• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Kute tloki

• Autor wątku Autor wątku damian3619
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

damian3619

Guest
Witam wszystkich

Mam takie pytanko poniewaz znalazlem dzis w ofercie kute tloki do mojego alfiatka za 2299 zl firmy wossner i teraz zapytanie czy wystarczy zmienic tloki zebym mogl ja uturbic w miare bezpieczny sposob,moze ktos mial juz z tym do czynienia i moze powiedziec jaki pozytek mozna zrobic z kutych tlokow zeby podniesc maksymalnie moc auta.

pozdrawiam

Re: Kute tloki

damian3619 napisał:
Witam wszystkich

Mam takie pytanko poniewaz znalazlem dzis w ofercie kute tloki do mojego alfiatka za 2299 zl firmy wossner i teraz zapytanie czy wystarczy zmienic tloki zebym mogl ja uturbic w miare bezpieczny sposob,moze ktos mial juz z tym do czynienia i moze powiedziec jaki pozytek mozna zrobic z kutych tlokow zeby podniesc maksymalnie moc auta.

pozdrawiam

Dla osiągnięcia wybitnie wysokich mocy może to być za mało, ale na pewno będziesz bezpieczniej mógł dmuchać w miarę wysokie ciśnienia bez obawy, że popłyną.

WaLki rozrządu i konieczne rozprężenie głowicy wtedy można załozyć turbinę na wydech , zostało jeszcze doprowadzenie kanłu olejowego na turbine i płyn chłodzący no i oczywiście intercooler to tak z grubsza

moglbys bardziej szczegolowo bo nie bardzo jestem w temacie,a i gdzie moge zakupic nowe walki,moze jakis link lub stronka, jesli ktos sie orientuje rowniez z turbina jaka i jakiej firmy,a i co oznacza rozprezenie glowicy.

pozdrawiam

damian3619 napisał:
moglbys bardziej szczegolowo bo nie bardzo jestem w temacie,a i gdzie moge zakupic nowe walki,moze jakis link lub stronka, jesli ktos sie orientuje rowniez z turbina jaka i jakiej firmy,a i co oznacza rozprezenie glowicy.

pozdrawiam
Nie będę się tu wymandrzał brak mi szczegółowej wiedzy na ten temat ale żeby porządnie dmuchnąć w komorę spalania to myslę że takie przeróbki są jak najbardziej wskazane choć bardzo drogie .

novitec robi kompletne przerobki silnikow TS na turbo, samemu to chyba nic z tego nie wyjdzie.. :P

Witam

Z wolnossącego na silnik doładowany przy 2.0 bez głebszej ingerencji w silnik otrzymasz 200/220KM (przyjmuje sie 100KM z litra pojemnosci)turbo soft ,to bezpieczna granica na ktora dostaniesz gwarancję ,podstawowe elementy turbo soft wchodza :
turbosprężarka z zaworem upustowym
kolektor wydechowy
intercooler
orurowanie ssące i tłoczące
fragment układu wydechowego
zawór blow off
układ dodatkowego wtrysku paliwa ze sterownikiem
power rura ze stożkowym filtrem powietrza
układ smarowania i chłodzenia turbosprężarki,z tego co piszesz chcesz maxymalnie podniesc moc wiec bedziesz musial wzmocnić blok silnika, śruby i głowice oraz wymienić tłoki i inne bebechy silnika na kute tak jak pisał75andrew155, wtedy bedziesz mogl dmuchac znacznie wiecej niz 0,5 bara to tak na szybko ,przy odpowiednim zapasie gotówki mnożenie mocy silnika x2 lub nawet 4 jest mozliwe

co do nitro Suche przyrost mocy rzedu 15-20kM mokre do 100KM i podobna zasada tylko ze to chwilowe przyrosty strzaly dodatkowo oslabiaja silnik

Co do wałkow dobrze pamietac aby przerobka pasowala do reszty czyli nie można bezkrytycznie zmienić wałka rozrządu jeżeli potem nie przeprowadzimy modyfikacji elektronik bądź przeprowadzić modyfikacje głowicy jeżeli walek rozrządu wymaga aby krecil się wyżej (seryjny ma ogranicznik obrotów)tzn:
- wymienić sprężyny zaworowe na szybsze (twardsze)
- wymienić talerzyki sprężynek zaworowych na takie które wytrzymają te sprężynki
- wymienić koło zębate napędzające wałek na takie z możliwością regulacji - aby taki wałek odpowiednio ustawić
-zjawiska falowe(kolektor dolotowy ,wydechowy)
- wyważyć wał korbowy razem z kołem zamachowym i korbowodami , tłokami tak aby wibracje kręcącego się wyżej silnika nie rozerwały go. Wiec troche tego jest

pozdro

Dzieki Alfisti za przeniesienie w sumie powinienem tu otworzyc ten temat,jesli chodzi o temat strasznie duze tego sie nazbieralo wiec co mozna zrobic na poczatek tak zeby nie rozbierac dwa razy tego samego,chodzi mi o to by robic to etapami ,a zebym mogl jezdzic autem w miare na codzien,poniewaz zastrzyki gotowki sa co jakis czas wiec chcialbym robic w niej wszystko jakimis etapami,od czego najlepiej zaczac tak zeby mialo to sens,zauszmy ze co strzal to 5 tysiecy i od czego najlepiej wystartowac.Z gory dzieki z odpowiedz.

Pozdrawiam wszystkich

Amortyzatory
Powrót