• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] kontrolka hamulca ręcznego

• Autor wątku Autor wątku Kosiar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kosiar

Guest
w czasie ostrego przyspieszania pomryguje kontrolka hamulca ręcznego po czym przestaje , w silniku nic nie stuka nie puka wszystko ok tylko to coś miga i mnie denerwuje , auto hamuje poprawnie , reczny działa bez zarzutu
co to może byc ?

pod dzwignią hamulca recznego masz czujnik hamulca...on Ci szwankuje. Trzebaby go wyczyscic ...tez tak miałem, nic grożnego.

całe szczęście
rozumiem ze nalezy wyjąć cały czujnik i wyczyścić ?

Kosiar napisał:
całe szczęście
rozumiem ze nalezy wyjąć cały czujnik i wyczyścić ?
niekoniecznie, u mnie jeszcze była taka przypadłość, że szwankował czujnik przy zbiorniczku, przeczysciłem styki, odłączyłem go na jakis czas, jak podłaczylem było wszystko ok

jutro oddaje auto na wymianę tarcz hamulcowych a więc powiem żeby to też sprawdzili

Kosiar napisał:
jutro oddaje auto na wymianę tarcz hamulcowych a więc powiem żeby to też sprawdzili
Nie wymieniasz sam? Wymiana tarcz i klocków, nie stanowi większego problemu, ja u siebie te sprawy zawsze robię sam, nie dla oszczędności (chociaż? ;)), po prostu lubię "gmyrać" przy mojej AR. A propos jakie tarcze kupiłeś? Wydaje mi się, że razem z tarczami wypadałoby klocki też wymienić.
Pozdrawiam.
- Rafał

tarcze brembo a klocki Ferodo , też chętnie bym to sam zrobił ale ostatnio brak czasu jakiś mam na moją AR :( od 2 tyg to wygląda jak po rajdzie dakar a ja nie mam jej czasu umyć nawet , ale obiecuje poprawie się :mrgreen:

Witam
Muszę odświeżyć temacik ponieważ mi też ta kontrolka mruga czasami się zaświeci na parę sekund a potem znika. Mi to głównie się dzieje gdy jeżdżę po nierównej dość drodze lub dziurach. Na początku myślałem, że to wina naderwanej linki hamulca ręcznego ale wczoraj wymieniłem je, a problem nie znikł. Czy to może być też wina niskiego poziomu płynu hamulcowego?
Mam też pytanie co to za kontrolka w kształcie koła i 3 paskach po bokach jego i zaświeca się na czerwono.. Znajduje się obok kontrolki świec żarowych. Co ona sygnalizuje? Bo czasami mi się zapala jak przejadę troszkę km..

Witam
Muszę odświeżyć temacik ponieważ mi też ta kontrolka mruga czasami się zaświeci na parę sekund a potem znika. Mi to głównie się dzieje gdy jeżdżę po nierównej dość drodze lub dziurach. Na początku myślałem, że to wina naderwanej linki hamulca ręcznego ale wczoraj wymieniłem je, a problem nie znikł. Czy to może być też wina niskiego poziomu płynu hamulcowego?
Mam też pytanie co to za kontrolka w kształcie koła i 3 paskach po bokach jego i zaświeca się na czerwono.. Znajduje się obok kontrolki świec żarowych. Co ona sygnalizuje? Bo czasami mi się zapala jak przejadę troszkę km..
Odkopię trochę wątek, ale co tam :D
Kontrolka ręcznego (wykrzyknik w kole) odpowiada za hamulec ręczny i poziom płynu hamulcowego w zbiorniku, więc jego zbyt niski poziom może być za to odpowiedzialny.
Kontrolka z kółkiem i paskami z boku to kontrolka sygnalizująca zużycie okładzin klocków.

Amortyzatory
Powrót