[156] Klimatyzacja i jej działanie poniżej 2 st. C

• Autor wątku Autor wątku piter34
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piter34

Guest
Hej,
W instrukcji do 156-ki napisano:

"Przy temperaturze zewnętrznej poniżej 2oC sprężarka klimatyzacji nie może funkcjonować."

Jak to się objawia?
U mnie nie zaświeca się po prostu kontrolka nad przyciskiem ze śnieżynką (klimatyzacja automatyczna 2-strefowa). Czy tak ma być?

Gdy komputer na wyświetlaczu pokazuje mi 2,5 st., to nie mogę spowodować włączenia się kontrolki. Przycisk jakby nie reaguje. Czekałem na wyższe temperatury, ale jakoś się doczekać nie mogę i nie sprawdzę samodzielnie. Jak to u Was wygląda? :roll:

U mnie wygląda to tak samo, pytałem o to przy okazji wizyty w ASO, wszystko jest ok.

Witam

U mnie jest ten sam problem, poniżej 2,5 stopnia klimatyzacja się wyłącza automatycznie. Ja także przy okazji tego problemu sprawdzałem samochód na komputarze i wszystko jest OK - tak ma być, normalne zachowanie usłyszałem w serwisie - ASO

pozdrawiam

Bo to jest normalne zachowanie - macie tak napisane zresztą w instrukcji - czytaliście ją?

Maciek-156 napisał:
Bo to jest normalne zachowanie - macie tak napisane zresztą w instrukcji - czytaliście ją?

to w jaki sposób ją włączyć , co jest zalecane od czasu do czasu?

czy jeśli włączę funkcję odmrażanie - to AC się włączy?

Maciek-156 napisał:
Hej,
W instrukcji do 156-ki napisano:

"Przy temperaturze zewnętrznej poniżej 2oC sprężarka klimatyzacji nie może funkcjonować."
;)

sedicivalv0le napisał:
Wg mnie się nie da i jest to dla mnie idiotyczne...

sedicivalv0le napisał:
Nie.

panowie cale szczescie ze nie dziala;) na codzien zajmuje sie chlodnictwem przemyslowym i nie tylko, ten uklad jest ukladem wysokotemperaturowym nie moze dzialac w takiej temperaturze gdyby dzialal np w tep ponizej zera kilka chwil za dlugo to zniszczylaby sie sprezarka i cisnienie mogloby rozsadzic uklad;) dobrze jest wlaczyc od czasu klime w zime jednak przy kilku stopniach za oknem i naprawde na kilka minut zeby nie przesadzic;)

pozdrawiam

sedicivalv0le napisał:
Maciek-156 napisał:

Da się, jeśli chcesz na siłę włączyć klimę (aby odmrozić/odparować szyby) to po prostu włącz ją normalnie na czyszczenie szyb (opcja "max") (nic się nie będzie działo), następnie przekręć gałkę temperatury na minimum (w tym momencie powinna po jakiejś sekundzie czy 2 zacząć dmuchać), jak zacznie to przekręć pokrętło temperatury na temperaturę jaką chcesz uzyskać, powinno działać normalnie. Przy rozgrzanym silniku powinno wszystko normalnie działać (bez ww. tricku) jeśli tak nie jest, goń na ASO.

Amortyzatory
Powrót