• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] przegub?

alces1

Aktywny
Auto
AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6
Witam.
Wymieniłem ostatnio wahacz górny prawy oraz łącznik stabilizatora też po prawej stronie (na lewą zabrakło czasu, więc części czekają). Niestety z prawej przedniej strony dochodzi dziwny dźwięk. Postaram się to zobrazować.
Podczas jazdy czy to na wprost, czy podczas skrętu (wówczas troszkę wyraźniej), na bardzo niewielkich nierównościach (mam niski profil opon) słychać jakby rzężenie, szum, z okolic prawego przedniego koła. Zastanawiam się co może być przyczyną. Nie jest to głośne stukanie jak w przypadku przegubu. Może łożysko? Jak zdiagnozować co jest nie teges. Nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny, dlatego nie wiem co wymienić, czy dolny wahacz, czy może gumy stabilizatora, czy wspomniany przegub (wew/zewn.) czy w końcu łożysko... Opisany hałas jest cichy i delikatny, dlatego zastanawiam się, czy przypadkiem nie jest to spowodowane szumem opon podczas jazdy (225/45/17). Łożysko raczej odpada, bo np. na zakręcie w prawo, kiedy jest odciążone koło z prawej strony, dalej słychać opisany hałas.
Możecie coś poradzić jak zdiagnozować usterkę? A może ktoś wie co dolega mojej AR?
Pozdrawiam.
- Rafał

Coś mi to jednak wygląda na łożysko koła. Podnieś cały przód, daj na luz i pokręć kołami. Jeżeli pada łożysko to powinno być słyszalne szumienie. Zresztą łatwo usłyszysz różnicę w porównaniu z drugim sprawnym łożyskiem.

Mogą to być opony ja jak wymieniłem na letnie 225/45/17 też się pojawim taki szum jak piszesz ale na zimówkach tego nie było

Dzięki chłopaki.
Tak jak mówicie, sprawdzę podnosząc samochód i obracając kołem. Potem się zobaczy co dalej.
Pozdrawiam.
- Rafał

ja mialem podobny objaw, az urwal mi sie pasek klinowy. Okazało sie że była jedna rolka wykrzywiona i dawała taki dziwny cichy objaw, jakby szum, terkotanie.

Amortyzatory
Powrót