[156] Prośba o opinię 156 1.6TS CNG

• Autor wątku Autor wątku joe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

joe

Nowy
Auto
159 1.9 JTDM 150km
Witam.
Przymierzam się do zakupu swojego pierwszego autka, i będzie to prawdopodobnie AR. Ze względu na ciągle rosnące koszty paliwa szukam czegoś z CNG (mam stację praktycznie na rzut kamieniem, także z tym problemu nie będzie).

I teraz.. chodzi mi o te autko http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-cng-12zl100km-gaz-ziemn-okazja-C6079281.html

Czy jest ktokolwiek w stanie coś wywnioskować ze zdjęcia i opisu? Podczas rozmowy telefonicznej dodatkowo dowiedziałem się że padł licznik i obrotomierz + żaróweczka zegarka oraz do wymiany łącznik stabilizatora.
A może np ktoś już oglądał to auto i jest w stanie cokolwiek podpowiedzieć?
Mieszkam spory kawałek od Krakowa, i decydując się na wyjazd chciałbym chociażby 'pi razy oko' wiedzieć czy warto..
Hm.. albo np jakiś użytkownik forum mieszkający w Krakowie mógłby mnie poratować i np podejść obejrzeć autko i wstępnie je ocenić? :)

Pozdrawiam i dzięki za wszelkie sugestie oraz pomoc.

Powiem tak:
1. nie wygląda źle, ale każdy samochód można odpicować tak, ze będzie jak nowy,
2. Jest sprowadzony z Włoch, kiedyś jeden z handlarzy opowiadał mi, że zdarza się w przypadku samochodów z Włoch, że są na nich ustanawiane zastawy, później wyjeżdżają z Itali i trafiają na polski rynek. Wszystko jest fajnie do czasu...aż dopadnie Cię kontrola i sprawdzą...wówczas jesteś paserem i zabierają Ci samochód, więc sprawdź, przeszłość tego pojazdu bardzo dokładnie. (Podkreślam,mówił mi o tym handlarz, więc przytaczam tylko jego słowa, sam czegoś takiego nie przeżyłem)
3. Przebieg....nie wiem, jak ktoś zamontował instalację CNG, to albo był sknera, albo robił nim tysiące kilometrów
4Pamiętaj,zeby przed zakupem pojechać do zaufanego mechanika....ma podpiąć pod komputer, sprawdzić zawieszenie, jednym słowem ...ma Ci powiedzieć :lol: czy warto.Nie kupuj w "ciemno", ostatnio znajomy pojechał do Belgii i przywiózł sobie śliczną Bellę 1,6 TS, niestety nie sprawdził jej i teraz ma do dyspozycji listę błędów tak długą, że może ją wykorzystać w WC,no i oczywiście nie ma czym jeździć

Hm.. co do samego CNG to (niby, a przynajmniej tak ten handlarz mówi) we Włoszech jest tak, że instalując CNG ma się dotacje od miasta, tzn 40% finansuje miasto + brak jakiś opłat + możliwość jazdy po pasie dla autobusów etc, dlatego też im się to opłaca.. ale nie jestem w stanie sprawdzić prawdziwości tych słów.
A mechanik.. ok, ale auto jest daleko od mojego miejsca zamieszkania, a nie mam żadnego 'zaufanego' w Krakowie.. więc pozostałoby jedynie ASO.
Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.

Ja mogę powiedzieć Ci tylko tyle, byś nie kupował silnika 1.6 Alfa 156, to jednak spory samochód i żeby nim żwawo pojechać silnik 1.6 będziesz musiał kręcić dosyć często, co w efekcie da Ci takie spalanie jak 1.8. Nie wiem czego oczekujesz od samochodu, ja jednak decydując się na zakup 156, przesiadałem się z 146 i silnika 1.4 i wiem, że 1.6 byłby zdecydowanie za słaby...
Uszkodzony licznik, hm... a może to efekt "niewłaściwego" jego cofania?? Nie sądzę by 10 letnie auto z instalacją CNG miało przebieg 120.000km. Moja Alfa jest z roku 2002, a ma "już" nakręcone 111.000km.
Pozdrawiam i życzę dużo szczęścia w zakupie.
- Rafał

Hm.. chodzi mi głównie o ekonomikę :) Chciałbym się zmieścić w przedziale 15-20zł max za 100km. Miesięcznie planuję ~1500km i nie uśmiecha mi się wydawać 500-600zł za samo paliwko.. bo wiadomo że na tym eksploatacja się nie kończy.. tym bardziej że na CNG teoretycznie mógłbym zmieścić się w 300zł na miech. Póki co poruszam się Bravą 1.6 103KM i mi w zupełności wystarcza. Więc myślę że te 120KM z Alfą sobie poradzą :)

Tzn wg słów sprzedawcy licznik działa i normalnie zlicza km, nie działa jedynie obrotomierz i prędkościomierz (źle dobrałem słowa pisząc 'licznik' w 1 poście :) )

A co do przebiegu też wątpię w te 120.000km.. dlatego przydałby się ktoś kto mógłby to jakoś oględnie ocenić :) Bo jechać przez 3/4 Polski aby stwierdzić że to shit to słabo opłacalne :P

Dzięki :) pozdrawiam.

Przebieg to jedynie na komputerze mozesz sprawdzic. Ogolnie mozesz sie przyjrzec na ile sa zuzyte materialy np kierownica podlokietniki bo jesli sa zbyt wytarte to ten przebieg budzic bedzie jeszcze wieksze watpliwosci. A co do silnika nigdy nim nie jezdzilem ale prada jest taka zeby rozpedzic auto uzyjesz wiecej mocy niz w wiekszym silniku wiec wyjdzie Cie na to samo albo i wiecej. pozdrawiam :)

Z tym przebiegiem to niezła ściema, nie po to ktoś montuje CNG\LPG żeby nie jeździć.
Co do przebiegu to niestety nie sprawdzisz go na kompie, bo jest tylko zapisywany w liczniku (podobnie masz we wspomnianej Bravie), tak więc pozostaje tylko dogłębna weryfikacja stanu technicznego. Oczywiście pomimo tego warto go podłączyć pod kompa , może być tam masa błędów zapisana. Jak już wspomniałeś , najlepszym wyjściem byłoby gdyby ktoś go 'wstępnie' sprawdził, mimo wszystko nie można auta od razu skreślać.

pozdrawiam

no nie koniecznie. to prawda ,ze dopłacaja do cng lpg!!! to prawda,ze moga póżniej jeżdzić w tak zwana zieloną strefe itd.ta alfa po założeniu cng spełnia normy euro 3 czego nie miała w poprzednim wcieleniu alfa wyglada dość dobrze także warto ją dokładnie sprawdzić

Ok a więc jest jakaś nadzieja.. ktoś potwierdził słowa sprzedawcy, a więc już zawsze jakiś +
No i udało mi się prawdopodobnie znaleźć chętną osobę z Krakowa która pomogłaby mi, i spojrzała na auto :) I do tego to posiadacz Alfy więc jakieś pojęcie pewno ma :)
Pozdrawiam.

joe, dużo aut przyjeżdża z Włoch bez prawa rejestracji w Polsce maja lewe tłumaczenia -- sprawdź oryginale dokumenty 4 razy bo jak trafisz na gościa w urzędzie co zna włoski to kicha na dokumentach musisz mieć pieczątkę ze auto zostało tam wyrejestrowane wydaje to ich PZMOT i dokument ze nie ma zastawu i z instalacją gazową będzie problem nawet jak masz ich homologację musisz wymienić butlę bo nie przejdzies z przeglądu

joe, rejestrowałem tak lancie lybrę 1,8 z gazem nigdy więcej auta z Włoch i z gazem same nerwy jak bym nie miał znajomości to ten gaz bym musiał wymątowć

konrad156, masz rację ja swoją szukałem trzy miesiące i znalazłem w Holandii w Serwisie alfy a oglądałem tam chyba ze 20 alf i w tym roczniku wszystkie ponad 300tys przebiegu tylko w Polsce robi się 110tyś i coś mi za tania ta alfka wydaje mi sie ze jest bez prawa rejestracji

kolego matrix znów piszesz posty pod postami!!!! dlaczego nie używasz opcji edytuj!!! a potem biadolisz ,że dostajesz ostrzeżenia :evil:

na dokumentach się nie znam szczególnie tych Włoskich ale mogę podjechać i obejrzeć ten samochód. Na oko pewno zbyt wiele nie da się sprawdzić ale zawsze coś więcej niż tylko opis i zdjęcia. Jak byś już wpadł z tak daleka do Krakowa to mogę pomóc np. w zawiezieniu samochodu do odpowiedniego mechanika od AR który powie co i jak jest z samochodem, podepnie pod komputer itd.
jak by coś to pisz na PW lub gg:4021387
dzisiaj wyjeżdżam i do niedzieli wieczora nie będę miał dostępu do internetu tak, że jak by coś to tel 512 078 158 mogę podjechać np. w poniedziałek i zrobić dokładne zdjęcia wszystkiego co z zewnątrz. Ale aby nie było że się narzucam ;)

fajny opis
Auto spala ok 6-7 m3 gazu na 100 km .
spore spalanie :P

piotriix napisał:
no nie koniecznie. to prawda ,ze dopłacaja do cng lpg!!! to prawda,ze moga póżniej jeżdzić w tak zwana zieloną strefe itd.ta alfa po założeniu cng spełnia normy euro 3 czego nie miała w poprzednim wcieleniu alfa wyglada dość dobrze także warto ją dokładnie sprawdzić

Ja mieszkam we wloszech,doplacaja tylko przy montazu nowej instalacji i tylko w wybranych serwisach ok 30-40 % dla CNG.Cena instalacji teraz to 1500 euro.

mrutyna napisał:
na dokumentach się nie znam szczególnie tych Włoskich ale mogę podjechać i obejrzeć ten samochód. Na oko pewno zbyt wiele nie da się sprawdzić ale zawsze coś więcej niż tylko opis i zdjęcia. Jak byś już wpadł z tak daleka do Krakowa to mogę pomóc np. w zawiezieniu samochodu do odpowiedniego mechanika od AR który powie co i jak jest z samochodem, podepnie pod komputer itd.
jak by coś to pisz na PW lub gg:4021387
dzisiaj wyjeżdżam i do niedzieli wieczora nie będę miał dostępu do internetu tak, że jak by coś to tel 512 078 158 mogę podjechać np. w poniedziałek i zrobić dokładne zdjęcia wszystkiego co z zewnątrz. Ale aby nie było że się narzucam ;)

fajny opis
Auto spala ok 6-7 m3 gazu na 100 km .
spore spalanie :P

Moge pomoc w sprawie dokumentow,juz 4 auta sprowadzilem z Wloch,moj gg 4980725.

matrix156 co masz na myśli mówiąc o dogłębnym sprawdzeniu dokumentów? Na co zwrócić uwagę? Co sprawdzić i jak?

mrutyna Dzięki za pomoc! Chętnie skorzystam z takiej możliwości :) Będę dzwonił jutro.

melek_italia Do Ciebie też jutro się odezwę :)

Ps. sympatycznie spotkać się z takim szerokim odzewem chętnych do pomocy osób :)
Dzięki wszystkim za pomoc i sugestie.

Pozdrawiam.

Amortyzatory
Powrót