• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] przelacza z lpg na benzyne

sylwiniusz

Nowy
Auto
1.8 TS 156 98r
witam jak w temacie.zawsze jak naprawde dodam gaz na maksa ruszajac z jedynki to gaz mi przelacza na benzyne.czy to normalne zjawisko??mam sekwencje stag 300.pytanko drugie czy to jest normalne ze autko na 100 spali 16 literkow przy spokojnej jezdzie??

Mam stag300 i żadnego z ww. zjawisk ;) Mi pali 13-14,5l po mieście... W trasie 10-14l

Wesolatempra ma rację, to nie jest normalne. Źle dobrane elementy instalacji gazowej (zbyt tanie wtryskiwacze?) lub instalacja do regulacji.

nawet jak ruszacie tyle ile fabryka wam dala to nie resetuje i nie przelacza wam na benzynke?? to nie dobrze widze ze wizyta u gazownika sie zapowiada niestety.mnustwo czasu u niego spedzilem by osiagi byly takie jak na benzynie a ty widze ze pol roku i znow z wizyta bede musial przyjsc

Ja kolego w 155 mam tak, że wystarczy, że silnik złapie tam odpowiednią temperaturkę - ustawiona bardzo nisko - oraz dodam gazu - 2 500 obr/min - i przełącza mi się na gaz.

Spalanie przy takim samym silniku to ok. 13 w mieście, na trasie w 10 się wyrabiam.

jeśli wyskakuje na benzynę, tzn że ciśnienie w parowniku jest nieodpowiednie, lub mapa źle dopasowana. spalanie norma 1.8ts powinno być max 12-13 w mieszanej, przy zarzynaniu silnika.

mogli diabli wziąć parownik lub wtryskiwacz choćby jeden, ale podobne efekty może dawać dziura w instalacji (spadnie ciśnienie; powąchaj czy czegoś nie czuć), brak płynu chłodzącego w parowniku, albo jakiś tryb awaryjny. jeśli wymieniłeś elementy obliczające skład mieszanki (np przepływomierz), to trzeba koniecznie postawić nową mapę, za każdym razem.

no i pytanie o świece i kable, muszą być igła.

aha, 1.8 TS powinien mieć montowane wtryskiwacze jak do 2.0, na 150km mocy; gazownicy często to partaczą i wsadzają takie na 1.8/130km, i wtedy zawsze są problemy z mocą, wybijaniem, itd.

powinien ciągnąć do 7k na gazie, przed samym odcięciem ma prawo wyskoczyć na benzynę, dla zdrowia instalki.

powinien ciągnąć do 7k na gazie, przed samym odcięciem ma prawo wyskoczyć na benzynę, dla zdrowia instalki.

Ja na gazie dojeżdżam do odcięcia i nic mi nie przełącza.

A tak jak piszesz, przełączanie na benzynę jest powodowane tym, że komputerek gazowy wykrywa zbyt małe ciśnienie gazu - np. słabnący reduktor...

A spalanie max to ok. 14l na Warszawa-Katowice (prędkości docelowe 160-180km/h i dużo świateł i fotoradarów), na autostradach (prędkości docelowe ok.160-200km/h) to 12-13l... Po mieście szybko i zdecydowanie, ale nie brutalnie to ok. 13-14l (do 15l maksymalnie). Trasa jednojezdniowa to 10-12l (w zależności ile można dawać w gaz).

Ostatnia edycja:
witam jak w temacie.zawsze jak naprawde dodam gaz na maksa ruszajac z jedynki to gaz mi przelacza na benzyne.czy to normalne zjawisko??mam sekwencje stag 300.pytanko drugie czy to jest normalne ze autko na 100 spali 16 literkow przy spokojnej jezdzie??
jaki przebieg na lpg?
czy tylko na 1 biegu takie objawy a co z pozostałymi?
co już samodzielnie sprawdziłeś?
jak temperatura silnika przy tych objawach?

dobra panowie dzis posprawdzam przy ilu obrotach mi to przelaczenie wystepuje i ono jest tylko na pierwszym biegu to napewno.instalacje mam stag 300 nie wiem jakie mam wtryskiwacze ale pewno jakies badziewia... nie znam sie za bardzo na tym czerwone rureczki :) dzis posprawdzam jutro napisze..dzieki za zainteresowanie tematem..a i dzis sprawdze dokladnie ile mi spali na ta 100ke...na gazie mam przejechane mniej niz 20000 km

pogrzebalem we fakturach i mam co mam...reduktor tomasetto, wielozawór tomasetto, obudowa wielozaworu irene, zawór tankowania tomasetto, układ elektroniczny stag 300

dzis bylo katowanie auta i wszystko jest gicior nic sie nie przelacza uto pilowane na jedynce do 6500...wszystko gra.sprawdzilem spalanie przed zabiegami i na 120 km spalila mi 15,5 litra wg was to jest w normie??

U ojca w citroenie picaso 1.6 8v sekwencja(90KM), powodem zmian na benzynę była nieszczelna instalacja gazowa. Po uszczelnieniu było juz super. Przed sprzedaniem instalacja miala przejechane ponad 75kkm i oprócz tej jednorazowej awarii nic więcej się nie działo. Spalanie mieściło się w 10l średnio, w długiej trasie 8l 4 osoby +bagaż. Moc była prawie taka jak na benzynie. Dodam, że instalacja założona była u dobrego fachowca i za sporą kase w tamtych czasach 4,2tyś zł 2001rok. Spalanie jakie podajecie wydaję mi się sporo za duże chyba, że podobnie pali na benzynie(powinno być większe o 10-15 % od benzyny).

jaki cykl?? raczej miasto z przelotem 5 km po trasie i spowrotem bo zazwyczaj taka trase robie co dzien ale tak to mieszany cykl jak pisze...i raczej umiarkowany styl jazdy bez katowania autkabo nie mam na to serca

Jeszcze jedna przyczyna przełączania na benzynę może być, oprócz tych co wyżej zostały wymienione. Chodzi dopkładnie o MAP Sensor (takie małe pudełeczko wielkości mniej więcej paczki zapałek z której wychodzą trzy wężyki), te sensory mają tendęcję do padania, podłącz pod komputer i zobacz czy ciśnienie MAP jest prawidłowe. pozdrawiam

Dokladnie jak pisze kolega powyzej... Ja mialem ta watpliwa przyjemnosc i gaz mi sie wylaczal wlasnie przez ten sensor - z ta roznica ze u mnie dzialo sie to bez zadnych zaleznosci - raz dzialalo a raz nie i nigdy nie bylo wiadomo kiedy sie znow wylaczy... Wymiana czujnika zalatwila temat raz na zawsze :)

(powinno być większe o 10-15 % od benzyny).

U mnie gazu bierze ok.25% więcej niż benzyny i uważam, że tak jest prawidłowo.

Choć pewności nie mam brakuje badań laboratoryjnych... PIMOT coś kiedyś robił, to im wyszło, że na gazie powinno spalanie rosnąć o 27-30%...

przy ilu obrotach mi to przelaczenie wystepuje i ono jest tylko na pierwszym biegu to napewno
na 1 biegu masz największe różnice ciśnień gazu w jednostce czasu. ale skoro czasem się to dzieje a czasem nie... hm, a czy nie jest tak, że pod górkę ci wybija, a z górki nie?

a nie wszystkie instalki mają mapsensory, nie wiem jak stag, ale BRC sequent liczy w oparciu o maf i lambdę.

a masz normalną temperaturę pracy silnika, nie masz czasem problemów z termostatem?

Najlepszym rozwiązaniem byłoby pojeżdzić z laptopem i uchwycić ten moment .

Amortyzatory
Powrót