• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Prosze o porade!!! Silnik strzelił, odpala, 2 sekundy

• Autor wątku Autor wątku l0bak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

l0bak

Guest
Witam. 5 dni temu stałem sie posiadaczem blękitnej Alfy. Dzisiaj rano uradowany po tym jak zdałem na prawko kat. A chciałem odpalić samochód. Gdy odpalałem strzeliło coś w silniku, uslyszalem huk, i spod maski blękitny dym :( spróbowałem jeszcze kilka razy i silnik odpalił, pracawał 2 sekundy, obroty skoczyły na 4,5 tys i zgasł :( nie wiem co robić. i zapaliła mi się kontrolka oleju, a poziom był jeszcze w normie wczoraj a dzisiaj gdy sprawdziłem bagnet był nie równo mokry. Nie wiem co moglo się stac. Pomyslałem ze to swieca, ale silnik by chodził. Drugie przypuszczenie to uszczelka ale silnik by syczał :( Pomóżcie... A już naprawde pokochałem to autko.

może panewka się obróciła chodź do dziwne jeżeli poziom oleju ok
a może pasek rozrządu ci strzelił?

W mordę :shock: gdzie kupiłeś Alfę? Sprawdziłeś ją przed zakupem? Teraz to wróżenie z fusów, jest wiele możliwości, najlepiej jechac do warsztatu obeznanego w Alfach i zerknąc.

Pasek nie bo silnik odpala nadal na 2-3 sekundy. Sprawdzałem ale w silnik wejsc sie nie dało. Ta Alfa jest na gaz. Nie mam pojęcia co strzelilo :(

nie wiem czy to pomoze ale kumplowi w lanci poszedł wystrzał w kolektor ( na marginesie ma instalacje 2 generacj po poprzednim własccielu ) i rozwaliło mu przepływomierz wraz z obudową i przepustnice oznaki podobne miał tez nie odpalał a jak odpalił to gasł odrazu

ja też mam gaz 2 gen... Możliwe ze moze to jest przyczyną bo to się zgadza ;/ A nie wiecie ile to by mogło mnie kosztować? ;/ u mnie jak walnęło to poszedł gym( chyba niebieski) byłem w szoku i nie pamiętam dokladnie.

Jak ma gaz to strzeliło w kolektor ssący - jak plastikowy to go rozerwało , a i przepływomierz swoje dostał stąd te błędy...

Heh nie wspomniałeś odrazu o tym że masz zamontowany podtlenek LPG.
Wtedy diagnoza była by już w 2gim poście :)
A swoją drogą to szkoda belli...

Ciekawe kto nią wcześniej jeździł, jakiś wybitny inteligent, który zamontował IIgen. do takiego samochodu, szkoda, że nie I od razu. Do autora - szkoda, że tydzień temu nie zawitałeś na forum i nie zapytałeś czy warto ją kupic :D na pewno by Cię forumowicze przestrzegli przed pewnymi rzeczami.

Nie powinieneś kupować samochodu z taką instalacją, ba sam fakt o tym świadczy że nie wiadomo jaka jest kondycja silnika. Może jeszcze miałeś na przewodzie gazowym zaworek do regulacji przepustowości... Te silniki świetnie współpracują z gazem i robią bez problemu po 200000km jednak wtedy gdy jest podawany przez wtryskiwacze instalacji sekwencyjnej.

...Dzięki za rade ale jest juz za późno. Potrzebuje jakiejś alternatywy teraz aby jezdzic tanio a na sekwencje mnie nie stać teraz. Wole jakiś mały remont aby spokojnie pojezdzić. Licze na Was :) co moge wymienic aby było ok ?

l0bak napisał:
...Dzięki za rade ale jest juz za późno. Potrzebuje jakiejś alternatywy teraz aby jezdzic tanio a na sekwencje mnie nie stać teraz. Wole jakiś mały remont aby spokojnie pojezdzić. Licze na Was :) co moge wymienic aby było ok ?

Jeżeli nie chcesz założyć instalacji która pozwoli w miarę eksploatować ten silnik to pozmieniaj to co rozerwało + przepływkę i jeździj na benzynie bo w przeciwnym wyrazie naprawisz silnik a nie ma pewności że za chwilę to się nie powtórzy bo strzały w kolektor przy tej instalacji to rzecz jak najbardziej normalna i wogule co za kretyn zamontował ją do plastikowego kolektora.

l0bak napisał:
Jak chcesz spokojnie pojeździc to wywal LPG i jeździj na benzynie - ta instalacja którą masz nie nadaje się po prostu do TSa

Hmmm... pewnie tak zrobie. Okazało się, ze rozwaliło kolektor. Czy sam moge wymienic? I szukałem nawet na zamówienie czy mozna kupic metalowy kolektor. Bo jezeli tak to byłoby super. Chciałbym jezdzić na gazie. Na sekwencje mnie nie stać, ale jezeli kolektor bym znalazł nawet za większą cene to bym chętnie kupił. I powiedzcie czy mam wymieniac razem z przepustnicą czy dać na luz z tym?

Co z tego że założysz metalowy to jak strzeli poleci przepływomierz lub przepustnica - ta instalacja nie nadaje się do silników TS - przyjmij to do wiadomości

Ogólnie 2gen gazu nie nadaję sie do plastikowych kolektorów. Tylko, ze są przypadki ( mój znajomy) ze jezdzi alfą na gazie 2gen z plastikowym kolektorem i jest ok. Tylko często jezdzi do gazownika i kupuje swiece co pół roku.

kolektora metalowego do TS nie kupisz na 99% ze wzgledu na zmienna dlugosc kanalow dolotowych
Wywal ten gaz i jezdzij na benzynie albo sprzedaj AR komus kogo bedzie stac jezdzic na benzynie Unikniesz nerwow usterek i utraty majatku

Koledze w 145-tce też poszedł kolektor i chciał kupić nowy to powiedzieli mu bodajże koło 4 tysi( z tego co pamiętam) a używki dostać nie można(tzn. można ale jest to bardzo trudne). I jacyś szpece doszli do wniosku, że skleją kolektor(plastikowy) i wiem, że miał co chwile jakieś problemy. Napisałem to co on mi powiedział :D Pozdrawiam

To miał być samochód tylko jako realizacja marzeń z dzieciństwa. Trudno. Szukam teraz używanego kolektora. jutro wyjme stary i zobacze czy przepustnica jest cała, bo jezeli nie to kupie tez przepustnice. Mam zamiar samemu się podjąc wymiany tych częsci. Mam nadzieje, ze sie uda. I jak wiecie to powiedzcie jakie kroki ostroznosci musze tam zastosować? Znalazłem kolektor http://www.allegro.pl/item479930975_alfa_romeo_156_2_0_kolektor_ssacy_wtryski_komplet.html
Czy moge włozyc ten uzywany i normalnie smigac? I czy musze cos regulowac?

Amortyzatory
Powrót