[156] Opony felgi ? czyli ładne kapcie dla belli

• Autor wątku Autor wątku alanwroc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alanwroc

Guest
tu jets fotka http://e.najauto.pl/nja577/ba93a7f7000c50e148138dcc akurat te oponki siedzą na golfie ale chodzi o to że ta opona jest tak jak by węższa od felgi widzicie to na foto ? ladnie sie to prezentuje ktos sie orientuje moze jak to zrobic ? wystrczy kupic jakies opony o danym rozmiarze czy tez fele trzeba bedzie zmieniac ?

ale skad wiedziec ze felga bedzie odpowiednia ?bo opona rozmiary znam a opona co to ma byc ET ?

widzę, że forum, które linkowałem jest chwiliwo nieczynne - zajrzyj tam za jakąś godzinkę (może akurat porządki robią czy coś w ten deseń), wszystko tam jest napisane.

To sa felgi z tzw. rantem. Myślę że jak będziesz miał takie felgi i pojedziesz do warsztatu z oponami to dobiora Tobie odpowiednie opony.

no i forum caly czas nie dziala .. ale ja nie chce miec rantu w feldze .. chce poprostu zeby bylo tak ze opona jest szeroka np 225 ale zeby nie byla szerokosci felgi tylko węższa zeby bylo takie fajne zludzenie optyczne

ziom, to nie złudzenie optyczne tylko fakt. Żeby opona była tak naciągnięta jak na foto które zapodałeś musisz założyć np. 175/50R13 na felgę 8x13.

da sie spokojnie naciagac opony w ten sposób. Natomiast taka opona nie chroni felgi wiec dodatkowo trzeba uwazac. Ja pamietam ze kiedys jechałem autem które miało takie opony: 235/40/17 i felge 10" i fajnie to wygladało.

wygląda to zaje***** lecz uwaga na nasze piękne dziury ogólnie pełen lans i bans i grubooo

A mi sie to totalnie nie widzie, zeby opona byla wezsza niz felga :? Wyglada to jakby kogos nie bylo stac na szersze opony na tyl, i tak jakos lipnie mu to wyszlo ;//

ET felgi nie ma nic do tego jak oponka na niej wyglada, w Audi Coupe mialem felgi 9" i oponki 215/45 R16 byly to Borbety A i wygladalo to podobnie jak na foto, w gsi mialem felgi 8" i oponki 195/50 R15 i oponka tez ladnie sie zwezala u gory, caly pic polega na tym zeby miec odpowiednio szerokie felgi (i upchac je do autka) zasadniczo bardzo polecam ten zabieg bo wyglada naprawde kozacko a wad w prowadzeniu itd niezauwazylem, pozatym jak masz male ET i kolo wystaje poza obrys samochodu a felga jest dosyc szeroko to oponka schodzi sie u gory i nie wystaje poza obrys samochodu i nie brudzi go blotem, do felg 8" polecam oponki o szerokosci 195 a do felgi 9" oponki 205 lub 215. Pozdrawiam

Witam
Mnie taki wygląd koła kojarzy się z sytuacją jaka widziałem raz w warsztacie oponiarskim: Poskrzekując zajechała bejca 7-ka rocznik cos około pierwsza połowa lat 90-tych, z za kierownicy wysiada jegomość lat około 25 w klapkach, czarnych dzinach i koszuli flanelowej w czarno-zielona kratę, a na fotelu pasażera kima jego koleś mocno zmęczony konsumpcja płynow. Kierowca siega do bagażnika wyciąga felgę 17" na oko 10" szeroka i oponę osobno Michelin 235 szeroką bieżnik wysokości nieco powyżej znakow kontrolnych czyli do 3 mm w najgrubszym miejscu i zagaduje do majstra: założyłbyśmi to na felę bo się coły dzień mencze i nie daje rady, a ojciec mowił że uciebie tom opone wzioł? Majster popatrzył, oponę w 5 min założył i po założeniu wyglądała mniej więcej jak ta w tym golfe z linka. Oddaje klientowi. A klient z bei pyta na to :A nie zleci mi jak bede 200 zapierd..lał? :shock: . Mnie kopara opadła ,a majster na to: To ty chcesz na tym jeździć? No jak widać motto życiowe co poniektorych to : nie ma ryzyka nie ma zabawy.
Oby tylko mu nie spadła jak ja będę jechał z przeciwka.
Skojarzenia to przekleństwo prawda?
pozdrawiam

kubacik napisał:
Witam
Mnie taki wygląd koła kojarzy się z sytuacją jaka widziałem raz w warsztacie oponiarskim: Poskrzekując zajechała bejca 7-ka rocznik cos około pierwsza połowa lat 90-tych, z za kierownicy wysiada jegomość lat około 25 w klapkach, czarnych dzinach i koszuli flanelowej w czarno-zielona kratę, a na fotelu pasażera kima jego koleś mocno zmęczony konsumpcja płynow. Kierowca siega do bagażnika wyciąga felgę 17" na oko 10" szeroka i oponę osobno Michelin 235 szeroką bieżnik wysokości nieco powyżej znakow kontrolnych czyli do 3 mm w najgrubszym miejscu i zagaduje do majstra: założyłbyśmi to na felę bo się coły dzień mencze i nie daje rady, a ojciec mowił że uciebie tom opone wzioł? Majster popatrzył, oponę w 5 min założył i po założeniu wyglądała mniej więcej jak ta w tym golfe z linka. Oddaje klientowi. A klient z bei pyta na to :A nie zleci mi jak bede 200 zapierd..lał? :shock: . Mnie kopara opadła ,a majster na to: To ty chcesz na tym jeździć? No jak widać motto życiowe co poniektorych to : nie ma ryzyka nie ma zabawy.
pozdrawiam

Moim zdaniem na zalaczonej przez kolego fotce golfa widac naprawde ladny tuning, kolo wyglada rewelacyjnie, opony i felgi chowajace sie gleboko w nadkole to widok nienajciekwaszy, niechcialbym miec standardowego zawieszenia i stadardowych kol w swojej Alfie bo wyglada to niefajnie przynajmniej moim zdaniem.

Kolega z bmw to ciekawy przypadek ale nijak ma sie do profesjonalnie obnizonego zawieszenia z szerokimi kolami i schodzacymi sie oponami.

Podkresle jeszcze ze jak na moj gust to bezpieczenstwo jazdy w przypadku takich przerobek zawieszenia i zmiany kol na szersze z mniejszym ET sie zwieksza.

Pozdro

witam
MaxiBB nie zgodzę się z tobą wkwestii zwiększenia bezpieczeństwa przez założenie szerokiego koła z niskim profilem i twardą zawiechą. Ta teoria jest dobra ale na zachod od naszej granicy na Odrze. Ja miałem obniżona zawiechę o 3 cm kolo 17" z oponą 225/45 i jak kilka razy wpadłem w koleiny i na deszcu postawiło mnie bokiem przy 100 km/h to bardzo szybko się z tą kombinacją rozstałem. w zimie nawet nowe opony Yokohama 195/65 R 15 niewiele pomogły, musiałem jeździć jak emeryt bo jak przyszalałem to odrazu tył wyjeżdżał z zakrętu. Założyłem zestaw fabryczny sprężyn i koło 205/55 R 16 i powiem ci , że auto trzym się tzw. drogi dużo lepiej niż na poprzedniej wersji powiedzmy sportowej. Lepiej wybiera niezliczone nierowności na naszych powiedzmy traktach , bo na określenie drogi to one nie zasługują.
Pozdrawiam

kubacik napisał:
Witam
pozdrawiam

Kolego co niby ma sie stac przy tych 200 jesli opona jest ladnie naciagnieta(trapezik)??
Chyba, ze chodzilo o ten konkretny przypadek z dobita opona max 3mm bieznika.
Trzeba tylko bardziej uwazac na dziurach, zeby felg nie pokrzywic.
Wyglada kozacko wraz z gleba i dobrym kolem prezentuje sie zajefajnie wedlug mnie :mrgreen:
A nienawidze najbardziej jak opona jest szersza niz felga i robi sie taki balonik :lol: smiesznie wyglada :lol:

kubacik napisał:
witam
MaxiBB nie zgodzę się z tobą wkwestii zwiększenia bezpieczeństwa przez założenie szerokiego koła z niskim profilem i twardą zawiechą. Ta teoria jest dobra ale na zachod od naszej granicy na Odrze. Ja miałem obniżona zawiechę o 3 cm kolo 17" z oponą 225/45 i jak kilka razy wpadłem w koleiny i na deszcu postawiło mnie bokiem przy 100 km/h to bardzo szybko się z tą kombinacją rozstałem. w zimie nawet nowe opony Yokohama 195/65 R 15 niewiele pomogły, musiałem jeździć jak emeryt bo jak przyszalałem to odrazu tył wyjeżdżał z zakrętu. Założyłem zestaw fabryczny sprężyn i koło 205/55 R 16 i powiem ci , że auto trzym się tzw. drogi dużo lepiej niż na poprzedniej wersji powiedzmy sportowej. Lepiej wybiera niezliczone nierowności na naszych powiedzmy traktach , bo na określenie drogi to one nie zasługują.
Pozdrawiam

Tak to juz jest ze cos za cos, wszystkie samochody jakie posiadalem lacznie z obecna Alfa mialy obnizone zawieszenia i szerokie kola, Alfa ma zawieche -40mm amortyzatory i sprezyny sportowe + kola 17 cali i sobie chwale, fakt ze jest znaczne pogorszenie komfortu a nasze drogi sa dziurawe ale i tak za zadne pieniadze nie wrucilbym do seri, niezauwazylem takze zadnych niebezpiecznych zachowan samochodu a wrecz przeciwnie, wiadome ze im twardsze zawieszenie i nizszy profil opony tym komfort jest mniejszy, pozatym mi tak bardzo na komforcie nie zalezy a jakby zalezalo kupil bym inny samochod bo do tego pasuje gleba ;) oczywiscie jest to tylko moje zdanie i kazdy lubi cos innego. Fakt jest taki ze fotka golfa jest wzorem profesjonalnego podejscia do tematu a kola wygladaja slicznie.
Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót