• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] silniczek czy przekaźnik wycieraczek

• Autor wątku Autor wątku jesse_w
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jesse_w

Guest
Mam problem wycieraczki działaja mi tylko w tym pojedynczym trybie(manetka raz w góre) i w ostatnim jak ja to mówie szalonym tempie na samym dole, pozostałe nie działają chodz słychać pod maskownicą takie cyknięcia jakby cos dawało impuls a wycieraczki stoja. Na dodatek czesto sie zawieszają na sztorc podczas tej pojedynczej pracy i wtedy jeszcze raz musze manetką cyknąć w góre. I teraz pytanie silniczek do wymiany czy prędziej przekaxnik przy kierownicy?? Jak mozna to dokładniej sprawdzić??

Informacja dla następnych co będa mieli taki problem. Mianowicie wystarczy kupić przekaźnik (w ASO 115zł.) ten przy silniczku od wycieraczek i problem zniknął. Wycieraczki śmigają aż miło.

Pozdro600

Witam - mam taki sam problem z wycieraczkami, chciał bym się dowiedzieć czegoś więcej na temat tego przekaźnika (nie rozbierałem jeszcze tego ustrojstwa)

a co dokładnie chciałbys wiedzieć? rozbierasz tą maskownice na podszybiu, zdejmujesz gumową nakładke ochronna i masz przed oczami silniczek wycieraczek. Na górze jest taki kwadratowy plastik koloru białego z płytką elektroniczną w środku, wymontowujesz to (jest na 3 zaczepach) i masz przekaźnik w ręce, zakładasz nowy i w moim przypadku po kłopocie :D

Dzięki wielkie za podpowiedz, teraz już wszystko jasne :D Sprawdzałeś może czy taki przekaźnik można kupić gdzie indziej (jakiś zamiennik)

Odświeżę temat (może komuś się przyda) w końcu się wziąłem za to ustrojstwo, zamówiłem w ASO fiata przekaźnik okazało się że też nie działa, więc go oddałem (o dziwo bez problemu zwrócili mi kasę 105pln) rozebrałem silniczek i udałem się do sklepu z elektrotechnicznymi pierdołami, koleś powiedział mi że 2 szczotki są do wymiany (są trzy) sprzedał mi za niecałe 20pln dwie prawie pasujące, trochę pilnika i papieru ściernego i już pasowały, następnie rozebrałem z 10 długopisów i wymieniłem sprężynki dociskające szczotki na nowe, wyczyściłem skręciłem i ... działa :D trochę z tym grzebania ale na allegro silniczek około 250pln

teraz ja odswierze temat... szukam jak glupi po calym aucie przekaznika a on jest w tej plytce przy silniczku? o zgrozo!! mi nie dziala trylko tryb wolny i regulacji, dziala szybko i bardzo szybko wiec szczotki raczej odpadaja....

Przekaźnik to ten plastikowy element w którym jest elektronika, z tym połączone jest "takie kółeczko" przymocowane do zespołu silniczka za pomocą zatrzasków. Dał bym zdjęcie ale nie wiem jak :? generalnie odpinasz przewody (2 kostki) i zatrzaski - gotowe

J.A.N napisał:
Przekaźnik to ten plastikowy element w którym jest elektronika, z tym połączone jest "takie kółeczko" przymocowane do zespołu silniczka za pomocą zatrzasków. Dał bym zdjęcie ale nie wiem jak :? generalnie odpinasz przewody (2 kostki) i zatrzaski - gotowe
tak, dzieki. juz to wyczailem:D i doszedlem dlaczego wolny tryb mi nie chodzi... mam sciezke przepalona, jak zlutowalem kabelek na krotko, to bezpiecznik wywala. musze kupic taka nowa plytke (moze z anglika wezme) albo isc ja naprawic, mysle ze koszta beda podobne.

Witam ,mam ten sam problem ,Wycieraczki przednie działaja tylko na 3 stopniu oraz jak do góry klikne ale musze trzymac inaczej stoja w miejscu.Czy to ten przekaznik??gdzie go kupic oprócz ASO,pozdrawiam

Bardzo prawdopodobne że to przekaźnik, a gdzie kupić poza ASO ? Nie wiem, ja kupiłem w salonie fiata

Kupiłem nowy przekaznik i lipa to samo działa na szybkim biegu i tylko jak w góre dam to działa ale jak trzymam przełacznik.Cos z silniiem ???czy moze waliwy owy przekaznik??ten silnik ma 2 biegi???Jak dałem na krótko z akumulatora to działa tylko miedzy dwoma kablami szybki bieg inne opcje zamiana kabli zero reakcji.Kabli jest do podłaczenia 3,wiec???

Silnik ma 3 biegi, miałem to samo kupiłem przekaźnik i nic, na szczęście w ASO oddali mi kase.
Wymieniłem szczotki i działa, co prawda hałasuje ale działa

Wygląda całkiem nieźle, no i cena jest atrakcyjna - ja bym brał.

Jak Ty się nie zdecydujesz to daj znać Ja chętnie skorzystam (nie będę się koledze w aukcyjkę wcinał)

Witam ,jutro sprawdze miernikiem silnik czy jest sprawny w 1000% jesli jedno uzwojenie padniete to kupuje ten z Allegro ,bede wdzieczny jak do jutra popołudnia nikt go nie kupi,pozdrawiam .Wszystkiego Naj w Nowym 2009 roku

Przy problemach z wycieraczkami proponuję zacząć od oczyszczenia styków. U mnie wycieraczki zatrzymywały się w połowie lub działały tylko w najszybszym trybie. Ściągnąłem podszybie, osłonę, odpiąłem obudowę (w środku biały smar, zębatka, styki...), wyczyściłem styki, zamieszałem smarem i problem zniknął...

Amortyzatory
Powrót