak jest bo mam to samo hehe Pozdrawiam

I dużo racji ma jescze provokator że z amorem może być to że jest nie dokręcony ale to już inna sprawa bo tam bardziej skrzypi a w desce chodzi o stukanie

provokator napisał:
Emenems a to na pewno w środku? strzela na prostej drodze na dołkach czy może tylko przy skręcaniu? bo jak przy skręcaniu to wyglądało by raczej na przegub:)

Zdecydowanie na wybojach. Na prostej drodze jest oki. Nawet skołowałem specjalną rurę od odkurzacza, bo myślałem że coś do wentylacji wpadło. Nie nazwał bym tego skrzypieniem, tylko takim jakby klikaniem (jak klawiatura na mikrostykach). Ale to się dzieje tylko na nierównej nawierzchni.

Ja wczoraj właśnie oddałem auto do serwisu i między innymi poprosiłem o naprawę tego co Emenems opisujesz, mechanik mi powiedział że może to być coś przy podszybiu, nie pamiętam dokładnie, jakaś uszczelka albo coś więc dziś lub jutro będę wiedział czy to było to i dam Ci znać. Stuki są własnie na nierównościach, ma się wrażenie jakby głos dochodził z okolic między obrotomierzem a prędkościomierzem i kolumną kierowniczą :)
Mam nadzieje że jutro o tym zapomnę:)
Pozdrawiam!

Mi też coś skrzypi do strony pasażera w desce rozdzielczej, ale co najdziwniejsze poszkrzypi trochę a potem dłuższy czas spokoju i znów powraca :x nie zwracam na to wogóle uwagi bo jak wsiadam do kumpla passata, to czuje się jakbym jechał z rodziną świerszczów :mrgreen:

to zdecydowanie jest po stronie kierowcy i coś pod deską, głębiej. Po stronie pasażera rzeczywiście jest jakiś tam moduł co czymś struje i wydaje dźwięki ale to raczej takie podobne do silniczka jakiegoś, bynajmnij delikatne. Można to pominąć prawie niezauważalne, jeszcze tego nie rozebrałem to nie wiem do czego to służy :) wszystko w swoim czasie myślę :) A skrzypi podczas jazdy na wprost i przy skrętach, zawieszenie to inna sprawa ale dla świętego spokoju sprawdze. Słychać to też podczas odpalania jak sie poruszy samochód. Musze w wolnej chwili czasu pochylić nad tym głowe na pewno jest to do zlokalizowania i likwidacji. Tyle, że dziś zauważyłem wyciek oleju więc to ważniejsze :)
Jak ja kocham ten samochód... :)

adamek z tym olejem to zacznij od zdjęcia osłony i dokładnego sprawdzenia korka wlewu oleju, też miałem ten problem, już byłem w strachu że leci ze skrzyni albo miski olejowej gdyż w tamtych okolicach kapało, jednak po wizycie na kanale okazało się że to tak ładnie zacieka od samego koreczka... ogólnie oleju było full pod samochodem, chyba z pól litra dolałem:) jednak po uszczelnieniu korka wczystko jest ok:) nowy w ASO - 45zł...

byłem już dzisiaj pod samochodem rzeczywiście koło koreczka kręciła się kropeleczka :)
ale oprócz tego koreczka poci się też obok na tym jak to nazwać... na tym deklu co sie go przykręca do miski. Dokręciłem delikatnie śrubki ale zdaje się, że trzeba będzie wymienić uszczelnienie a to wiąże się ze spuszczeniem oleju. Podłożyłem białe kartki zobaczymy jutro gdzie kapie :) Swoją drogą niech mnie ktoś naprowadzi po co takie cudo zrobili?? I jeszcze jedno ta osłona silnika od spodu to jest orginalnie przy TS 2.0?? bo ja nie posiadam

szamacz napisał:
Mi też coś skrzypi do strony pasażera w desce rozdzielczej, ale co najdziwniejsze poszkrzypi trochę a potem dłuższy czas spokoju i znów powraca :x nie zwracam na to wogóle uwagi bo jak wsiadam do kumpla passata, to czuje się jakbym jechał z rodziną świerszczów :mrgreen:

hahah dokładnie , mi tez czasem cos poskrzypuje ale auto ma juz prawie 10lat ;// a plastiki wiadomo nagrzewają sie itp. tu troszke poduszka od pasazera mi odstaje :roll: czy schowek juz nie przylega w 100% :roll: poprostu auto ma swoje lata i tego sie nie zmieni... :wink:

pozdro

adamek ale właśnie jeśli leci spad korka to zacieka właśnie na ten dekielek więc nie wiem czy dobrze zrobiłeś dokręcając uszczelkę, jeśli będzie dokręcona zbyt mocno to pęknie i do wymiany:) swoją drogą przy dużej prędkości olej z tego koreczka rozpyla się tak znakomicie że miałem zajeb... cały silnik, zupełnie jakby jakimś spray'em spryskać:))

jeśli chodzi o osłonę pod silnikiem to jest montowana standardowo i jeśli nie masz to radzę kupić gdyż chroni silnik przed zabrudzeniem i dodatkowo powoduje lepszy obieg powietrza pod maską:)

no i chodzi CI o dekiel na górze obok korka? czy o miskę olejową? bo jeśli o ten na górze to do wymiany uszczelki oleju spuszczać nie musisz:)

provokator masz racje cieknie z koreczka i zacieka na ten dekielek już to sprawdziłem. Niestety zaisniała konieczność wymiany korka gdyż orgilnalny został potraktowany przez kogoś wczęsniej przecinakiem. Dzisiaj się zabieram za wymianę. A o dokręcaniu to coś wiem osobiście wymieniałem całą miskę w swojej piękności...ale to inna historia, drugi raz za to sie nie biore. Koreczek kupiłem bez problemu w ASO Fiat - 40zł + uszczelka 10 zł. Dla zainteresowanych jeśli cieknie wystarczy wymienić samą uszczelkę koszty mniejsze. Nie jest to zwykły pierścień miedziany jak w każdym innym samochodzie lecz w wewnętrznej częsci tego pierścienia jest jeszcze guma i jak jej braknie będzie cieknąć nawet po dokręcaniu przecinakiem co oczywiście odradzam. No i jeszcze ta osłona...
co 3 dzień 100 w plecy nie wyrabiam.

powodów skrzypienia pewnie może być nieskończenie wiele. U mnie pierwszym było zawieszenie - łączniki stabilizatora wahacze górne i dole, tu wyeliminowałem skrzypienie podczas jazdy na nierównościach na zakrętach oraz na leżących policjantach. Powodem drugiego skrzypienia były klocki hamulcowe. Jak wszystko to zmieniłem to auto jak nówka :D

adamek oby były to ostatnie wydatki:) skoro nie masz nawet osłony pod silnikiem to chyba wcześniejszy właściciel nie przejmował się zbytnio stanem auta, no a Ty teraz na tym cierpisz...
pzdr:)

he jeszcze tylko prostowanie felg i 4 nowe oponki i chyba koniec na weekend:) a od poniedziałku na pewno coś innego :)

pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót