[156] Mrugająca kontrolka od płynu hamulcowego?

• Autor wątku Autor wątku slimak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slimak

Guest
Witam.

Wiem, że podobny temat już był ale z kontrolką hamulca ręcznego.
Kontrolka hamulca ręcznego również mi kiedyś mrugała ale teraz zdarza się to sporadycznie. Zastanawia mnie natomiast inna kontrolka, której nie ma nawet w instrukcji obsługi :shock: Jest to kontrolka na prędkościomierzu, ma kolor żółty i jest w kształcie hamulca ręcznego. Oczywiście od ręcznego mam również standardową kontrolkę z wykrzyknikiem. Ta żółta kontrolka zapala się na delikatnych wybojach oraz co mnie zastanawia podczas wciskania sprzęgła. Nie ma to miejsca non stop lecz sporadycznie ale nie wiem co to może być. Klocki mam nówki, płyn hamulcowy wlany również nowy do odpowiedniego poziomu.
Proszę oświećcie mnie co to za kontrolka.

Witam,

A to nie jest przypadkiem kontrolka od systemu VDC, ona jest żółta i przypomina kontrolkę hamulca ręcznego i jest na prędkościomierzu.

Pozdrawiam,
Paweł

Przepraszam za jakość zdjęcia ale wogóle to nie jest z mojego auta tylko znalazłem aukcję gdzie było zdjęcie zegarów.

Jest niewyraźne ale jeżeli ktoś zna tą kontrolkę to z pewnością będzie wiedział o co chodzi.

Brak kontaktu na złączce od poduszki pasażera - sprawdź przy stacyjce wyłączającej albo pod fotelem pasażera

heheh niee to nie ta co świeci :D tą o którą mi chodzi zaznaczyłem czerwonym kwadratem :D

Przecież na zdjęciu zaznaczona jest kontrolka wody w filtrze paliliwa (kanisterek)

kontrolka ta informuje Cię o tym że masz wodę w filtrze paliwa.
Możesz ją spuścić kranikiem od dołu lub wymienić filtr paliwa

No w końcu ktoś mnie oświecił. Wystarczy spuścić wodę czy bezpieczniej wymienić filtr? Ja zrobiłem na nim prawie 40000km a poprzedni właściciel nie mam pojęcia ile.
Dzięki wielkie.

przy naszym super paliwie najlepiej wymieniać filtr co 10kkm
Czyli z olejem i innymio filtrami :wink:

a tam zaraz do wymiany - trzeba by spuścić tą wodę ( Odkręcić korek pod filtrem paliwa i spuścić zawartość, korek zakręcić, odpalić silnik żeby filtr się odpowietrzył - w razie czego powtórzyć
ale jak ma już tyle km na koncie to lepiej wymień
instrukcje: http://instrukcje.fiat.pl/index.php/listing/alfa

Dzięki wielkie chłopaki :)

Auto mam w tej chwili na podnośniku u mechanika (remont zawieszenia dzięki naszym wspaniałym drogom :) ), już do niego zadzwoniłem i powiedziałem, żeby wymienił.

Jeszcze raz dzięki.

adamodg"]a tam zaraz do wymiany

Niech wymieni , zły stan filtra może spowodować uszkodzenie pompy paliwa. Wymień i będziesz miał spokój, najlepiej UFI, oglądałem filtr Manna i był napis Made in China

Maciek-156 napisał:
Może warto zanim zaczniesz jeździc poznać znaczenie kotrolek z instrukcji?
http://instrukcje.fiat.pl/index.php/listing/alfa

Nie wiem co chciałeś wnieść tym postem do tematu. Chyba tylko mi dokuczyć.

1. Linka do instrukcji podał mi 3 posty wyżej kolega adamodg Dzięki wielkie.
2. Mojego rocznika tam nie ma. Mam instrukcję do mojego rocznika i nie mogłem tego znaleźć. Dzięki uprzejmości kolegów z forum już wiem gdzie to jest.
3. Jeżeli nic nie wskazuje usterki to nie zawracam sobie tym głowy, po 40.000km włączyła się kontrolka więc zapytałem co jest grane. Czy widzisz jakiś problem?

Grzecznie zapytałem, koledzy mi pomogli i grzecznie podziękowałem temat można zablokować bo jest już po problemie.

Pozdrawiam.

Amortyzatory
Powrót