• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Jak podnieśc moc w V6

Gregu155

Nowy
Auto
AR 147 JTD 8v
Tak ja w tytule. 156 2.5 V6. Czy wymieniając sam dolot i wylot na dedykowany, to oprócz brzmienia wydechu::D będzie jakiś przyrost mocy???Nie licze na 50KM tylko jakieś skromne 10KM:D. Wiem że w V-ce mniejsze jest pole do popisu niż w diesel-kach. Nie mam w planie kompresora czy turbo...SWAP też nie (przynajmniej teraz)...

jak chcesz dedykowany dolot i dedykowany wydech kompletny to tyle samo Cie swap na 3.0 wyjdzie ;] a zyszkasz najmniej 30 koni ;p

za sam silnik 3k a do tego miejsce gdzie bym miał to zrobić....osprzęt do silnika ewentualnie jeśli bym kupił bez +elementy które by w tym 3.0 trzeba było wymienić....a tak za środkowy 900+ostatni 1200+ dolot....

Zapytaj kol. Webmastera, wymieniał tzw barany na te od GTA, do tego nowe strojenie (są programy dl 2,5 V6), poprawiony dolot oraz wydech i przyrost mocy murowany, może nie powalający, ale murowany.
Pozdrawiam.
- Rafał

Zapytaj kol. Webmastera, wymieniał tzw barany na te od GTA, do tego nowe strojenie (są programy dl 2,5 V6), poprawiony dolot oraz wydech i przyrost mocy murowany, może nie powalający, ale murowany.
Pozdrawiam.
- Rafał

Ciekawe jak duży przyrost mocy można uzyskać takim zabiegiem jak zmiana dolotu? I jakie są ewentualne koszta.

Ciekawe jak duży przyrost mocy można uzyskać takim zabiegiem jak zmiana dolotu? I jakie są ewentualne koszta.
Nie wiem. Nie jeżdżę V-ką.
To co napisałem, to wiadomości uzbierane z forum.
Trzeba by rozmawiać z Webmasterem.
Pozdrawiam.
- Rafał

Kolega Superjahu007 wymienial barany na wieksza srednice i z tego co wiem ubylo koni ale moment podnioslo.Ja bym bardziej myslal o momencie obrotowym niz o mocy.Jak wiadomo moment sluzy do przyspieszania a konie do osiagniecia predkosci maksymalnej a ze u nas nie ma gdzie rozwijac takich predkosci pozostal bym przy momencie.

a panowie jeśli chodzi o wylot...wymianie podlegać by miało tylko część od "portek"....czy od kata......a może od kolektorówki....Bo umówmy się że mam dobrych sprawdzonych ludzi od wydechów i oni mogli by mi stworzyć dla mnie na ze tak powiem zamówienie cały wydech...który by wzorował się na ss lub raga..jeśli chodzi o średnice. Ja bym dokupił tylko ostatni tłumik ss lub ragazzona. Tylko czy będzie miało sens wymieniać wydech od kata??? czy cały od kolektora???

A natomiast jak by to miało wyglądać co do wymiany dolotu na ten z 3.0...czy 3.2

Ostatnia edycja:
a panowie jeśli chodzi o wylot...wymianie podlegać by miało tylko część od "portek"....czy od kata......a może od kolektorówki....Bo umówmy się że mam dobrych sprawdzonych ludzi od wydechów i oni mogli by mi stworzyć dla mnie na ze tak powiem zamówienie cały wydech...który by wzorował się na ss lub raga..jeśli chodzi o średnice. Ja bym dokupił tylko ostatni tłumik ss lub ragazzona. Tylko czy będzie miało sens wymieniać wydech od kata??? czy cały od kolektora???

A natomiast jak by to miało wyglądać co do wymiany dolotu na ten z 3.0...czy 3.2

katalizator mozesz wyciagnac na koniec przed ostatni tlumik tak jak sie to robi w niektorych rajdowych samochodach :) ewentualnie zamiast katalizatora wsadzic komore rozprezna. Jesli chodzi o ragazzona to chyba widziales ile kosztuje? :) tak jak pisalem w 1 poscie taniej by Cie wyszlo swapowanie na 3.0 ale to moje zdanie, pozdrawiam

Na kompletnym wydechu przyjmuje sie ze do 10% mocy mozna uzyskac napewno przyda sie dolot no i oczywiscie wirus.Nastepnie mozesz pobawic sie z glowica:Walki,prowadnice itp+polerowanie kanalow i planowanie.

Pozdrawiam

panowie piszcie przyblizone ceny bo zyskac 20 koni kosztem 3000-4000zl to raczej sie nie oplaca?! kompletny wydech ktory da Ci 10% mocy nie jest zrobiony w szopie albo u kolegi ze spawarka... to stosy obliczen itd. w firmach ktore biora za to grube pieniadze, do tego zabawa z Ecu itd. tego nie kupi sie w kauflandzie ;) tylko trzeba sypac gotowka z kieszeni a jesli tak to juz trzeba przymyslec co jest lepsze :rap:

...po głębszym przemyśleniu...i paru rozmowach z pewnymi panami, decydował bym się chyba na SWAP...nie wiem kiedy by to nastąpiło:D ale to jest chyba opcja:najtańszym kosztem największy przyrost.

...po głębszym przemyśleniu...i paru rozmowach z pewnymi panami, decydował bym się chyba na SWAP...nie wiem kiedy by to nastąpiło:D ale to jest chyba opcja:najtańszym kosztem największy przyrost.

Popieram to co pisali koledzy wcześniej, sam nosiłem się z zamiarem wymiany dolotu i wydechu na sportowe i na zamówienie wraz ze zmianą i przeprogramowaniem map itd. itp. koszt zamknął się w granicach ok. 5000-6000zł a zakup motoru + skrzyni + wymiana (elektryk, mechanik) łączny koszt to ok.4500zł - 5000zł i masz ok.230KM zakładając że wszystko z silnikiem jest ok. nie ma za sobą 300-400tyś;) km no i standardowo wymiana rozrządu, pasków, filtrów, płynów itp. Tak więc zabawa w Tuning jest kosztownym hobby, ale jak ktoś chce zainwestować 30% wartości auta dla 30 lub 40KM to powodzenia, ja spasowałem;) i zostanę przy 190KM.

skrzyni nie trzeba, a koszt mozna zamknac w 4000zl spokojnie, zreszta w dziale tuning jest juz Swap :) wiec mozna sie podpiac pod temat i przeliczyc koszty

na seryjnym (ale często nowym) filtrze + lekko poluźniony wylot, na obciążeniówce pluło w zakresie od +6KM do +18KM ale to było dawno i nieprawda.

głupoty gadacie o kosztach. Kompletny dolot od 3.0 24V z alfy 166 moge oddac za około 500zł, do tego ruszasz troche tłumikiem tzn wyrzuć mu coś np. katalizator i jeden wydech. Wtedy już powinny być zauważalne osiagi. A za kolektory wydechowe sie można brać ale nie na tym etapie. Jakbyś zmieniał wałki, wtryski, mape to wtedy możesz pomyśleć o zastosowaniu większego kolektora wydechowego bo tylko wtedy będzie on miał co robić. I wyspawanie takiego kolektora to wcale nie jest wielki koszt ponieważ jest to kolektror zwykłęj Vki a nie silnika turbo gdzie musi być zachowanych wiecej zasad. Ale po co mam to tłumaczyć skoro nikt takich dalekich modyfikacji nie planuje.

głupoty gadacie o kosztach. Kompletny dolot od 3.0 24V z alfy 166 moge oddac za około 500zł

No to kolego drogo go cenisz - to można kupić na alledrogo za 100-150 zł max w zależności od stanu baranów . Cały komplet to : barany , podstawy , gumy i opaski oryginalne no i oczywiście uszczelki. Każdy silnik 3.0 V6 24V ze Spidera ewentualnie ze 166 ma takie same kolektory jak 3,2 V6 z GTA . Sprawdzone osobiście ewentualnie można sprawdzić samemu w Eper- ze. W serwisie koszt zakupu około 1,5 kzł.

Co zmiany samych baranów to bez strojenia komputera mocy Ci nie przybędzie gdyż ME2.1 na pełnym bucie leje ze sztywnej mapy i nie poda więcej paliwa niż ma ustawione. Powyżej 5000 tyś obr. robi się uboga mieszanka - na małą skalę nieszkodliwe ale po ostrej jeździe może być za gorąco na górze . Sama zmiana kolektorów odczuwalnie poprawia dynamikę w dolnym zakresie obrotów . U mnie doszło 10 NM i 4 KM :) wraz z dedykowanym tłumikiem końcowym Supersprinta. Ale o tym było już w innym temacie .

Ostatnia edycja:
Pokaż mi choć jeden przykład ogłoszenia takiego kolektora na allegro za 100-150zł! Bo widze same od 2.5V624V czy 3.012V a to inne kolektory, same banery ci nic nie dadzą, bo kolektor ssący ma również inne średnice(od 3.0 24V jest większy) niż 2.512V 3.012V czy 2.0V6TB .
W modelu 164 tylko wersje QV miały średnice otworów takie jak późniejsze 3.0 24V. Mechanicznie tylko tym się różniły oraz wałkami. W silniku nie zawsze ważna jest ilość podawanego paliwa lecz również iość zassanego powietrza dlatego tak samo jak odpowiednio dobrany stożkowy filtr powietrza*(mówie o profesjonalnym filtrze) daje większe osiągi tak rwnież większa możliwość zassania większej ilości powietrza do kolektora ssącego. Także nie rozumiem co w ogóle gadasz o tuningu poprzez wymiane samych banerów-to za mało aby było co kolwiek odczuwalne.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót