• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Selespeed prosze o Waszą pomoc

• Autor wątku Autor wątku Jacek1515
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jacek1515

Guest
Witam. Jest to mój pierwszy post wiec jeżeli coś zle pisze do prosze nie wkurzajcie sie :D
Problem polega na tym, że podczas zmiany z biegu 1 na 2 strzasznie tłucze skrzynią ( takie szarpnięcie) tak samo jest podczas redukcji biegu z 3 na 2. Podczas pozostałej zmiany biegów przełącza spokojnie i delikatnie. Dowiedziałem się że przyczyna może byc wypracowany płyn (olej) w układzie selespeed bo ponoc trzeba go wymieniać co 30 tys km. Prosze Was koledzy forumowicze o swoje spostrzeżenia w tej sprawie i ewentualna cene wymiany takiego oleju.
Pozdrawiam :D

Więc przywitaj się w dziale witania, pokaż Alfę w "Naszych bellach".

A tak swoją drogą jeśli oleju nie zmieniałeś to od tego bym właśnie zaczął. Tłuczenie skrzyni to też może byc wypracowane zawieszenie silnika i zespołu napędowego.

Dzieki fiergloo za szybka odpowiedz. Juz sie przywitałem:D a fotke autka zamieszcze w najbliższym czasie :D czyli mówisz ze niekoniecznie musi to byc olej ale własnie od tego zaczne, raczej nie będzie to zawieszenie silnika lub zespołu napędu bo również nieraz zgrzytnie chyba ze tak tez może sie objawiac to wypracowanie zawieszenia.

Kolego właśnie wymień olej w układzie selespeed (tutela cs speed) i w skrzyni (tutela zc 75 synch). tylko nie pomyl gdzie który wlać bo zdażali sie juz mechanicy którzy zalali skrzynie olejem do selespeeda :D

Problem polega na tym, że podczas zmiany z biegu 1 na 2 strzasznie tłucze skrzynią ( takie szarpnięcie) tak samo jest podczas redukcji biegu z 3 na 2. Podczas pozostałej zmiany biegów przełącza spokojnie i delikatnie.
Wydaje mi się, że nie chodziło wtedy o to że olej Sele CS Speed w hydraulicznej części skrzyni był stary, ale że go było za mało. Dokładnie tak się właśnie skrzynia zachowuje jak go brakuje. Tam jest idiotyczny tester poziomu na którym nic nie widać, lepiej zajrzeć do zbiorniczka, poziom oleju powinien być tak na 1cm ponad dnem, ponad tą srebrną blaszką.

podaj kolego jaki masz przebieg na tym selespeedzie, byc moze sprzegło sie kończy i skrzynia niedomaga, swoją drogą kalibracja w ASO nie zaszkodzi...

Amortyzatory
Powrót