• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] JTDM założyć chipa czy wyczyścić EGR ?

• Autor wątku Autor wątku superglide
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

superglide

Guest
witam,

temat troche przewrotny :D , dzisiaj wziąłem sie za czyszczenie egr, pierwszy raz, przebieg 170 tys. km. Sam zawór o dziwo był tylko lekko osmolony, ale kanały, normalnie szok, praktycznie dwie trzecie przelotu zatkane bardzo twardym nagarem. Przy okazji czyszczenie przepustnicy. Tego jest tam tyle, ze zastanawiam się dlaczego czyszczenie tego zafajdanego syfu nie jest wpisane jako normalna procedura podczas przeglądów. Chociaz mam chipa w mojej alfie to efekt przerosł moje oczekiwania. Przyznam, ze wcześniej niezbyt poważnie traktowałem opowiastki jak to auto się niby zbiera po czyszczeniu egr, ale efekt jest niesamowity. Reakcja na gaz jest blyskawiczna ale przede wszystkim chętniej wspina się powyżej 3000 obr.
Największy problem miałem z dwiema nakrętkami od obejmy gumowego wężyka, strasznie miękki materiał i przy użyciu stanleyowskich kluczy łby robią się okrągłe w 15 sekund. Jedna zeszła, drugą trzeba było ciąć.

Czytałem na forum że EGR trzeba czyścić przynajmiej raz na 40 000km.

Amortyzatory
Powrót