• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156]pasek rozrzadu

• Autor wątku Autor wątku damian3619
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

damian3619

Guest
Witam

Mam problem z rozrzadem,poniewaz dwa tygodnie temu zlozylem glowice zalozylem nowy rozrzad,wszystko bylo cacy,lecz gdy ja odpalilem zauwazylem ze pasek rozrzadu chodzi na boki,ma odchyl jakies 2 moze 3 mm,myslalem ze moze pasek jest za mocno napiety,lecz popuscilem go troszke i nadal to samo.Moze ktos z was mial podobny przypadek.

pozdrawiam wszystkich.

A ja uważam że takie prace jak rozrząd powinni robić dobrzy mechanicy którzy mają do tego odpowiednie narzedzia i wiedzę
Jak spieprzysz coś przy rozrządzie to leżysz.

Nierównoległość powierzchni koła kasowego do osi obrotu - innymi słowy któreś kółko pasowe jest przekoszone na wałku. Taka sytuacja prowadzi do szybkiego zużycia boku paska i może byc przyczyną jego zerwania.

Maciek-156 napisał:
Nierównoległość powierzchni koła kasowego do osi obrotu - innymi słowy któreś kółko pasowe jest przekoszone na wałku. Taka sytuacja prowadzi do szybkiego zużycia boku paska i może byc przyczyną jego zerwania.

Macku czy moze wiesz jak to sprawdzic ktore kolo jest przekoszone,bo jedno jest pewne ze musze sciagnac obydwa.

Najlepiej czujnikiem zegarowym sprawdzić bicie - przyłożyć go trzeba do bocznej powierzchni kółka i zakręcić

Maciek-156 napisał:
Najlepiej czujnikiem zegarowym sprawdzić bicie - przyłożyć go trzeba do bocznej powierzchni kółka i zakręcić

A czy moge taki czujnik nabyc gdzies w sklepie i jaka cena bylaby przyblizona,poniewaz nie mieszkam w polsce i moge miec problemy z takim czujnikiem.

Alfista napisał/a:
a kółko rozrzadu na wale ruszałes??

na wale korbowym nie ruszalem nic,a jesli chodzi o walki rozrzadu to sciagalem obydwa kola.

Zakładając, że koła od wałków rozrządu zostały dobrze przykręcone (nie rozumiem tylko po co odkręcałeś np. koło wałka wydechowego jeżeli nie wymieniałeś czujnika halla), to nie wykluczone, że kupiłeś wadliwy napinacz lub rolkę prowadzącą, te elementy też trzeba sprawdzić, bo krzywizna jakaś być musi.
A wariator wymieniałeś? Bo teoretycznie też może być krzywy, chociaż to mi się w głowie nie mieści. 8(((

SG0240 napisał:
Zakładając, że koła od wałków rozrządu zostały dobrze przykręcone (nie rozumiem tylko po co odkręcałeś np. koło wałka wydechowego jeżeli nie wymieniałeś czujnika halla), to nie wykluczone, że kupiłeś wadliwy napinacz lub rolkę prowadzącą, te elementy też trzeba sprawdzić, bo krzywizna jakaś być musi.
A wariator wymieniałeś? Bo teoretycznie też może być krzywy, chociaż to mi się w głowie nie mieści. 8(((

Problem jest w tym ze kupilem to auto z uszkodzonym rozrzadem i malo tego stalo ono rok czasu u faceta nie odpalane,u mnie postalo nastepne poltora miesiaca zanim je odpalilem,mam na nia dosyc spora ksiazke rachunkow co bylo robione ,jest tez kompletny serwis ,auto bylo od pierwszego wlasciciela z nieduzym dosyc przebiegiem,poniewaz ma 70 tys mil,ale na temat wymiany wariatora nic nie ma,choc z rozrzadem juz cos musialo byc kombinowane wczesniej bo sa znaki na kolach od rozrzadu porobione,wiec napewno nie bylo to robione w serwisie.U tu jest ten problem ze do wszystkiego musze teraz dochodzic samchoc jestem z auta zadowolony poniewaz po odstaniu 14 prawie miesiecy wszystko dziala jak trzeba nie ma zadnej pierdoly ktora by mogla nie dzialac.

Pozdrawiam Wszystkich

Alfista napisał:
a co sie stało z tym rozrządem, pasek sie zerwał czy moze zęby stracił??

jesli chodzi o rozrzad to napinacz zmielilo(zerwalo i polamalo cala zebatke napinacza),wymienialem 16 zaworkow,choc uszkodzonych bylo tylko 8,poszly nowe uszczelniacze zaworow oraz nowe szklanki,na pompe czekalem dlugo ,wiec zanim przyszla to zlozylem ja na probe ze stara pompa,jak bede wymienial uszkodzona czesc to odrazu wymienie pompe.

mam nadzieje ze teraz załozyles metalowy napinacz..

tylko ciekawe które kólko ma wine za to gibanie sie paska, teoretycznie jak pasek ma takie duze przesunięcia to powinno byc widac gołym okiem ktore koło sie giba..

moze odłącz na przyklad czujnik wału korbowego i niech ktos zakreci silnikiem na samym rozruszniku i bedzie lepiej widac co sie krzywo kreci niz na zapalonym silniku..

a wie ktos moze gdzie jest wtyka od czujnika,bo bym sprobowal w ten sposob,a i jeszcze mam pytanko czy wie ktos moze jesli chcem zmienic wariator to w jaki sposob to zrobic,czy musze wyciagnac caly walek czy tez moge go zblokowac w jakis sposob.

pozdrawiam wszystkich

Alfista napisał:
mam nadzieje ze teraz załozyles metalowy napinacz..

tak teraz kupilem metalowy napinacz :lol:

- czujnik obrotów wału korbowego to wtyczka brązowa.
-

Dzieki za ostrzezenie,jesli chodzi o wariator to chyba zrobie tak jak mowisz,lepiej bedzie go wsadzic w imadelko,choc fakt ze blokady i klucz do wariatora mam. :wink: ale lepiej nie ryzykowac.

No witam witam

wreszcie sie odnajduja alfaholicy z uk.

pozdrawiam :wink:

Poraz kolejny z tym samym problemem ,wymienilem w zeszlym tygodniu kola pasowe od walkow rozrzadu,dalem nowy napinacz i bez zmian dalej pasek sie buja na boki,zostala jeszcze rolka i pasek,no chyba ze wariator lecz szczerze mowiac bardzo w to watpie,zaczyna mnie to juz denerwowac powoli i chyba koniec bedzie taki ze ja sprzedam i kupie V6,czy jest mozliwe zeby bylo cos przestawione na osi czy cos w tym stylu. prosze o kazda odpowiedz

Amortyzatory
Powrót