[156] KSENONY pomocy i rady szukam !!!

jengo

Nowy
Auto
alfa romeo 156 SW 1.9 jtd 16v m-jet 2004
witam.mam problem z światłem w ksenonach.podczas włączania świateł rozlega się mocny błysk i natychmiast lekko przygasają i świecą jednostajnie lecz mam wrażeniem za słabo. podczas jazdy światło jest słabe i mam problem z widocznością. nawet pasażer jadący ze mna ma takie samo wrażenie, w trasie muszę pomagać sobie drogowymi,poza tym świecą za bardzo w dół, regulacje mam elektryczną i leflektory są podniesioną na maksa w góre. może przetwornica nie działa poprawnie? niewiem. może ktoś z Was miał podobny problem i wie jak go rozwiązać? proszę o pomoc? jeżdżę AR 156 SW 1.9 jtd 16V 2004r. pozdrawiam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
z tego co piszesz wynika ze lustra sa już wypalone, u mnie przy przebiegu 160kkm świeca idealnie, ale miałem w rekach ostatnio avensisa który przy tym samym przebiegu już praktycznie nie dawał żadnego światła, poza błyskiem na starcie.

Masz regulacje poziomu reflektorów przy xenonie?

a jak rozpoznam że ją mam? mam tylko regulacje położenia leflektorów po lewej stronie od kierownicy( pokrętło ze skalą 0 1 2 3) mam AR od niedawna:(

A te reflektory ksenonowe to masz oryginalne? Są soczewki?
Pozdrawiam.
- Rafał

jak sprawdzę że mam refletory oryginalnie zamontowane przez ALFA Romeo? oglądałem je i nic nie wskazuje żeby były montowane przez osoby trzecie oraz posiadają na kloszach oryginalne loga AR i jakieś numery? moze po nich sprawdzić? soczewki są

Moja propozycja jest następująca - pojedź na stację obsługi pojazdów niech ustawią Ci światła, przy okazji powinni Ci powiedzieć czy należy wymienić żarniki, jeśli tak, to się rozglądnij, nie wiem jakie tam są zamontowane, ale podejrzewam, że D2S i wybierz temp. koloru max 6000K.
Na innym forum pytasz gdzie są czujniki samopoziomowania, otóż powinny być na wahaczach.
Pozdrawiam.
- Rafał

oryginalne ksenony nie maja pokretla z regulacja wysokosci ustawienia swiatel. takie pokretlo z pozycjami od 0 do 3(4) jest tylko w samochodzie z normalnymi lampami halogenowymi. ksenony sa samopozimujace. najlepiej sprawdz, jak napisal ciastek czy masz spryskiwacze w zderzaku. zapewne sa to (ksenony) jakies przerobki.

niemam spryskiwaczy.dzisiaj zrobie foty i wrzuce na forum (pojawią się około godz.17.00)może wtedy określicie na 100% czy oryg.czy nie ok? narazie dzięki za informacje pozdrawiam

To napewno nie orginał. A jak słaba swieca to moze czas juz palniki zmienic. A najlepiej jak bys to zmienił na dobre żarówki i tak bedzie najlepiej :)

na pewno nie masz seryjnych xenonów, ale możesz mieć oryginały, tylko zamontowane przez poprzedniego właściciela, musiałyby w takiej sytuacji być zamontowane czujniki samo-poziomowania (mam nadzieję:) ) - ja bym zaczął od sprawdzenia czy one dobrze działają.

Tak wygladaja ori xenony:
DSC_0256s.JPG

a tak wyglądaja moje

Ostatnia edycja:
Kolego to że przy pierwszym odpaleniu świecą mocno mocno i przygasają to rzecz normalna. Bo palniki się rozgrzewają i jak osiągną odpowiednią temperaturę to przetwornica staje i trzyma na odpowiednim poziomie. Mam 3 auta na xenonach i w każdym jest tak samo. A to że słabo świecą to wyjmij palnik i jak osłonka jest okopcona to wymień i będzie lepiej.

Kolego to że przy pierwszym odpaleniu świecą mocno mocno i przygasają to rzecz normalna. Bo palniki się rozgrzewają i jak osiągną odpowiednią temperaturę to przetwornica staje i trzyma na odpowiednim poziomie. Mam 3 auta na xenonach i w każdym jest tak samo. A to że słabo świecą to wyjmij palnik i jak osłonka jest okopcona to wymień i będzie lepiej.
Jaka osłonka?
Wygląda na to, że te reflektory, które ma Jeno nie miały soczewek, ale ktoś je tam zamontował.
Zrób jeszcze zdjęcia od tyłu tych reflektorów i wstaw na forum.
Jeżeli są oryginalne, z tyłu powinny wyglądać tak samo jak te z linku:
http://allegro.pl/item729281993_alfa_romeo_156_nowy_model_lampa_lewa_ciemna_xenon.html
Jest to o o tyle ważne, że przy wymianie żarników musisz wiedzieć jakie zakupić.
Pozdrawiam.
- Rafał

wygląda na to że właśnie takie mam jak te z linku, z góry wyglądaja identycznie niewiem jak od spodu bo mam je zamontowane!!!

sadze, ze to nie sa oryginale lampy. sprawdzalem teraz instrukcje obslugi. w niej jest napisane:"w przypadku gdy samochod wyposazony jest w reflektory ksenonowe, kontrola ustawienia swiatel wykonywana jest elektrycznie, dlatego pokretlo (chodzi o regulacje wysokosci) w desce rozdzielczej obok kolumny kierownicy nie wystepuje". skoro masz takie pokretlo wynika z tego, ze poprzedni wlasciciel zalozyl nieoryginalne lampy. druga sprawa to brak spryskiwaczy. u mnie, jesli chodzi o lampy to na poczatku jest blysk, czyli wyladowanie a nastepnie dopiero oswietlaja droge. nie powiem aby te lampy byly bardzo efektywne. najlepiej podjechac do aso i niech sprawdza co jest z twoimi lampami. przeciez nic nie musisz u nich robic, tylko niech stwierdza co jest nie tak.

sadze, ze to nie sa oryginale lampy
To już ustaliliśmy. Te reflektory nie były fabrycznie zamontowane w tej Alfie.
Pytanie jest teraz inne. Czy te reflektory miały soczewki od nowości, czy może ktoś je później zamontował, montując też palnki.
Jednak skoro Jengo pisze, że od tyłu wyglądają identycznie jak te z linku, tzn. że są jednak oryginalnie wyposażone w soczewki i palniki, jednak całość pochodzi z innego samochodu.
Wobec powyższego ja proponuję zmienić palniki na nowe i pojechać do SKP, by wyregulować światła.
Pozdrawiam.
- Rafał

Aby sprawdzić czy lampy pierwotnie były pod Xenony czy nie, to wystarczy sprawdzić z jakim źródłem światła otrzymały homologację:) Tutaj masz ściągę:
48.jpg

szukaj oznaczenia HC (halogen) lub DC (ksenon).

Jak będziesz miał DC to możesz zacząć szukać układu samo poziomowania poziomowania. Zobacz czy ręczna-elektryczna regulacja Ci działa.. Ewentualnie zobacz, czy jak włączasz auto i światła, to soczewki wędrują wpierw w górę a później w dół (większość ory. xenonów tak robi)

Dalej możesz szukać w zbiorniczku płunu do spryskiwaczy 2 pompek cieczy. Jedna możliwe, że będzie rozłączona.. Jeśli masz auto po dzwonie to może ktoś kupił zwykły zdeżak i rozłączył tylko spryskiwacze reflektorów. No i w środku w sumie nie możesz mieć pokrętła regulacji reflektorów. Ale to też można sobie tam wsadzić:)

A na koniec sprawdz co Ci powie EPER:D

Ewentualnie zobacz, czy jak włączasz auto i światła, to soczewki wędrują wpierw w górę a później w dół (większość ory. xenonów tak robi)
Tak robi ale pod warunkiem, że masz włączone światła włącznikiem i przekręcasz kluczyk (włączasz auto).
Jeśli najpierw właczysz kluczyk i potem światła włącznikiem, to soczewki nie ruszają się.

witam!!!
to nie są napewno oryginalne lampy xenonowe AR.

w tych lampach napewno są zamontowane soczewki od fiata punto.(widać dokładnie na zdjęciach)
prawdopodobnie w tych soczewkach zamontowano też najtańsze zestawy HID.
sądzę że żarniki się już wypaliły i dlatego tak słabo swiecą.
nie wiem dokładnie jakie tam są H7 czy H1

ale komplet takich żarników na allegro kosztuje ok 70zł.poniżej masz link do takich zarników.

http://moto.allegro.pl/item719573963_h_7_zarowka_xenon_h7_xenony_h_7_ksenony_palnik.html

jutro w pracy mogę sprawdzić dokładnie jaki rodzaj żarówki jest w lampie punto.

jak już wszystko zrobisz to dokładnie ustaw światła!!!

pozdrawiam!!!

Amortyzatory
Powrót