• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] silnik 2.5 V6 24V zużycie oleju - jak to u Was wygląda

maciekk

Nowy
Auto
156 2.5V6 i 147 1.6 Ts
witam mam pytanie odnosnie silnika. ile taki motor bierze oleju? duzo ? nie mowie o zajechanym silniku tylko o dobrym motorze.bo moja alfa wziela caly olej w 3 tys.kilometrow i jeden smieszny mechanik powiedzial mi ze jadac na dluzsza trase takim autem jest zalecane zabrac banke z olejem. :|?: moim zdaniem jesli w ksiazce pisze ze wymiana oleju jest zalecana np.co 10 tys. to po 10 tys ja powinienem wylac stary olej i wlac nowy anie uzupelniac cale 5 litrow po przejechaniu 3 tys km. czyli jeszcze raz do sedna ile moze wziasc taki silnik oleju??

Mnie na 7 tyś jak narazie wzioł 1.5 L.
Tyle że mam lekki wyciek na uszczelniaczu wału jak to w tych silnikach bywa.
Sprawdź dolot czy bardzo zabrudzony od odmy jest

moj silnik jest teraz wymieniany na inny ale tez widzialem ten wyciek chociaz nie byl on duzy ale to i tak jest roznica nie? czyli teoretycznie na 14tys wziela by ci jakies 3litry przy czym pewnie na 10 tys bylby zmieniany olej .ja nawet nie dojezdzilem do wymiany oleju :cry:

no ciezko jest ozec, ale ten wyciek przy okazji silnika na wierzchu warto zrobić.

norma to 0.9l na tysiąc jeżeli bierze więcej to coś jest nie tak

piotriix napisał:
norma to 0.9l na tysiąc jeżeli bierze więcej to coś jest nie tak
Zakładając że wymieniamy olej co 10 tys. to wypada, że silnik, zżarł 9l oleju? jak dla mnie dużo za dużo! Mój bierze ok 1,5-2l na 10 tys. km.

W moim przypadku silnik zużył 0,5 litra oleju na 11300 km :P . Jak dla mnie rewelacja - olej MOTUL 6100 Synergi + kupiony w Intercarsie w bańkach 5 litrowych .

Silnik zalałem nowym olejem w maju 2008 przy przebiegu 145100 km. Pierwszy raz dolałem 200 ml oleju do stanu max we wrześniu zaraz po zlocie w Częstochowie , a drugi na początku grudnia 300 ml po bardzo szybkiej jeździe na A2. Generalnie ja jeżdżę dość "sportowo"( NIE KATUJĘ SILNIKA ) moja druga połowa raczej " spacerowo" - udział w przebiegu auta po 50%

W tej chwili ( przebieg 156400 ) stan oleju oscyluje na miarce w granicach 3/4 stanu maksymalnego. Nie dolewam gdyż w przyszłym tygodniu wymiana. Olej w tej chwili jest klarowny niewiele ciemniejszy od świeżego lekko czuć zapach paliwa ( a może to tylko złudzenie) .

Moim zdaniem zużycie oleju w wysokości 0,9 litra na 1000 km kwalifikuje silnik do remontu kapitalnego i podawanie takich wielkości przez producenta uważam za niedorzeczne.

QBA napisał:
no ciezko jest ozec, ale ten wyciek przy okazji silnika na wierzchu warto zrobić.

no tak tylko ze to przy starym silniku a przy nowym ktory teraz laduje do auta wymieniam profilaktycznie co by nie zacza saczyc za pare kilometrow

QBA napisał:

to moge zrozumiec bo 1.5 l to jeszcze nie tragedia ale czemu sprawdzac dolot? jak brudny to co to znaczy?

Moje 2,5 V6 zjadło na 2000km całe 400ml oleju Agip Eurosports 5w50, z tym że mam delikatny wyciek na misce badz uszczelniaczu wału, wcześniej jezdziłem na Mobil 1 0W40 i tego pił ponad połowe więcej, wiec jak widac apetyt V6 na oliwe zalezy tez dosc mocno od zalanego oleju.

pzdr. Grzesiek

przez 4 lata uzytkowania 164 3.0 12v na 9tys 1litr moze 1.5 przy przebiegu auta 180tys olej motul 4100 15w50 teraz 166 3.0 1litr na 9tys olej motul 6100 15w 50 na jakim oleju jezdzisz moze ot tego zacznijmy

U mnie na mobil1 też piła oleju sporo, teraz jezdże na valvoline maxlife 10W40 i jest o niebo lepiej, dolewam 1-2 litrów na 10000km

maciekk napisał:
QBA napisał:

to moge zrozumiec bo 1.5 l to jeszcze nie tragedia ale czemu sprawdzac dolot? jak brudny to co to znaczy?

W rure od dolotu podpięte masz odmy z obydwóch głowic i zdarza się że ucieka przez nie wiecej oleju niz powinno

salatin napisał:
przez 4 lata uzytkowania 164 3.0 12v na 9tys 1litr moze 1.5 przy przebiegu auta 180tys olej motul 4100 15w50 teraz 166 3.0 1litr na 9tys olej motul 6100 15w 50 na jakim oleju jezdzisz moze ot tego zacznijmy

no ja wlasnie jezdzilem na mobil 1 a widze ze kolega patryk520 pisze ze jemu tez szarpalo wiecej mobila widze ze dobry olej tez jest wazny

jak w kazdej alfie dobry olej to podstawa wez zalej ten silnik porzadnym olejem (motul) i zobaczysz jak bedzie

patryk520 napisał:
U mnie na mobil1 też piła oleju sporo, teraz jezdże na valvoline maxlife 10W40 i jest o niebo lepiej, dolewam 1-2 litrów na 10000km

ja zmieniłem z shella na valvoline i tak jak kolega wyżej pisze:)

Na 10tyś 1l oleju Selenia 10W40, gdzieś mam wyciek prawdopodobnie z uszczelniacza wału. Na cuoresportivo przeczytałem, że Alfy mają tzw luźne silniki, ale w Twoim przypadku Maciekk to za dużo zżera oleju, musi być jakaś inna przyczyna.

teraz to juz musztarda po obiedzie bo silnik sie przytarl i tlucze sie na jednym tloku ale dzisiaj wkladaja inny motor i bede go musial zalac jakims dobrym olejem i pilnowac zeby wiedziec co jest grane

maciekk napisał:
teraz to juz musztarda po obiedzie bo silnik sie przytarl i tlucze sie na jednym tloku ale dzisiaj wkladaja inny motor i bede go musial zalac jakims dobrym olejem i pilnowac zeby wiedziec co jest grane

mógłbyś dokładniej opisac objawy tego przytarcia? tak z ciekawości pytam

przytarciem nazwalem cos takiego: jechalem sobie i nagle samochod zgasl nie wiadomo dlaczego zadna kontrolka nie swieci wiec odpalam auto a ono chodzi wiec jade delikatnie ale nagle auto idzie tak jakby ciezko i cos swiszcze pod maska.wiec patrze nie ma oleju ale silnik odpala.dolalem oleju ale od tamtego czasu tlucze sie panewka i auto mocy nie ma.dlatego nazwalem to przytarciem a nie zatarciem. :lol: na jednym cylindrze sie tlucze ale silnik odpala i jezdzi czyli nie jest zatarty do samego konca.

Amortyzatory
Powrót