• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] klima...

• Autor wątku Autor wątku Mitek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mitek

Guest
Witam,mam pytanko do was,jak odpalam autko,to zapala mi sie swiatelko na przycisku klimatyzacji i zaczyna chlodzic(nie zawsze mi sie to wlacza)czasami ma tez to owe zjawisko podczas jazdy gdzy temperature mam ustawiona na 21 st.mozecie mi poradzic co to jest i jak to zwalczyc..? bede wdzieczny. :|?:

Ja mam podobnie. Zauważyłem, że kontrolka na przycisku klimy zapala się wtedy, kiedy pokrętło jest ustawione na niższy zakres temperatury niż ma otoczenie. Ale w zimie, kiedy mam ogrzewanie ustawione na max nie zapala się nigdy. Myślę, że to tak ma być i wcale z tym nie walczę.
Pewnie podobnie jak ja też masz tzw. automatyczne włączenie klimatyzacji. Jak kiedyś pojechałem do mechaników od klimy, to wszyscy się dziwili, że nie mogą przyciskiem wyłączyć sprężarki. Zwalczyłem to w ten sposób, że przeciąłem kabel zasilający sprzęgło elektromagnetyczne sprężarki i dałem oddzielny wyłącznik. Teraz mogę sobie włączyć i wyłączyć sprężarkę kiedy chcę.

Seryjnie klimatyzacja automatyczna w wersji nadwoziowej 1997 ustawiona jest na pracę automatyczną (włącza się wraz z uruchomieniem samochodu). Nie jest to rozwiązanie zbyt wygodne. Istnieje możliwość zmiany trybu pracy tak, by domyślnie klimatyzacja przyjmowała ustawienia, jakie miała przed poprzednim wyłączeniem zapłonu. W tym celu należy:

przeważnie działa :wink:

rowniez i ja dziekuje bede probowal i moze bedzie to skuteczne,pozdrawiam...

Dzisiaj spróbowałem, ale nic z tego, sprężarka załącza się nadal automatycznie po uruchomieniu silnika. Jutro jeszcze raz spróbuję. Dziwne tylko, że w tej instrukcji jest napisane, że pokrętło A ma być obrócone w prawo (maksymalne chłodzenie), kiedy tak naprawdę to maksymalne chłodzenie jest przy pokrętle obróconym do oporu w lewo. :wink:
Dodam jeszcze, że na fakturze zakupu mojego samochodu widnieje pozycja - "dopłata 3 tys. zł za pakiet sportowy i automatyczne włączenie klimatyzacji". :DDD

SG0240 napisał:
Dzisiaj spróbowałem, ale nic z tego, sprężarka załącza się nadal automatycznie po uruchomieniu silnika. Jutro jeszcze raz spróbuję. Dziwne tylko, że w tej instrukcji jest napisane, że pokrętło A ma być obrócone w prawo (maksymalne chłodzenie), kiedy tak naprawdę to maksymalne chłodzenie jest przy pokrętle obróconym do oporu w lewo. :wink:
Dodam jeszcze, że na fakturze zakupu mojego samochodu widnieje pozycja - "dopłata 3 tys. zł za pakiet sportowy i automatyczne włączenie klimatyzacji". :DDD

skoro klima, to i ja się podepnę...

jak często nabijacie sprawną i szczelną klimę. Moja była nabijana przynajmniej 2 lata temu, a może i wcześniej. Po czym poznać, że trzeba ją nabić, jest może jakaś kontrolka? (alfa po lifcie).
Zbliża się sezon, w zasadzie dla mnie już się zaczyna (bo czarny kolor Alfunii) dlatego chciałbym wiedzieć czy nabijać, czy jeśli działa, to wszystko jest OK.
Ponadto jeśli gazu ubyło troszkę, to czy klima będzie działać, ale troszkę słabiej chłodzić? (tak na chłopski rozum biorąc :) )
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi, najlepiej poparte jakimiś autopsjami.
- Rafał

Ten trik z wyłączeniem automatycznej klimy u mnie nie chodzi a co do nabijania klimy to 2 dni temu uzupełniłem odessało starej 10ml a weszło 650ml, chodziła dobrze i przestała tzn skończył się gaz, przez co sprężarka wcale się nie uruchamiała, po dopełnieniu daje takie zimno że szok :) widocznie jak już słabo chłodzi to jest na wykończeniu.

Re: skoro klima, to i ja się podepnę...

alces1 napisał:
jak często nabijacie sprawną i szczelną klimę. Moja była nabijana przynajmniej 2 lata temu, a może i wcześniej. Po czym poznać, że trzeba ją nabić, jest może jakaś kontrolka? (alfa po lifcie).
Zbliża się sezon, w zasadzie dla mnie już się zaczyna (bo czarny kolor Alfunii) dlatego chciałbym wiedzieć czy nabijać, czy jeśli działa, to wszystko jest OK.
Ponadto jeśli gazu ubyło troszkę, to czy klima będzie działać, ale troszkę słabiej chłodzić? (tak na chłopski rozum biorąc :) )
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi, najlepiej poparte jakimiś autopsjami.
- Rafał

Po dwuch latach wypadalo by jechac i sprawdzic ponownie szczelnosci i ewentualnie dobic czynnikiem chlodzacym.

W moich samochodach mialem szczelne klimy a i tak ubywalo czynnika (dobijalem raz w roku przed sezonem) wprawdzie nie duza ale dobijalem.

Jak czynnika jest mniej niz powinno byc klima jest mniej wydajna czyli potrzebuje wiecej czasu zeby schlodzic autko do zadanej temperatury (dmucha mniej chlodnym powietrzem niz w przypadku gdy czynnika jest w sam raz), jesli ci sie wlacza sprezarka to zapewne ubytki sa bardzo male niemniej jednak wydaje mi sie ze sa i warto bylo by dobic do pelna.

Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót