• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] kilka pytań przed kupnem alfy 156

• Autor wątku Autor wątku kwiecien22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kwiecien22

Guest
witam jestem tutaj nowy i chciałem poradzić się miłośników tych samochodów?
zacznę pytać :
1.czy to jest dobry samochód (chodzi mi o żywotność )
2 czy są awaryjne ?
3.czy części są drogie ?
4. jaki silnik najlepszy z gazem kupić
5. czy lepiej kpić krajową czy sprowadzaną ?
6. który rok najlepszy ?
proszę o rade na co jeszcze patrzeć przy kupnie?

Re: kilka pytań przed kupnem alfy 156

kwiecien22 napisał:
zacznę pytać :
2 czy są awaryjne ?
3.czy części są drogie ?
6. który rok najlepszy ?

1. dla mnie najlepszy :mrgreen:
2. jak każde inne ( tak i nie )
3. drogie - pojęcie względne ( raczej przeciętnie jak na tą klasę auta )
4. na pewno pow. 1.6
5. zależy ( krajowa z papierami , sprowadzana bez lub odwrotnie itd. )
6. nie wiem

:DDD

Re: kilka pytań przed kupnem alfy 156

kwiecien22 napisał:
zacznę pytać :

-jeśli chodzi o karoserię to jest trwała (100% ocynk),no chyba że po dzwonach

-a silniki to tak: TS - uciekaj od tego z daleka , zrywają się paski, łatwo go zatrzeć nie dbając o poziom oleju z iście aptekarską dokładnością,chociaż niektórym jakoś to jeździ, ale właśnie przy tym silniku istnieje największe prawdopodobieństwo poważnej awarii

- JTD - dobre , trwałe jednostki napędowe (sprawdzona konstrukcja), ale jak to w nowoczesnych dieslach , bywają kłopoty z 'pierdółkami' , a to przepływomierz, a to egr zanieczyszczone (jak w każdej marce)

- 2.5 V6 , dobry silnik, jedna z lepszych V6 na świecie, ale swoje lubi wypić , jeden z niewielu silników benzynowych w alfie które sprawiają mało kłopotów

- zawieszenie- każde auto z zawieszeniem wielowahaczowym (w tym alfa 156) ma w Polsce ciężkie życie, ale jak to jeździ!, gwarantowany banan na twarzy

2 czy są awaryjne ?

gdyby nie silniki TS , to byłyby podobnie awaryjne jak niemieckie

3.czy części są drogie ?

oryginalne tak, zamienniki patrz np. allegro

chyba najlepiej to znosi 2.5 V6 , chociaż 'znam' alfę 156 1.8 TS z gazem , i facet nie ma z nią problemów, ale ma dobrą i dobrze zamontowaną instalację

moim zdaniem krajową, chociaż przyznaję że te sprowadzane mają zazwyczaj lepsze wyposażenie

6. który rok najlepszy ?

im później tym lepiej,

karoseria - najważniejsza bo najdroższa w naprawie ,czy wykładzina sucha, ale ogólnie wszystko, silnik , sprzęgło, ukł kierowniczy

a jak z silnikami 1.6 lub 1.8 ale bez TS czy występują takie ? i czy są dobre ?
bo powiem że disla nie chcę a 2.5 to za duży silnik dla mnie

dlaczego post niżej został zablokowany a ten, mino IDENTYCZNEJ wręcz treści jest kontynuowany? Jak sprawiedliwie to dla wszystkich a nie dla niektórych... :roll:

P.S.

Ale fakt, temat wałkowany setki razy-więcej w opcji "Szukaj" dobrze działa :wink:

mam 1.6 ale subiektywnie stwierdzam że po kilku dniach za słaby
bierz 1.8 :mrgreen:

najlepiej z TS'ów brać 1,8
tańszy jeśli chodzi o rozrząd niż 2.0
a na penwo lepsze osiągi niż 1.6 który pomimo 120 KM jest wg. mnie sporo za słaby

Proponuje zastanowić się jednak nad JTS- sam miałem TS'a a teraz mam JTS i wg. mnie nie ma porównania :)

a i Alfy to tanie w obsłudze i serwisowaniu samochody, części do nich są ogólno dostępne a ich ceny są relatywnie niskie, bardzo wielu producentów produkuje zamienniki o całkiem niezłej jakości,
alfy sięnei psują jeśli nei katuje się ich jak 25 letnich golfów i passatów... cała reszta to mity właścicieli niemieckich aut, którzy alfy nigdy nie widzieli ani nią nie jeździli... :mrgreen: a są po prostu zazdrośni :mrgreen:

Nie chce zakladac nowego tematu ale jaka jest roznica miedzy TS a JTS? :oops:

TS- Twin Spark czyli dwie świece na cylinder standard dla alfa romeo przed 2001
a JTS to silnik z bezpośrednim wtryskiem paliwa, bazujący na 2 litrowym TS, ale został gruntownie przeprojektowany, zmieniona głowica, wtrysk paliwa, jedna swieca na cylinder, wyższy stopień sprężenia no i wyższa moc, wg. informacji mechaników też lepszej jakości tłoki itp

Co do usterkowości JTS - wtrysk paliwa jest czuły na jego jakość... no i zdarza się zbieranie nagaru w silniku w sposób bliżej nie znany który wymaga czyszczenia raz na jakiś czas :P

Wierzba napisał:
TS- Twin Spark czyli dwie świece na cylinder standard dla alfa romeo przed 2001
a JTS to silnik z bezpośrednim wtryskiem paliwa, bazujący na 2 litrowym TS, ale został gruntownie przeprojektowany, zmieniona głowica, wtrysk paliwa, jedna swieca na cylinder, wyższy stopień sprężenia no i wyższa moc, wg. informacji mechaników też lepszej jakości tłoki itp

Co do usterkowości JTS - wtrysk paliwa jest czuły na jego jakość... no i zdarza się zbieranie nagaru w silniku w sposób bliżej nie znany który wymaga czyszczenia raz na jakiś czas :P

i nareszcie niezła trwałość silnika

a jeszcze jedno
JTS jest silnikiem który powstał przy współpracy z GM
co ciekawe ma korek wlewu oleju i bagnet taki sam jak używane w Oplach... ;(

A ja powiem tylko, że gdybym miał jeszcze raz podejmować decyzję o kupnie Alfy, to raczej wybrałbym 2,5 V6, Ale i tak nie narzekam na moją 2.0TS

Cześć Nowy! :)

Szkoda, że nie używasz opcji „szukaj” było bardzo dużo takich postów.

Na Twoje pytanie każdy będzie odpowiadał subiektywnie więc ja bym się jakoś nie opierała na takich opiniach, a raczej przejrzała po prostu FORMUM i będziesz wszystko wiedział.

Niemniej jednak z moich doświadczeń to najważniejsze to odpowiedź na pytanie po co Ci ten samochód? Bo Alfe się kocha za wygląd i osiągi, a nie za ekonomie. Zatem powiem Ci tak... z silników TS 2.0 to w ogóle minimum jakie bym kupiła drugi raz. Można sobie już pojeździć, w sensie powygłupiać, ale trochę mocy jednak brakuje do szczęścia, a już potrafi sobie „wypić”. V6 jest super!!! Jak nie za bardzo zależy Ci na kosztach związanych z benzyną (spalanie większe około 4 litrów) i nie mieszkasz w mieście to człowieku BIERZ! Co do pozostałych to myślę, że 1.8 nie odstępuje od 2.0 za bardzo, ale 1.6 w tych samochodach to powinni zabronić (przepraszam właścicieli za bezpośredniość).

Sprostowanie:
Jeszcze są JTD… bardzo fajne właśnie jeśli chcesz bym ekonomiczny. Na pewno ktoś o nich też już pisał.

1) One będą nieśmiertelne… zobaczysz. :)
2) Jak każdy. Jak nie dbasz o samochody i traktujesz je tylko do wożenia pupy to raczej to nie dla Ciebie.
3) Takie same jak dla innych.
4) Z gazem? Yyyyyy… to Ty jednak nie KUPUJ ALFY!!! Moja p[ije 98, bo słabo jej już na 95, a o gazie to nawet nie chce mi się myśleć.
5) Tu i tu są miny… Lepiej gupić z głową.
6) Najmłodszy…

Na co patrzeć? Też jest na ten temat post wiec tam sobie zobaczysz jak użyjesz opcji "szukaj".

Pozdrawiam,
Monika

Amortyzatory
Powrót