• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Mam pytanie o 2.4 JTD MJet

yogi77

Nowy
Auto
159SW 2.4 TI '09 - jest, 156SW 2.4MJet '04 - była
Witam,

Od niedawna jestem posiadaczem Alfy SW 2.4JTD MJet 2004. Przebieg 111tys (tak przynajmniej pokazuje licznik ;-) )
Jako, że nie miałem wcześniej do czynienia z alfami mam pare pytań:
1. Jakich firm części użyć do wymiany rozrządu i oprócz paska należy wymienić?
2. Przepływomierz co ile się wymienia i jaki polecacie do tego silnika?
3. Pytanie na przyszłość co ile wymieniać rozrząd?
4. Na co należy zwrócić uwagę przy eksploatacji ?

Będę wdzięczny za porady.

witaj szczęśliwcze :lol:
ad1.nie wiem nie wymieniałem jeszcze
ad2.przepływke wymieniasz jak ci padnie to nie jest część jak np filtr paliwa co ileś do wymiany
ad3w książce serwisowej piszą co 120tyś,a u mnie makaron wymienił w serwisie po 98854km więc prawdopodobnie wystarczy co 100
ad4.szczególną uwagę musisz zwrócić na....................głupie miny kierowców w szmelcwagenach passatach jak jakąś byle alfiną na paliwo do traktorów weźmiesz a oni nawet nie zdążą zredukować biegu :mrgreen:
pozdrawiam i życze miłej zabawy

Re: Mam pytanie o 2.4 JTD MJet

Rzeczywisty przebieg możesz sprawdzic w każdym ASO - porównac stan licznika ze wskazaniem krokomierza odczytanym na egzaminerze.
Ad.1 Rozrząd w tych silnikach wymienia się stosunkowo rzadko, więc najlepiej oddać do ASO i mieć zmienione wszystko (pasek napinacze, pompę wody) na oryginałach - dodatkowy "+" to gwarancja.
Ad2. Przepływomierz wymienia się jak padnie (wytrzymuje zazwyczaj 60-80tys km), oczywiście Bosch (tylko nie z allegro...)
Ad.3 Wymiana rozrządu w silniku 20v co 80-100tys.km (lub co 3-5lat) w zależności od warunków użytkowania
Ad4. Jak w każdym turbodieslu szczególna uwagę zwraca się na turbinę (rozgrzewanie i studzenie), dodatkowo wymiana filtra powietrza i oleju co 10tys km (nie tak jak głosi instrukcja co 20tys km) i będzie wszystko o.k.

Dzięki za informację, a jeszcze pytanie jakiej firmy polecasz paski napinacze do 2.4 ?
Czy przy wymianie rozrządu też powinienem wymienić pompe wody?

Paski napinacze załóż oryginalne (czyli będą miały znaczek AR - przynajmniej na opakowaniu...) - w JTD przy każdej wymianie rozrządu wymienia się pompę wody

Maciek-156 napisał:
Rzeczywisty przebieg możesz sprawdzic w każdym ASO - porównac stan licznika ze wskazaniem krokomierza odczytanym na egzaminerze.
Czy to 100% metoda, czy też jakoś ten krokomierz można zafałszować?
W jakich jednostkach jest podawana wartość tego "krokomierza"?

O ile licznik elektroniczny stosunkowo łatwo cofnąć to zapisu w pamięci ECU (krokomierzu) już nie chyba, że ktoś wymieni cały sterownik

piter34 napisał:
Maciek-156 napisał:
Czy to 100% metoda, czy też jakoś ten krokomierz można zafałszować?
W jakich jednostkach jest podawana wartość tego "krokomierza"?

Niestety rozczaruję Cię, już da się ten przebieg zmienić, chociaż po każdej ingerencji sterowniku zostają ślady (nadpisane bity) , kwestia żeby je fachowiec potrafił odnaleźć i prawidłowo zinterpretować, bo mógł być wykonywany tylko np. chiptuning

Nie będę zakładał nowego tematu tylko podepnę się pod ten;
Chodzi o wymianę rozrządu, czy to dobry wybór i dobre ceny ? :

Pasek- CONTITECH nr. kat. CP1078 - 170PLN
Napinacz- RUVILLE nr. kat. 55844 - 159PLN
Rolka prowdząca- RUVILLE nr. kat. 55842 - 68PLN
Pompa wody - HEPU - 200PLN

Dobre komponenty, czy może co innego polecacie ?

W aucie 4 -letnim zrób to w ASO na oryginalnych częściach - będziesz miał gwarancję i święty spokój, a ceny podobne

tez bym robil w aso na twoim miejscu chyba ze ceny z kosmosu ale 100-200 zl to chyba nie duza roznica cen za swiety spokoj. Ja robilem u znajomego w serwisie subaru nie wiem co mi tam zalozyl ale ufam ze pochodzi do czasu jak nie zmienie jej na kombi z tym samym silnikiem za rok moze dwa :-)

Ok, poczytałem trochę forum i nie znalazłem informacji jaki serwis ASO polecany jest we Wrocławiu.
A z tego co się dowiedziałem to w ASO bazują na tych samych częściach co podałem.
Więc zadałem pytanie na forum, co by sprawdzić co sądzicie o podzespołach tych firm.

Chyba że ktoś poleci mi sprawdzony i dobry serwis ASO we Wrocławiu.

Aso jest tylko jedno we Wrocku na Bielanach. Ja bym jednak radził omijac ASO szerokim łukiem. Juz lepiej chyba poszukac autoryzowanego serwisu.

Dziki napisał:
Aso jest tylko jedno we Wrocku na Bielanach. Ja bym jednak radził omijac ASO szerokim łukiem. Juz lepiej chyba poszukac autoryzowanego serwisu.

A znasz jakiś dobry autoryzowany serwis we Wrocławiu gdzie ze spokojem będe mógł oddać auto i będzie dobrze zrobione?

Kiedys bym Ci polecil Bravo serwis ale coraz wiecej negatywnych opini tutaj sie pojawia wiec sam bym tam niepojechał. Ale popytaj kolegi Rafika na temat serwisu na ul Paprotnej. Chyba ma autoryzacje i ostatnio robil tam cos i byl zawodolony i nawet polecał komus tutaj :) Ja moge Ci polecic zwyklego mechanika ale naprawde solidnego uczciwego i taniego jak na alfy. Duzo alfistów go poleca i ma o nim dobre zdanie. Warsztat na terenie autogiełdy, serwis Jacek. :)

Dziki napisał:
Kolego ASO to Autoryzowana Stacja Obsługi...

Polecam chłopaków z Paprotnej - Irbisserwis, znają się na rzeczy, diagnostyka komputerowa tylko u nich, naprawdę dobrzy fachowcy. Szkoda tylko że przy turbinach nie grzebią.

Amortyzatory
Powrót