• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Rozmiar opon na oryginalnej feldze.

• Autor wątku Autor wątku Asharak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Asharak

Guest
Ostatnio złapałem gwoździa w jedną z opon. Po dłuższym namyśle stwierdziłem że i tak należy im się już wymiana.... i tu moje pytanie. Mam standardowe alufelgi 15', na nich oponki 185/65R15. Poradźcie mi czy mam brać taki sam rozmiar, czy moge trochę szersze. Widziałem w dobrej cenie TOYO 195/50R15 i podobny rozmiar YOKOHAMY. Prosił bym o rade. (tylko prosze nie piszcie żebym felgi zmienił)

nie zmieniaj (: różnica miedzy tymi oponami nie jest aż tak wielka żeby te szersze sie nie nadawały, więc niema się nad czym zastanawiać

Podczepię się pod temat.
Mam na felgach jakieś g.... bieżnikowane 205/60/15.

Mogę dać 195/65/15 ???
Sprawdzałem, przekłamania w prędkości nie ma dużej.

też możesz ( wielu chyba takie ma na zimę )

ja mam 195/60 i jest ok

Ja mam letnie 205/60/15 jak to się ma do przekłamań czy w ogóle są jakieś ?

Prosty rachunek matematyczny:) 205 to szerokosć a 60 to wysokość ścianki bocznej opony (procent szerokości). Czyli 205x60% i masz 123 mm gdy 195x65% daje 126,7mm. Tutaj jest strona z banalnym w obsłudze przelicznikiem rozmiarów: http://www.miata.net/garage/tirecalc.html

Swoją droga o rozmiarach opon na forum jest już kilka tematów więc czasem można poszukać zanim się założy nowy temat...

Nie zakładałem tylko się podpoiłem by nie robić syfu :)
Ogólnie nie mam zaćmienia ale jak to zrozumieć w prosty logiczny sposób
Czyli 205x60% i masz 123 mm gdy 195x65% daje 126,7mm.
te 205 mają 123mm a 195 126,7mm - i co mi to ma mówić te mm. że będę faktycznie jechał 100km/h a licznik wykaże 90 lub 110?
Po prostu nie umie zaskoczyć z tym :)

Nie zakładałem tylko się podpoiłem by nie robić syfu :)
Ogólnie nie mam zaćmienia ale jak to zrozumieć w prosty logiczny sposób
Czyli 205x60% i masz 123 mm gdy 195x65% daje 126,7mm.
te 205 mają 123mm a 195 126,7mm - i co mi to ma mówić te mm. że będę faktycznie jechał 100km/h a licznik wykaże 90 lub 110?
Po prostu nie umie zaskoczyć z tym :)

Uwaga o zakładaniu nie była do Ciebie, bo też Ty go nie założyłeś... A co do prędkości to przecież podałem link do strony gdzie masz wszystkie dane. Coś jeszcze?

No już zrozumiałem te parametry :) chyba. Dziękuje za pomoc
Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót