• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

*156* Pomocy pali mi się kontrolka poduszki

zibi72

Nowy
Auto
156 1.9 JTD 1999r.
Mam problem niema mnie w kraju a mojej niuni zapaliła się kontrolka poduszki po samej wymianie akumulatora i teraz żona nie wie co zrobić ,była z tym u mechanika podłączył na kompa i nie mógł skasować błędu musiało coś się chyba zjarać w czasie wymiany czy nie wiecie co może być przyczyno bo ten mechanik nic więcej nie mógł pomóc .

czym była spowodowana wymiana aku ? czy stary aku nie był przypadkiem słaby ? jeśli tak to często w 156 zdarza się że jeden ze scalaków w sterowniku airbagów traci program - da się to naprawić ( przynajmniej w Łodzi ) , trzeba wgrać soft do sterownika

opcja 2 - rozruch z kabli , wtedy też sterownik potrafi zgubić soft

opcja 3 - wymieniał aku na przękręconym kluczyku

opcja 4 - utrata styku na kostkach pod fotelami

nie wiem jak jest w 156 ale u mnie tez sie cały czas świeci kontrolka bo mam podobno uszkodzona mate ktora znajduje sie w fotelu . takie cos dowiedzialem sie po podpieciu pod kompa .
nie wiem czy to cos ma wspólnego z aku :?:

Miałem padnięty aku do zera i wymieniłem na nowy,opcja 2 i 3 odpada jeszcze zostaje ta 4 może jest słaby styk pod fotelami ale co wątpliwe bo przed zmiano było wszystko ok jedynie zostaje ten sterownik :idea:

niech sprawdzą na examinerze czy występuje błąd stały sterownika

zanim wymieniłeś aku zapewne była jakaś próba rozruchu silnika na słabym czy padniętym aku - wtedy leci soft w sterowniku airbagów

w moim przypadku była to utrata styku na kostkach pod fotelami...

bzdura kompletna zeby soft polecial od slabego aku. Moze w zwarcie to bym jeszcze uwierzyl ale tez ciezko bo bezpieczniki. Walczylem ostatnio z poducha, przyczyna byla kostka.

układ eprom czuły na gwałtowne zmiany napięcia... zgubienie wgranego softu występuje albo przy rozruchu z kabli albo przy próbach kręcenia rozrusznikiem na słabym aku...

najczęściej dotyka to AR i niektóre Mercedesy

jak o czymś nie masz pojęcia to nie komentuj że bzdura... a jak masz ochotę pogadać ze specjalistą to google , łódź ul.rozległa 6 i może się dowiesz o co chodzi...

miałem przypadek utraty softu w 156SW z 2000 roku , powody jak wyżej... (examiner pokazuje błąd stały sterownika) , problem rozwiązany po przywróceniu softu ...wtyczki pod fotelami nie były przyczyną - wywalam je natychmiast po zakupie samochodu i lutuję na stałe

no tak i w ilu sie z tym utraceniem softu spotkales?, bo ja z kostkami czesto, gadki ze specjalistami raczej mi nie sa potrzebne, gadanie to ich specjalnosc. Z tego co wiem to juz 20 lat temu kompy chronili przed gubieniem softu jak bateria siadala. O moim pojeciu to akurat raczej Ty malo wiesz i ze cos akurat tobie sie trafilo albo specjalisci tak to przedstawili nie znaczy ze u kazdego ten sam problem.

Ps zadne uklady epromu i zadne uklady pamieci nie sa zasilane bezposrednio z aku takze dzielnie radza sobie ze zmianami napiecia.

a czy w 146 tez to dziala na tej samej zasadzie?? bo u mnie tez sie pali poduszka ale aku byl kilka razy odłączany

mozna z tym jezdzić??

dance1 > nie wiem czy rozumiesz co czytasz ale chyba nie... kostki miałem wycięte i przewody polutowane na stałe natychmiast po zakupie auta (czyli jakiś rok wczesniej niż sterownik zgubił soft...) , po rozruchu awaryjnym zaświeciła się kontrolka poduszki , examiner wskazał na błąd stały sterownika (czyli jego uszkodzenie) - wg ASO do wymiany

elektronik mający pojęcie o tym co się dzieje w samochodach wie o tym że to częsta usterka AR i Mesiów , wgrał nowy soft do sterownika (konieczne jego otwarcie) i sterownik był sprawny...

ja się spotkałem w jednym (swoim) tyle że nie jestem elektronikiem i nie prowadzę działalności związanej z naprawianiem elektroniki więc nie muszę prowadzić statystyk w ilu samochodach się to przytrafia - tametn gość jednak od razu wiedział o co chodzi więc
domyślam się że nie był to pierwszy taki przypadek jaki spotkał

radzę więcej zrozumienia tego co czytasz , z mojej strony koniec dyskusji bo poziom który reprezentujesz w swoich wypowiedziach jest dla mnie nieodpowiedni

jakby ktoś potrzebował naprawić sterownik uszkodzony po rozruchu awaryjnym to namiary na specjalistę są w linku poniżej:

http://katalog.pf.pl/Łódź/Car-El-Usługi-Elektroniczne-Robert-Józefowicz-F5741498G0B7870-m19.html

dance1 napisał:
Z tego co wiem to juz 20 lat temu kompy chronili przed gubieniem softu jak bateria siadala.

sterownik nie gubi softu w czasie rozładowywania się aku ( czyli nie w czasie gdy np ktoś zostawi włączone radio ) tylko podczas próby rozruchu na rozładowanym aku lub podczas podpinania kablami innego aku lub boostera...

w wypadku rozładowania aku i próby rozruchu awaryjnego można się uchronić przed uszkodzeniem sterownika odpinając go przed rozruchem , następnie uruchamić silnik i poczekać aż aku się naładuje , następnie wyłączyć silnik i zapłon , podpiąc ponownie sterownik...

uzupełniam to tak dla wiedzy innych userów którzy nie mają w zwyczaju ignorować czyjejś praktyki i rozumieją co czytają...

dance1 napisał:
O moim pojeciu to akurat raczej Ty malo wiesz i ze cos akurat tobie sie trafilo albo specjalisci tak to przedstawili nie znaczy ze u kazdego ten sam problem.

wiem tyle że nie rozumiesz co czytasz a reszta mnie nie interesuje

nigdzie nie twierdziłem że u każdego występuje ten problem , podałem go jako jedną z możliwości...

nara

zibi72 napisał:
Miałem padnięty aku do zera i wymieniłem na nowy,opcja 2 i 3 odpada

czyli na padniętym aku była chocby jedna próba uruchomienia silnika ?

rozłącz kostki pod fotelami (te od żółtego przewodu) , oczyść styki , włącz zapłon - jeśli kontrolka zgaśnie - ciesz się że ominęła Cię opcja nr 1 :wink:

obserwator737 ja tam nie mam zamiaru sie klocic ale raczej na dzien dobry trzeba sprawdzac styki i kostki a Ty ta opcje podajesz na koncu, przez to mozna latwo kogos wprowadzic na zle tory, wiadomo pojedzie do ASO i piekna kase za niby cos zaplaci.

Praktyki nigdy nie ignoruje, ale zawod i praktyka moja raczej nie pozwalaja mi ze zgodzeniem sie z Toba w pewnych kwestiach

Pozdrawiam

nie każę nikomu jechać do ASO , każdy kto mnie zna z forów wie że jestem zagorzałym przeciwnikiem ASO...

napisałem jaki błąd pokaże komputer w przypadku zgubienia softu , kto gdzie podepnie - jego sprawa

napisałem że w ASO chcieli wymieniać sterownik (podpinałem się w ASO pod examiner za 50 zeta "po godzinach") , czy ja komuś piszę żeby go wymieniał ? nie , piszę że mozna to naprawić za ułamek ceny sterownika i podaje gdzie można to zrobić

napisałeś że to co pisałem to bzdury ? napisałeś , nie kumam o czym więc masz zamiar jeszcze tu pisać - mogę powiedzieć że to Ty piszesz bzdury w wyniku nie rozumienia moich wcześniejszych postów...

a kolejność w której wymieniałem różne opcje (no własnie , opcje...) nie jest równoznaczna z tym że w takiej kolejności trzeba szukać usterki , wiadomo że zaczyna się od spraw najprostszych (czyli kostek o ile ktoś je jeszcze ma - dawno temu radziłem je wycinać i lutować przewody na stałe...) ...awaria u kolegi z pierwszego postu wystąpiła
po problemach z aku więc siłą rzeczy zwróciłem na pewne fakty uwagę jednak wspomniałem też o kostkach...

rozumiem że zawód który wykonujesz i wiedza + praktyka są związane z komputerami zasilanymi 12-14V narażonymi na drastyczne skoki napięć...

btw , mam nadzieję iż kolega który zadawał pytanie na początku tego tematu napisze później o wynikach "poduszkowego śledztwa"

Napisalem wczesniej ze nie mam zamiaru sie klocic i tym bardziej rozprawek na strone pisac nie bede. Tylko jak sie pisze cos w pkt. chyba nalezy zaczynac od najprostszych rozwiazan do.....

Co do zawodu zgadles, z mala roznica od zasilan 12-14V do duzo wiekszych i narazonych na bardzo ze tak powiem drastyczne skoki napiec, niestety takie warunki pracy tych maszyn

Panowie dance1, i obserwator737, czy już udało Wam się dojść do porozumienia :?: Jeśli tak to dziękuję .

Niestety żadnych wieści nie mam , nie ma mnie obecnie teraz w domu a to wszystko przydarzyło się żonie jak wrócę do domu zajmę się tym :| :|

Amortyzatory
Powrót