• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Problemy z klimatyzacją

Dario_83

Nowy
Auto
AR 159 1.9 JTDm 2008 AR 156 2.4 JTD 2003
Jak w temacie. Mam problemy z klimą
Jakieś dwa tygodnie temu przy nabijaniu okazało się, że mam nieszczelny układ, ale to już zostało naprawione. Nabito mi klimę i przy odbiorze wszystko było ok. Chłodziła jak szalona:) Ale długo się tym nie nacieszyłem:(
Pojechałem w dłuższą trasę i było wszystko ok. W drodze powrotnej już tak dobrze nie chłodziła, ale myślałem że sie mi tylko wydaje. Jednak w ten weekend zauważyłem, że już prawie wcale nie chłodzi tylko dmucha letnim powietrzem. Nawet na LO nie ma żadnej różnicy. Drugi problem jaki z tego wyszedł: Od wczoraj dziwnie zachowuje się wentylator.
Po wyłączeniu klimatyzacji wentylator nie przestaje pracować i działa cały czas na maxa, nawet gdy wyłączę klimatyzację. Gdy zgaszę silnik i za 5 minut przekręcę kluczyk załącza się ponownie.
Dopiero gdy postoi bardzo długo (jest zimny) jest wszystko ok. Wszystko zaczyna się od początku, gdy załączę klimatyzację.
Co może być przyczyną takiego zachowania wentylatora i słabo działającej klimy???

Masz niesprawny presostat - czujnik ciśnienia w układzie klimatyzacji odpowiedzialny za włączanie wentylatorów.

Maciek-156 napisał:
Masz niesprawny presostat - czujnik ciśnienia w układzie klimatyzacji odpowiedzialny za włączanie wentylatorów.

Maciek dobrze mówi miałem to samo.

No dobrze, może to i ten presostat.
Ale czy z tego powodu klima może mi nie chłodzić?

Wszystko wróciło do normy :D
Przyczyną było za dużo czynnika chłodzącego :)
Po upuszczeniu klima zaczęla chłodzić a wentylatory wróciły do normalnego działania :D

Dario_83 napisał:
Wszystko wróciło do normy :D
Przyczyną było za dużo czynnika chłodzącego :)
Po upuszczeniu klima zaczęla chłodzić a wentylatory wróciły do normalnego działania :D
Mam pytanko - Ile masz teraz czynnika??? Ja walczę od jakiegoś czasu z wentylatorem i nic. Mam wymienioną chłodnicę, ciśnienie zbija a wentylator kręci jak oszalały. Presostat to raczej nie jest bo mam już trzeci więc dziwne, żeby trzeci się zepsuł. Mam nabite 600 jednostek w układ (nabite w ASO, ale tam rozkładają ręce). Problem jest o tyle dziwny, że jak wykręcę presostat i wkręcę go z powrotem wentylator się wyłącza i włączy się dopiero jak włączę klimę, ale też nie od razu. Być może też jest za dużo czynnika??? Pytanko ile ma go być????

pablop napisał:
Mam pytanko - Ile masz teraz czynnika???

Nie odpowiem Ci na to pytanie bo sam nie wiem :oops:
Wiem tylko, że na zegarze ze skalą do 30 bar mi pokazywało coś około 27 bar, wentylatory chodziły na maxa a i tak nie zbijały ciśnienia. Dopiero gdy upuściliśmy w powietrze trochę czynnika, ciśnienie spadło do 20 bar i wszystko wróciło do normy. Czyli wentylatory zbiły ciśnienie do 15 bar i zaczęły się kręcić na pierwszym biegu co jakiś czas się wyłączając i włączając :)
Wiem tyle, że czynnika ma być 650 jednostek, a ile mam teraz niestety sam tego nie wiem :wink:

650g plus 150ml oleju. a osuszacz wymieniales?

Osuszacz?? A co to za zwierzatko i gdzie ono jest umiejscowione?
Pozdrawiam :oops:

U mnie wymieniona chłodnica, gdzie znaleźć osuszacz ???

Amortyzatory
Powrót