• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Problemy początkującego alfisty

• Autor wątku Autor wątku koordynator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

koordynator

Guest
Na wstępie chciałbym przywitać szanownych forumowiczów, jestem tu nowym tworem - właśnie moja kieszeń zubożała; garaż wzbogacił się o piękną 156 1.8 TS Sportwagon 2000 r.
Ale żeby nie było zbyt pięknie, mam kilka problemów z nią, chciałbym je poniżej opisać i prosić Was o rady.

Dziękując z góry za pomoc rozpoczynam odliczanie:
1. Nawiew-działa niezbyt regularnie (siła nawiewu nie wzrasta proporcjonalnie z pokrętłem oraz na maxymalnie ustawionej temperaturze powietrze nawiewane jest "letnie"), płyn chłodniczy oczywiście w normie.
1. Nie działa zegar kontroli temperatury silnika (ani drgnie).
3. Sporadycznie zapala się kontrolka wyglądem przypominająca marchewkę.
4. Po nocy spędzonej pod chmurką raz po raz "skrzypi" przednie zawieszenie.
5. Elekrtyka szyb:
-z głównego panelu otwiera się szyba pasażera z przodu, ale nie można jej zamknąć-trzeba korzystać z przycisku umieszczonego w drzwiach pasażera,
-wogóle nie działa elektryka szyby tylnego pasażera za kierowcą,

Dodam, że auto posiada sekwencyjną instalację gazową.

Bardzo prosiłbym wszystkich Forumowiczów, którzy zetknęli się z tego typu usterkami o pomoc.

Mam również pytanie, czy znacie może mechanika lub amatora znającego się na Alfie z Bydgoszczy lub Torunia (skorzystałbym z usług takiej osoby)?

z góry dziękuję za pomoc,
Michał

1. zwarcia na potencjometrze/kablach. chyba, że mówisz o tym, że program "Auto" strasznie mocno dmucha ;)
2. termostat do wymiany, to tłumaczy też "letnie" powietrze przy max grzaniu. albo odpięty kabel, hieh
3. to kontrolka błędu układu wtrysku (choć nie tylko). sprawdź błędy na jakimś czytniku OBD (30-60zł u elektromechanika, a co niektórzy mają w laptopach prywatnie). prawdopodobnie jakieś zwarcia, luźne kable, jeśli nie zauważasz problemów z silnikiem.
4. masz zużyte tuleje przednich wahaczy, ew. poduszki amortyzatorów (ale obstawiałbym wahacze). gumy kosztują bodaj 25zł, można wymienić osobiście, choć niewykluczone że całe wahacze do wymiany (starczają w teorii na 100tys.km a w Polsce mamy wyboje ;) )
5. gdzieś masz ukruszony kabel między lewym a prawym panelem, lub luźną wtyczkę, brak styku, albo zwyczajnie guzik nie zwiera w górę. to samo z tyłem, zrąbana wtyczka albo kabel albo silniczek. trzeba rozebrać tapicerkę drzwi i zajrzeć do środka, przy okazji zakonserwuj sobie wszystkie styki jakie tam masz, na przyszłość.

3 - u mnie tez się sporadycznie zapalała, nie miałem żadnych problemów z silnikiem, lecz to był niestety początek końca przepływomierza. Po wymianie problem zniknął.

v4l4r napisał:
mówisz o tym, że program "Auto" strasznie mocno dmucha ;)
No właśnie mi dmucha, nigdy nie włącza najcichszego nawiewu. Dlaczego? Ogólnie to ten program AUTO dziwnie działa...

Pytam tutaj bo nie chcę zaczynać nowego wątku.

zadaniem programu Auto jest jak najszybsze doprowadzenie temperatury wewnątrz auta do tej ustawionej na potencjometrze. Dlatego "dziwnie" działa, na początku wieje mocniej później się osłabia i utrzymuje temperaturę.

2. ani drgnie ? jezeli wogule sie nie rusza to moze zegar masz walniety. Jezeli sie delikatnie podnosi gdzies ok 50 C to wymien termostat.
3.Jedz (najlepiej do fiata) na komputer bedzie wszystko wiadomo
4. jak zostala na noc na mrozie to wszystko jest zmarzniete wiec bedzie skrzypiec (mam tak samo w omedze..jak zostanie na noc to w jezdzie zawsze cos tam poskrzypi)
5. sprawdz przekazniki bo moze ich wogule nie byc badz sa zepsute.

Amortyzatory
Powrót