• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] problem z elektryka wycieraczek

• Autor wątku Autor wątku klekot81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klekot81

Guest
Mam mala usterke techniczna, po przekreceniu kluczyka w stacyjce natychmiast zaczynaja dzialac mi wycieraczki. Nie ma sposobu na ich wylaczenie oprocz wyciagniecia bezpiecznika. Regulacja predkosci w tej chwili nie dziala a one mieszaja i mieszaja.Czy ktos ma rade jka moglbym ta usterke usunac?? Dzieki i pozdrawiam wszystkich

Ale wejście. Po pierwsze- przedstaw się, po drugie- jaki samochód, po trzecie jeśli już uzupełnisz profil to opisz problem w dziale dot. tegoż samochodu. Możliwe że coś ci zwiera przy przełączniku zespolonym, lub przekaźniku.

miałem to samo. winą jest prawdopodobnie zamoczony przekaźnik. musisz z jakimś mechanikiem dojść gdzie się zbiera woda bądź wilgoć.
u mnie to wymagało wstawienia szyby na nowo, bo poprzedni klej ledwo co trzymał

A moze poradzil bys mi gdzie mam tego szukac to sprobuje sam rozwiazac ten problem? Z poczatku myslalem ze cos jest nie tak przy manetce bo czasowki przestaly reagowac i moge tylko przyspieszyc predkosc wycieraczek a wylaczyc juz wcale :)

ogólnie rzecz biorąc miałem ostatnio więcej takich przypadków więc oddałem auto do elektryka mówiąc mu żeby wszystko posprawdzał i pozabezpieczał. jak dotąd nic sie nie dzieje. ale niestety nie dowiadywałem się gdzie są poszczególne przekaźniki

moge tylko powiedzieć że u mnie prawdopodobnie za "przecieki" odpowiadały odchodzące gumy w górnych rogach szyb. woda się tam dostawała i po słupkach leciała w dół na elektryke

ok,dzieki za odpowiedz i zobacze przezweekend czy uda mi sie cos zrobic a jak nie to dzwonimy po wachure. Dzieki i pozdrawiam

U mnie coś się poniszczyło :lol:
Kiedy włączę jednokrotne przetarcie szyby, to muszę trzymać dźwignię, bo inaczej zatrzyma się w miejscu, w którym puściłem dźwignię, czyli np. na środku.
Czasowe nie działają, jedynie najszybsza opcja stałego wycierania, która kiedy ją wyłączę to zatrzyma wycieraczkę w miejscu wyłączenia (wycieraczka nie doleci do końca).

Ktoś ma pomysł co do przyczyny ?

Przemek K napisał:
Ktoś ma pomysł co do przyczyny ?
To jest popularny problem w Alfach. Miałem to samo.

Jeżeli nie działa Ci tryb przerywany, to trzeba wyjąć plastiki podszybia, aby Twoim oczom ukazał się silniczek wycieraczek. Następnie trzeba rozebrać takie ustrojstwo, które znajduje się NAD silniczkiem i do którego są podłączone bodajże 2 złącza elektryczne. Tam w środku jest mechanizm od "czasówki". W środku znajdziesz wszystko zatopione w takim fabrycznym gęstym smarze, skutecznie blokującym działanie elementów tego układu. Należy to przeczyścić i zapsikać jakimś kontakt-sprayem. Tak było u mnie i to wszystko robiłem na podstawie opisu z http://www.alfa156.net/tech/wipers.html

Amortyzatory
Powrót