[156] Rady dla nowego Alfomaniaka

• Autor wątku Autor wątku vincenco
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vincenco

Guest
Witam wszystkich,

Niedawno kupiłem swoją pierwszą alfę, 156, 1.9 JTD. Szczerze mówiąc juz po przejechaniu pierwszego kilometra wiedzialem, ze chce miec ten samochod ...

W kazdym razie wiele slyszalem o awaryjnosci Alfy. Pewnie po jakimś czasie sam wyrobię sobie zdanie na ten temat.

Powiedzcie na co nalezy zwrocic szczegolna uwage, kogo w Warszawie najlepiej poprosic o obejrzenie samochodziku i sprawdzenie czy wszystko jest w porządku, polecicie mi jakeigoś mechanika (wymiana pływaka)?

Vincenco

Witam serdecznie :)
vincenco napisał:
Niedawno kupiłem swoją pierwszą alfę, 156, 1.9 JTD. Szczerze mówiąc juz po przejechaniu pierwszego kilometra wiedzialem, ze chce miec ten samochod ...
kazdy tak ma :mrgreen:

a co do rad:
rada 1 zapoznaj sie z regulaminem ;)
kolejne rady- sprawy oczywiste ale warto o nich wspomniec, jesli nie wiesz kiedy był zrobiony rozrzad bodz nie masz 100% pewnosci wymien go, koniecznie olej (ja leje selenie) filtry powietrza, paliwa, oleju(wymiany najlepiej co 10tys km lub co rok), sprawdz wszystkie płyny(chłodzacy, wspomagania, hamulcowy) regulacja zaworów w 1.9JTD tez jest chyba co 40tys km.
Zawieszenie jesli cos stuka, puka to na forum znajdziesz sporo rad co to moze byc i jakie czesci kupic.
W tej chwili to wszystko co przychodzi mi do głowy. :)

Amortyzatory
Powrót