• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Dziwny hałas (strzał) po wyłączeniu silnika

• Autor wątku Autor wątku Kwazi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kwazi

Guest
Mam mały problem i mam nadziej ze ktoś mi pomoże albo chociaż nakierunkuje.
Jestem świeżo upieczonym właścicielem Alfy 156 1.9 JTD M-JET 140KM.
Zauważyłem ze po wyłączeniu silnika,po paru sekundach,aczkolwiek nie zawsze słychać dziwny hałas.Coś jakby wystrzał małej petardy.
Wiem ze dziwnie to brzmi co napisałem,a jeszcze dziwniej pewnie jeszcze wygląda, ale tak jest.Nie wiem czy należny się poważnie już martwic.Proszę o pomoc i z góry dziękuje.

Re: Dziwny hałas (strzał) po wyłączeniu silnika

A czy najpierw 'brzęczy' , a potem następuje to pyknięcie?

Jeśli tak , to wszystko gra. To elektrozawór sterowania turbiny , przestawia łopatki i otwiera przepustnicę powietrza. Choć ja bym tego nie nazwał wystrzałem petardy, raczej takie pyknięcie.

Może zrób filmik i na Youtube?

Jak zgasisz silnik , to szybko otwórz maskę i popatrz czy hałas dochodzi z pod osłony silnika , tam gdzie idzie gumowa rura nad akumulatorem.

to puszcza zawór overboost - wszystko w porządku

Amortyzatory
Powrót