• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] kontrolka skrzyni selespeed miga

• Autor wątku Autor wątku ozzy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

ozzy

Administrator weteran
Auto
Maserati Levante S 3.0V6 benzina
No więc moja nowa Alfa ma dziwną przypadłość, jeżeli stoi na parkingu dłużej
niż 2-3 godzinki to jak przekręcę kluczyk w stacyjce to wszystkie kontrolki
gasną poza tą od skrzyni. Miga i miga. Auto zapalić mogę, ale nie wbiję żadnego biegu.
Jeżeli teraz zgaszę silnik i przekręcę kluczyk ponownie w pozycję
przed zapalniem wszystkie kontrolki ładnie gasną i nie ma problemu. Jadę
i skrzynia pracuje jak marzenie. Akumulator jest nowiutki.

Nie jest to problem ale trochę uciążliwe, ah te sfochowane włoszki :wink:

miganie kontrolki oznacza niedostateczne cisnienie w ukladzie selespeed.
pompka na wymarciu albo gdzies wyciek.

pozdr

Wycieku nie ma. A pompa gdyby miała zawieść, no nie wiem, gdyby o to chodziło
to nie powinno mieć znaczenia czy auto stoi 20min czy 20h. Nie powinno działać.
No i powinienem mieć jakieś problemy w innych stuacjach a tu nic.

Wkładam kluczyk, miga, wyłączam, włączam i nie miga. Jakby pompa nie działała
to nie powinno pomagać, albo nie powinno pomagać za każdym razem.

ozzy napisał:
Wycieku nie ma. A pompa gdyby miała zawieść, no nie wiem, gdyby o to chodziło
to nie powinno mieć znaczenia czy auto stoi 20min czy 20h. Nie powinno działać.
No i powinienem mieć jakieś problemy w innych stuacjach a tu nic.

Wkładam kluczyk, miga, wyłączam, włączam i nie miga. Jakby pompa nie działała
to nie powinno pomagać, albo nie powinno pomagać za każdym razem.

Moze jakis blad zostal w ECU .Sprobuj wykasowac bledy.

Re: kontrolka skrzyni selespeed miga

moze zaczyna "padać" jak koledzy zauważyli. Zrob experyment , po tych 2 godzinkach otworz drzwi i posluchaj czy pompka działa (po lewej stronie w gornej czesci błotnika) jeśli się nie uruchomiła znaczy,że układ nie został załadowany i po prostu brakuje w nim ciśnienia.
Jesli zaczęła pompować przekręc kluczyk w stacyjce i spróbuj uruchomić silnik - biegi powinny wskakiwać.Swojego czasu miałem taki problem,że kiedy szybko wskoczyłem do auta i chciałem szybko uruchomić silnik a pompa nie nadążła załadować układu kontrolka skrzyni migała i biegi nie wskakiwały (mechanik stwierdził, ze jakies tam zawory nie trzymały), być może to wina przekażnika ? qrcze może być kilka powodów.

pitt24 napisał:
Zrob experyment , po tych 2 godzinkach otworz drzwi i posluchaj czy pompka działa (po lewej stronie w gornej czesci błotnika) jeśli się nie uruchomiła znaczy,że układ
Się uruchamia bez problemów. Zawsze.

Chyba jednak mieliście rację z tą pompą... jednak się dzisiaj po otwarciu drzwi nie uruchomiła... start, restart 3x i dopiero poszło...
Ktoś się orientuje w kosztach nowej lub regeneracji?

A może to tylko zawieszający się przekaźnik. Warto to sprawdzić przed wymianą pompki.

jpok napisał:
A może to tylko zawieszający się przekaźnik. Warto to sprawdzić przed wymianą pompki.
Taki jest plan, przekaźnik i wszelkie kable i wtyczki elektryczne idą do sprawdzenia. Jutro z rana jadę do ASO. Zdam relację.

Jeśli to pompa- NIE REGENERUJ! to tylko chwilowe rozwiązanie.(wiem bo przerabiałem)
Tylko nowa ( w sklepie cos około 1100 - 1300 zl)

Powodzenia.

pitt24, dzięki za dobrą radę dt. regeneracji pompy. Dzisiaj dostałem tel. z ASO, wszystko jest ok, to tylko przekaźnik... ufffffffffffffffffff... jak mi ulżyło.
Dziękuję za wszystkie uwagi, okazały się bardzo pomocne i trafione.
Próbowałem postawić piwo ale nie działa :cry:

Amortyzatory
Powrót