• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] radio nie podlączone pod kluczyk

• Autor wątku Autor wątku subratri
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

subratri

Guest
witam, kolejna dziwna sprawa, ale znowu... moze tak ma byc??
radio musze wlaczac i wylaczac guzikiem, nie jest tak, ze jak wlacze zaplon to gra a jak wylacze to sie wylacza. Mozna oszalec :D
jak to jest w oryginale? jest zasilanie po stacyjce czy nie??

U mnie też jest tak jak mówisz. To chyba normalne. Przecież powinna być możliwość włączenia radyjka na postoju, prawda?

To normalne chociażby we wszystkich nowszych modelach jak narazie tak jest (a nie sądze że każdy ma jakiś błąd) ;)

Z tego co widzę to koledzy nie posiadają "nowych" aut.
To czy radio gra czy nie przy przekręconej stacyjce decyduje konfiguracja którą ty ustalasz. Musisz wyciągnąć radio i przepiać wtyczki zgodnie z instrukcja. Banal.

no wlasnie mialem juz jakis przeszczep zrobiony a moje radio wpiolem pod istniejace juz ISO (rozumiem, ze ISO nie jest standardem??)

A w mojej alfie po wyłączeniu zapłonu nie ma pradu w kostce iso w radiu i gdy chcę posłuchać radia na postoju to muszę przekręcić stacyjkę, kiedyś wyciągałem radio bo mnie to denerwowało i sprawdzałem każdy kabelek ale żaden niemiał prądu po wyłączeniu stacyjki :)

w 147 jak radio działa przy włączonym silniku i się go zgasi to radio też się wyłączy, jak znów zapalimy to się włączy o ile było włączonse przy gaszeniu. oczywiście jest też możliwość włączenia na postoju guzikiem normalnie.

Jeśli chcesz mieć możliwość słuchania radia bez kluczyka to PIN 4 który odpowiada za zasilanie dostępne po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon - łączysz do PIN-u 7 zazwyczaj podłączony jest bezpośrednio do akumulatora i podtrzymuje pamięć radia . I radio gra zawsze :) .
A jeśli chcesz żeby po wyjęciu kluczyka wyłączało się również radio to zostawiasz bez zmian . Oczywiście jeżeli instalacja radiowa zamontowana w aucie taką opcję przewiduje .

Jak to jest w oryginale to nie wiem - u mnie prąd na radiu jest zawsze :D

106.jpg

Też miałem taki problem nie ukrywam było to bardzo denerwujące że na postoju nie mozna było posłuchać radia bez przekręconego kluczyka :mad:
Ja to rozwiązałem następująco ze znalazłem ten nieszczęsny kabelek co idzie nim zasilanie ze stacyjki i podłączyłem go do innego (stałe) źródła zasilania. Mozna np: pod zapalniczke, lub pod inne miejsce w którym jest ciągle napięcie niezależnie czy jest kluczyk przekręcony. :)

Pozdrawiam

Ja u siebie zrobilem kabelek sterujacy na wlacznik ktory mam schowany pod radyjkiem :) I radyjko odpalam nie kluczykiem tylko wlacznikiem kiedy chce. Zrobilem na wlacznik tylko dlatego ze podczas czowania radyjka (podane jest stale napiecie i jedyny wylacznik to przycisk na radju) radjo ciagnie wiecej pradu niz na uspionym tzw. podtrzymaniu pamieci.

A ja mam tak że jak wyłączę auto z włączonym radiem, to po uruchomieniu radio gra. A jak wyłączę silnik z wyłączonym radiem, to po rozruchu się nie włączy.

Odświeżę temat żeby nie zakładać nowego.
Jak podłączyć radio w 147 (kenwood) tak aby nie kasowało wszystkich ustawień po wyjęciu kluczyka?
Poczytałem różne tematy, poszukałem i wynika, że mam kable masa, 12v, sterowanie anteną, i 3 które nie wiem do czego służą: can b, can a, booster cd.
Do tej pory miałem fabryczne radio ze sterowaniem w kierownicy.
Jak przekręcę kluczyk radio gra ale nie zapisuje ustawień:/
Kolory prezentują się następująco:

Ostatnia edycja:
Witam, w mojej Gt radio trzeba włączać/wyłączać ręcznie. Czy można to jakoś ustawić, aby się włączało/wyłączało razem z silnikiem?
Pozdrawiam

Chyba nie da się tak ustawić. Skoro radio nie ma takiej opcji, no to nie da się. Chyba że będziesz bawić się w przerabianie.

Amortyzatory
Powrót