[156] Pobor mocy gdy wszystko wylaczone

• Autor wątku Autor wątku mexa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mexa

Guest
Mam taki problem, ze rozladowuje mi akumulator w pare dni, a aku. ma 3 m-c , jak odpinam minusowa kleme i sprawdzam pobor amperomierzem, to pobiera 0,5 ampera, nastepnie sprawdzalem na bezpiecznikach i pobiera tylko na dwoch, na tych od swiatel postojowych, przeciw mgielnych, oswietlenia tablicy itp, na jednym pokazuje 0,25 a na drugim 0,10, powinien tyle pokazywac ?? wszystko jest powylaczane, sprawdzilem wszystkie zarowki w wew.i na zew. zadna sie nie pali, przeczyscilem styki.
Na razie gdy tylko parkuje, to wyciagam te 2 bezpieczniki i nie mam problemu z akumulatorem, no ale to troche nieporeczne :? , moze ktos zna przyczyne i jak ja usunac ??

Z gory dziekuje za pomoc

Czy nikt nie sprawdzal jaki powinien byc pobor mocy na tych 2 bezpiecznikach, czy moze powinien byc zerowy ???

Zwarcie jest najprawdopodobnie w wiazce idacej do tylnych swiatel postojowych, bo jedna z zarowek bardzo delikatnie sie tli, teraz problem jak to dokladnie zlokalizowac, gdzie jest przebicie, bo w samej lampie i kostkach jest wszystko OK.
Jest moze w tym modelu alfy jakis modul od swiatel ????????

Znalazlem przyczyne, ta przyczyna jest modul swiatel, ktory znajduje sie w obrotomierzu, dokupilem uzywany od silnika 1,9JTD, bo nie znalazlem od 2,4 .
Dziala ale obroty pokazuje troche zwiekszone, ale to w niczy nie przeszkadza, np.na postoju pokazywal na orginalnym 800 obr., a teraz pokazuje 1000, no i nie ma kontroli spalonych zarowek, da sie bez tego zyc i moge teraz zamontowac zarowki diodowe.
Musialem zmienic tylko elektronike, bo na tamtym obrotomierzu sa inne oznaczenia kontrolek, innych wad nie znalazlem.

Amortyzatory
Powrót