• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Silnik 2,4 ze 166 do 156?

• Autor wątku Autor wątku jumis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jumis

Guest
Witam Rozwalił mi sie kompletnie silnik ( tz odpadł zawór i zrobił dziurę w głowicy i zniszczył tłok:( )Po takiej awarii nie uśmiecha mi się robić remontu wolałbym kupic cały silnik czy w 166 jest identyczny silnik czy sa jakieś różnice . proszę o pomoc

Różnic technicznych byc nie powinno, najwyzej w mocowaniu..... Niech fachowcy mnie poprawią. Zmien tytuł na silnik ze 166 do 156 :idea:

Re: Silnik 2,4 ze 166 do 166?

jumis napisał:
Witam Rozwalił mi sie kompletnie silnik ( tz odpadł zawór i zrobił dziurę w głowicy i zniszczył tłok:( )Po takiej awarii nie uśmiecha mi się robić remontu wolałbym kupic cały silnik czy w 166 jest identyczny silnik czy sa jakieś różnice . proszę o pomoc
jak skrzynia 6 to nie podejdzie jak 5 to pewnie wcisniesz :)

Czy ja wiem, moze i mocowanie skrzyni sie różni, wszystkie 166 2.4 miały skrzynie z 6 przełożeniami i pojecia nie mam czy mocowanie do skrzyni 5 biegowej w przypadku 156 jest takie samo ;//

Silniki są takie same bez problemu można przełożyć ze 166 do 156 i na odwrót.

lejek20 napisał:
Silniki są takie same bez problemu można przełożyć ze 166 do 156 i na odwrót.
Ta ? :lol: a skrzynie spasowywales z 6 do 5 ? bo ja i 4 innych osob probowalo i jakos nic nie wyszlo :) roznicowka inna
i kto ci pospawa lapki ?

jumis napisał:
Tzn mam szukać z 5 biegowa tak?
Też słyszałem, że ze skrzyniami może być problem. Z tego co pamiętam nawet sprzęgła są różne do 156 2.4 i 166. Jeśli jest tak faktycznie, to tak jak kolega zauważył silniki z 166 całkowicie odpadają bo były tylko 6 biegowe (no i automaty w 20V).

No dobra to ze 166 odpada a co powiecie na librę, lub jakiegoś fiata z tym motorem??

jumis napisał:
No dobra to ze 166 odpada a co powiecie na librę, lub jakiegoś fiata z tym motorem??
Wg mnie powinny, pod warunkiem, że będzie to ten sam silnik i będzie pasował do skrzyni biegów. Pamiętaj, że było kilka odmian tych silników. W przed liftingowej 166 np były trzy odmiany tego silnika, które różniły się np zaworem EGR, sterowaniem łopatkami turbiny itp niuanse, które spowodować mogą że silnik jako całość może być bezużyteczny. Ewentualnie możesz pomyśleć o przełożeniu tego co potrzebujesz, czyli głowicy, tłoków itp., ale decydując się na takie przekładki lepiej poczekać na opinię kogoś kto zna te silniki od śrubki.

Amortyzatory
Powrót