[156] silnik szarpie na 4 i 5 biegu ( obroty 2100 rpm)

• Autor wątku Autor wątku gord
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

gord

Nowy
Auto
147
Jak myślicie co może byc przyczyną delkiatnego szarpania silnikiem
na 4 i 5 biegu przy obrotach około 2100 rpm? A jeśli zwiększe minimalnie obroty to już szarpania nie ma.
Zaznaczam, że to szarpanie jest bardzo mało odczuwalne, ale jednak irytujące.

Pozdrawiam

Po prostu silnikowi brakuje momentu obrotowego aby pokonać opory toczenia. TS to silnik wysokoobrotowy

Generalnie najlepsza dla każdego silnika jest jazda z obrotami pomiędzy obrotami maksymalnego momentu obrotowego, a obrotami mocy maksymalnej. W 1,8TS jest to 3500-6500obr/min Z prędkością obrotową 2100obr/min to można jeździć ale JTD...
W praktyce nie powinno się jeździć z niższymi obrotami niż te przy których dostępne jest 75% momentu obrotowego (w 1,8TS to będzie ok 2500-2800)

gord napisał:
na 4 i 5 biegu przy obrotach około 2100 rpm?

Zarżniesz silnik na takich obrotach przy tych biegach ;//

Jak badałem sobie furkę na hamowni to z wykresu wyszło że najlepsze obroty to 3500-4500, fakt ze nie jeżdżę cigle z takim bo bym miał wir w baku :wink: ale te 3 tysiaki staram sie trzymać i Tobie tez polecam...TwinSparki lubią obroty...

Pozdrawiam

Sprawdziłem dzisiaj u siebie(5 bieg 2000obr), bo mamy ten sam silnik. U mnie nie szarpie przy tych obrotachani nawet na niższych. Autko leci sobie spokojnie i po wciśnięciu gazu przyśpiesza także bez szarpania, chociaż odczuwa się wtedy że silnik jest przeciążony. Właściwie to wariator jest od tego by już z niskich obrotów silnik uzyskiwał odpowiedni moment, lecz przy tych obrotach jest on zbyt mały.

Amortyzatory
Powrót