• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Kontrolka wtrysku - kolejne pytanie:)

RogerIZ28

Nowy
Auto
Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI
Witam, dopiero co kupilem alfe 156 1.8TS
i nie zauwazylem - bądz nie swieciła sie wczesniej kontrolka wtrysku.

Przeczytałem wiele tematów z tym zwiazanym, ale w kazdym wraz z kontrolką byly problemy z zapalaniem/z pracą silnika
U Mnie natomiast kontrolka zaswieca się np podczas postoju na skrzyżowaniu, po ruszeniu kontrolka gasnie.
Nie mam zadnych problemow z zapalaniem auta, auto ma fabryczny gaz.

Proszę o poradę co to moze znaczyc, gdyz tak jak wspomnialem - jestem zielony, auto mam zaledwie parę godzin.

Pozdrawiam
Marcin

witam kolegę zza miedzy
co do kontrolki - miałem podobnie ( to znaczy zapalała się właśnie przy zatrzymywaniu np na światłach, na wolnych obrotach ) i u mnie przyczyną była kończąca się przepływka
a czym kolega jeździł wcześniej ? - bo może nawet nie czujesz że auto jest słabsze niz powinno być ?

jezdziłem BMW e30 2.0, 6cyl :D ale to dawne dzieje. Ostatnio skodą służbową 1.6 hehe, a czy te przepływki idzie kupi jakies regenerowane? bo nowa to pewnie kosmos cena, a uzywane to nie wiem czy mają jakis sens? bo mozna kupic przeciez kolejna uszkodzoną:)

nówka bosha ok 330zł ( cena z intercars ) i broń boże zamienniki z allegro po sto pare zł
ale najlepiej najpierw komp. i wtedy będziesz wiedział czy to przepływomierz

No to nie taka straszna cena, to napewno nie ma co oszczędzac. Ale myslę ze nawet jesli to przepływka to chyba rozsądniej dojezdzic starą do konca:D a nową mieć juz w pogotowiu hehe.

Ps. widzę że jesteś całkiem z niedaleka, moze masz jakiegos dobrego i niedrogiego mechanika? np od zawieszen, bo ASO to raczej odpada.
Byłbym wdzięczny gdybyś dał jakies info na prv

Pozdrawiam

ja też mam alfe krótko i specem nie jestem ale temat przepływki niestety dobrze już poznałem A tak dodając od siebie to też wymieniałem zapłaciłemza nową boscha w normalnym sklepie z częściami do alfy 285zł awymienic to radze od razu a nie czekac bo to raczej większego sensu nie ma.

Szkoda kasy na kupowanie części w ciemno - to wcale nie musi być przepływka, tylko np. Hall albo jeszcze coś innego. Lepiej podjedź na komputer i tam dowiesz się, co tak naprawdę dzieje się z Twoją alfą.

SG0240 napisał:
Szkoda kasy na kupowanie części w ciemno - to wcale nie musi być przepływka, tylko np. Hall albo jeszcze coś innego. Lepiej podjedź na komputer i tam dowiesz się, co tak naprawdę dzieje się z Twoją alfą.

byc moze mnie wysmiejesz, ale co to jest " Hall " ?

chodzi o czujnik hala wpisz w gogle i będziesz wiedział co to ale raczej ta wiedza i tak ci się na nic nie zda więc proponuje pojechać do mechanika. Ja przepływke wymieniłem bo byłem pewny że jest walnięta, a widze że ty walisz w ciemno . Na forum nikt ci nie odpowie co jest przyczyną zapalenia się kontrolki bo poprostu może to być kilka różnych przyczyn

Bez podpięcia do kompa nic sie nie dowiesz. Jak chcesz to pisz na PW to sie jakos dogadamy co do terminu podpięcia.

fred

witam mam alfe 166 2,4 JTD tez mi sie zapala czasami kontrolka wtrysku ale roznie czasami podczas jazdy. czasami jak stoje. Czasami gasnie po chwili albo po paru dniach. dodam ze przy 2800 obrotow wyczuwam spadek mocy, czy moze to byc przeplywomiez, a czym sie rozni przeplywomiez od przeplywki bo niewiem

SG0240 napisał:
w pełni popieram. ja pisałem tylko o możliwej przyczynie ( jednej z kilku )

do kol. jasiu486 - przepływka, przepływomierz, czujnik masy powietrza to jedno i to samo :D
aha - tak może to być przepływomierz ale wcale nie musi ( procedura jak wyżej - czyli komp. )

Chwilowe zapalenie kontrolki wtrysku po zapaleniu silnika

Pozwole dołączyc sie do tego tematu, w mojej alfie wystepuje spadek mocy w przedziale 2700-3000 obrotow potem jest znowu ok
Sprawdzilem i wymienilem:
-przeplywomierz byl wymieniony okolo 3 miesiace temu na oryginał wiec nie powinien sie tak szybko zepsuć chyba ze.....
-filtr powietrza i paliwa wymieniony, przewód dolotu powietrza sprawdzony
-egr przeczyszczony,
-firanki turbiny dobre (jestem własnie po jej calkowitym czyszczeniu nic sie nie zacina)
-zwróciłem uwagę na pedał sprzęgła, po nocy nie opada
-czujnik pedału gazu(kostka przeczyszczona)

Ostatnio zauwazylem ale ze po zapaleniu samochodu kontrolka z wtryskow zapali sie na chwile i potem zgasnie, i juz sie nie swieci, czy to nie ma jakiejs zbieznosci z moim problemem?
Nagrałem krotki filmik jak to wyglada

Oto link: http://www.kontrolkawtrysku.prv.pl

Moze powodem jest elektrozawór turbiny?

Z gory bede wdzieczny za pomoc, kombinuje i juz nie mam pomysłu co jest przyczyną

A nie prościej podłączyć silnik pod egzaminer i zdiagnozować usterkę???

No racja jak nie bedzie wyjscia to tak własnie uczynie, jednak myslalem ze ktos mial cos podobnego dzieki czemu wiedziałbym juz dzisiaj co jej dolega :)

No i problem rozwiązany :)

Dzisiaj podjechałem do jednego goscia ktory tez ma alfe 156 2.4jtd podmienilismy elektrozawor sterowania turbiny, okazalo sie ze nie ma rezultatow tak wiec dla sprawdzenia zmienilismy tez przeplywki no i sie wyjasnilo, auto jezdzilo jak nowe. Tylko zeby sprawa byla jasna niespelna 3 miesiace temu kupilem ja nowa bosha, bardzo dziwna sprawa dlaczego znow padła.

admor napisał:
No i problem rozwiązany :)

Dzisiaj podjechałem do jednego goscia ktory tez ma alfe 156 2.4jtd podmienilismy elektrozawor sterowania turbiny, okazalo sie ze nie ma rezultatow tak wiec dla sprawdzenia zmienilismy tez przeplywki no i sie wyjasnilo, auto jezdzilo jak nowe. Tylko zeby sprawa byla jasna niespelna 3 miesiace temu kupilem ja nowa bosha, bardzo dziwna sprawa dlaczego znow padła.

Wyminiles tez wtedy filtr powietrza??

Witam :P ..aby nie zakladac drugiego tematu mam do was pytanie a mianowicie za co odpowiada ta kontrolka ? / kliknij w link w dolnej czesci postu / ( o z kreseczkami po bokach ) zapala mi sie nieraz podczas jazdy . szukalem info na ten temat ale nic konkretnego nie znalazlem ;p domyslam sie co to moze byc ale ze to moja 1 AR to pytanie kieruje do fachowców czyli do was :) Pozdrawiam :)

LINK ..

Amortyzatory
Powrót