/156/pali jakies 15 w trybie miejskim

borsukmax

Nowy
Auto
ALFA ROMEO 156 1.8 106KW TS
AR 156 1.8 TS-jak sobie na początku deptałem w pedał wyszło 17l/100km wymieniłem świece ponieważ nie palił na wszystkich garach teraz delikatna jazda spalanie 15/100km,temperatura to porażka 50 stopni gdy na dworze -1,jak postoi dłużej podnosi sie na 70 stopni ,zapewne termostat,bylem w fiacie,podpięli mnie pod komputer wykryli błąd czujnika temperatury wiec go wykasował wraz z zawartością portfela,interesuje mnie jak jest u was ze spalaniem bo gazu nie założę nigdy,i ta temperatura mnie stresuje

Pewnie masz co najmniej uszkodzony czujnik temperatury, a pewnie też termostat. Sprawdź czy rury od chłodnicy robią się ciepłe od razu po włączeniu silnika (wtedy termostat jest non stop otwarty i podlega wymianie) czy po pewnym czasie jak się otworzy termostat

nie mówisz kolego o czujniku temperatury wewnątrz pojazdu bo to raczej nie ma nic wspólnego głupie ale warto wiedzieć,termostat nie jest drogi wiec zacznę od tego pewnie spalanie paliwa tez spadnie

Czujnik temperatury to jest wkręcony w obudowę termostatu podaje sygnał do ECU (stąd ten błąd na komputerze) , a w kabinie to masz wskaźnik kabinowy, który też bierze sygnał z tego czujnika.

nie ma co gdybać, podłączenie pod komputer pokaże sprawcę całego zamieszania.
- to jest silnik 156 ts 1.8 a więc temperatura na wskażniku powinna oscylowac między 70 a 90 st C.

Jak kupilem alfe to mialem ten sam problem palila mi z 15 litrow i wogule sie nie grzala a na kompie byl blad czujnika temp. wymienilem termostat i jest cacy.

Masz ewidentnie niesprawny termostat. Wymień go i powinno być OK.

w 99% bym obstawial termostat, pali jak smok i niska temp. przerabialem to samo miesiac temu. 1000 postow na ten temat na tym forum

dzięki koledzy jestem pewien ze to termostat,ponieważ po paru minutach nawet w zbiorniku wyrównawczym jest ciepły płyn a nie powinien wszystkie rurki wraz z chłodnica się nagrzewają ponieważ termostat jest otwarty cały czas ,kocham już to auto po zrobieniu 1000 km ale bez was nie dałbym rady zawsze warto kogoś podpytać lepiej tu jak mechanika z trzema kluczami ,ale tak mniej więcej ile wam łyka 156

Termostat nie jest drogi. Niedawno kupowalem do swojego 2.0TS i wynioslo mnie ok. 110zl za swietnie sie sprawujacego Verneta.

Swoja droga z takim apetytem musialo Cie niezle kosztowac to 1000km.

Pozdrawiam i zycze Wam (Tobie i AR) wiele cudnych chwil spedzonych razem.

Ja mam termostat Vernet 6506.88/J. Kupiłem u tego gościa co link, polecam. Na pewno zaraz Maciek zacznie ze mną polemizować, że do TSa powinien iść termostat o temp otwarcia 83'C (jak zaleca instrukcja) a nie 88'C, ale cóż... Osobiście uważam, że Vernet jest dobrym termostatem dla naszych TSów ;)

Akurat kolego Wesolatempra Vernet do silnika pasuje jak najbardziej, sam w poprzedniej Alfie (1,6TS) go założyłem - nie pasuje natomiast do JTD, własnie dlatego że ma taki sam wklad jak ten do TSa...

michele22, jazda trochę mnie kosztowała ale cóż warto było to już sporo lepiej jak mitsubishi lancer z 95 roku jedziesz jak król karetom a nie na oklep na koniu a jeszcze jedno głupie pytanie o ten termostat wernet jest razem z czujnikiem temperatury?I jeszcze jedno jaki płyn chłodzący,co kupić jakieś nazwy bo słyszałem ze super pernament odpada.

Maciek-156 napisał:
Akurat kolego Wesolatempra Vernet do silnika pasuje jak najbardziej, sam w poprzedniej Alfie (1,6TS) go założyłem

Aha... zgoda cieszy :)

A do diesli to wiem, że musi być termostat z niższą temp. otwarcia ;)

borsukmax napisał:
... a jeszcze jedno głupie pytanie o ten termostat wernet jest razem z czujnikiem temperatury?I jeszcze jedno jaki płyn chłodzący,co kupić jakieś nazwy bo słyszałem ze super pernament odpada.
Każdy (oryginał czy zamiennik) termostat jest sprzedawany z wkręconym czujnikiem temperatury, a najlepiej zalać płynem takim jakim miałeś zalane auto -unikniesz przykrych niespodzianek jesli płyny są niemieszalne. Standardowo alfy były zalewane Paraflu - on jest niemieszalny z innymi płynami i może się "zważyć" - jak nie wiesz czym była zalana to najpierw przepłukaj układ chłodzenia wodą

Dziś kupiłem tego werneta za 73 zl tylko nie ma czujnika użyje starego w sobotę wymieniam termostat myślę ze dam rade dzięki za te cenne informacje jak wymienię napisze jak mi poszło

no poszliśmy jak zerwany pies a mam coś na ten temat pojęcia bo posiadam dwa syberiany huskie udało się dałem rade ale zajęło mi to trzy i pól godziny miałem problem z odpowietrzeniem tak jak by w nagrzewnicy nie było płynu no to wiec korek w kieszeń i ogień w drogę odpowiedszylo się dałem rade, temperatura. ,oscyluje w granicach 90 st gdy na dworze - 6 ktos posiada taki problem damy rade dzwon 792442740 pomoge tak jak mi pomogli od aut amerykanskich a wam koledzy ogromne dzieki i gratuluje wiedzy teraz ja bede pomagal ALFA DUZY PROBLEM NIE ALFAHOLICY MINIPROBLEM

Ja rownież mam taki problem jak borsukmax. Spalanie okolo 15l . czujnik temperatury pokazuje cały czas ok 50 stopni i rzadko kiedy sie podniesie chyba ze w korku.. sprawdzałem własnie te rury to rura od termostatu do chłodnicy ta górna odrazu jest ciepła zbiornik wyrównawczy tez ciepły a rura od dołu chłodnicy nagrzewa sie po 1 minucie.. Bedzie to termostat ??

Amortyzatory
Powrót