[156] Potrzebuję pomocy - klej na lakierze

alces1

Aktywny
Auto
AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6
Ostatnio montowałem listwy progowe przy użyciu kleju do szyb. Wszystko się udało, ale... No właśnie, ale - tak jakoś niestarannie to zrobiłem, że miejscami klej zabrudził mi karoserię i powstała na karoserii taka jakby cienka warstwa gumy. Czym to usunąć? Oderwać/odlepić się nie da. Próbowałem benzyną ekstrakcyjną, ale nie rozpuszcza kleju do szyb, a już z pewnością nie kiedy jest grubsza warstwa...
Czy ktoś może mi podpowiedzieć czego użyć, by zmyć ten klej nie niszcząc lakieru?
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam.
- Rafał

Może jakiś preparat do usuwania smoły.Ma dość żrące właściwości przy czym nie niszczy lakieru.

Co do Coca Coli to jest podobno lepsza jako odrdzewiacz od WD-40.

Dwa dni temu kupiłem sobie w sklepie motoryzacyjnym preparat w sprayu za 15zł który usuwa smołę z lakieru bo miałem jej sporo, nie wierzyłem że to będzie działać ale faktycznie wystarczy spryskać, odczekać 10s przetrzeć suchą szmatką, jakieś kropki od smoły otarcia plastików schodzą błyskawicznie. Produkt wygląda tak:
2_9dd4b873d0b89da9679ec60b8fc8052a.jpg

CYCLO Bug&Tar Clean - środek do usuwania owadów oraz smoły z karoserii
Super mocny preparat do usuwania owadów, żywicy z drzew, oleju, smoły, odchodów ptaków, wosku itp. BEZPIECZNY DLA WSZYSTKICH TYPÓW LAKIERÓW, W TYM METALIZOWANYCH.
Dzięki kremowej konsystencji nie wyparowuje jak inne preparaty, ale pozostaje w miejscu i czyści jeszcze skuteczniej. Potrzebny w każdej myjni samochodowej oraz, gdy właściciel auta chce naprawdę dobrze oczyścić.

Ja także zmywałem nitro, tylko nie był całkiem suchy, ale może da rade, benzyna jest słaba

Dzięki chłopaki. Spróbuję nitro. Napisałem też e-mail do producenta z takim zapytaniem. Zobaczymy, czy wogóle odpisze ;)
Pozdrawiam.
- Rafał
edit:
tak więc nitro nie pomogło - nie zmyło kleju do szyb (zaschniętego).
Natomiast producent kleju odpisał na e-mail, w którym informuje, że aby zmyć klej do szyb z lakieru należy użyć "zmywacza do resztek uszczelnień"
Pozdrawiam.
- Rafał

Amortyzatory
Powrót