• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Musze dobrac swiece do AR 156

• Autor wątku Autor wątku bodziak_spiz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bodziak_spiz

Guest
Witam ,wszystkich jak w temacie musze pilnie kupic swiece . Jednak dziwi mnie jedna rzecz , bedac w hurtowni za nowe swiece z NGK komplet podliczyl mnie 600 zl . Na allegro Tez jest komplet swiec za 200 zl i tez firmy NGK a z kolei kolejna aukcja to komplet swiec NGK za cene 500 zl . O co w tym chodzi ?!

http://allegro.pl/item687572750_swiece_kpl_alfa_romeo_145_146_147_156_166_t_s_ngk.html

http://allegro.pl/item691913805_swiece_swieca_zaplonowa_ngk_alfa_romeo_156_147.html

Ostatnia edycja:
Eeee.....no przecież pisze w tej pierwszej aukcji, że świece zwykłe nie platynowe i że ma też platynowe po 500 coś tam. Lepiej kupić platynowe takie jak zaleca producent i wymiana kole 100.000 km.

Nigdy w platyny nie inwestowałem. Zwykłe NGK starczają spokojnie na 70-90tyś, czyli parę lat z głowy. Oczywiście zależy kto ile jeździ. Za 600 zł mam 3 zestawy zwykłych świeczek.

Ja też założyłem Briski i za 600zl mialbym 6 kompletów świec. Te platynowce za bardzo sie cenią..

NGK to niezła marka, myśle ze warto zainewstować w te zwykłe, na pewno się nie zawiedziesz :)

Stosowanie Świec platynowych jest niezasadne z ekonomicznego punktu widzenia. Zwykłe NGK wystarczą na ok. połowę przebiegu a kosztują ok. 150zł zamiast ok. 500zł.
Briski są jeszcze tańsze i nie są specjalnie gorsze od zwykłych NGK.

Ja założyłem Briski Silver 5.000km temu (~120zł) i sobie chwalę, ale je się
wymienia co 30.000km. A platynowe ponoć co 100.000km... chociaż chyba
nikt tak długo nie czeka z wymianą.

Planuję następnym razem wymienić na irydowe od Denso. Cena wyjdzie podobna
jak platynowe NGK, a nawet trochę niższa, trwałość również,
a kultura pracy silnika powinna się poprawić. Ale jak założę to opiszę.

mnie też czeka wymiana świec i właśnie chcę kupić te platynowe bo podobno nie warto brać zwykłych za 140-170 - tyle teraz gdzieś kosztują. czy praca silnika na platynowych będzie lepsza niż na zwykłych. Mechanicy też mi zalecali te platynowe, a jeden powiedzial zebym szukał na allegro bo czasem są po 400-450 wiec nie miał w tym interesu żadnego. No i znalazłem taką jedną aukcję - co sądzicie o tych swiecach czy to są platynowe ngk bo wyglądają troche inaczej - sprzedawca powiedział że oryginalne ngk platynowe.
http://allegro.pl/item717678091_swiece_swieca_zaplonowa_ngk_alfa_romeo_156_147.html

aha jeszcze jedno:
czy świece mają odczuwalny wpływ na zmniejszenie spalania i poprawę osiagów ?

8 świec, do tego platynowych a tylko 4 cylindy.. Dla mnie obecność 2 świec na cylinder jest wystarczającym gwarantem dobrego spalania mieszanki. Bez sensu jest cudowanie z platynowcami, nawet jeśli miałoby to dodać 1-2KM... bo na 100% więcej świece dać nie mogą:)

Amortyzatory
Powrót