• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] drgania nadwozia przy pracy mjet'a

• Autor wątku Autor wątku madagaskar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madagaskar

Guest
witam,

tak, wiem... temat poduszek silnika, kół wielomasowych i innych byl poruszany juz na forum, przeczytalem te, ktore znalazlem, ale... nadal mam pewne wątpliwości. Moj egzemplarz nic nie stuka, nie puka, nie ma roznych efektow dzwiekowych, ale... powoduje drgania do tego poziomu, ze czuc je na calym nadwoziu, nawet na tylek przez fotele sie przenosza tak, ze nawet drży delikatnie kierownica. Sytuacja ma miejsce tylko na postoju przy obrotach biegu jalowego, podczas jazdy, zmiany biegow wszystko jest cicho i gladko. Czasami mam wrazenie, tym bardziej teraz, kiedy jest zimno jak diabli, ze to auto zachowuje sie jak stary klekot z konstrukcja sprzed 15 lat :( porownujac do innych nowoczesnych diesli efekty w mojej alfie sa zdecydowanie mniej mile niz w konstrukcjach innych producentow, gdzie... w zasadzie nie czuc roznicy miedzy wersjami benzynowymi a diesla. Sprawdzal mechanik poduszki, twierdzi, ze są OK (?).

Zatem pytanie do Forumowiczow... jak zachowuja sie Wasze alfy JTD, czy jest podobnie jak u mnie, czy mjet baaaardzo duzo odstaje kultura pracy od wersji benzynowych?

Pozdr.

Ja nie mam żadnych problemów - w zasadzie pasażer to nie wie że jedzie dieslem. Przyczyn może byc kilka:
-koło dwumasowe kończy żywot
-nie pali którys z cylindrów (lejacy wtrysk)
-przytkany filtr paliwa, tudzież powietrza
-źle złożony rozrząd
- uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu
- EGR niedomknięty

Maciek-156 napisał:
Ja nie mam żadnych problemów - w zasadzie pasażer to nie wie że jedzie dieslem. Przyczyn może byc kilka:
-źle złożony rozrząd
- EGR niedomknięty

uff... sporo tych przyczyn :(

Auto jest dynamiczne, spalanie w normie, nie kopci, na kompie nie ma bledow, filtr powietrza nowy, rozrzad jeszcze fabryczny... wiec oprocz:

- koło dwumasowe kończy żywot

wydaje sie byc wszystko OK. Moj egzemplarz ma 64 tys km, czy po tym przebiegu ta czesc moze juz sie rozlatywac :(?

Moj egzemplarz ma 64 tys km, czy po tym przebiegu ta czesc moze juz sie rozlatywac

Auto masz od nowości czy kupiłeś od handlarza?

Koło dwumasowe najbardziej w kośc dostaje przy dużych przeciążeniach napędu. Np ostre ruszanie, ostre redukcje.

fiergloo napisał:
Auto masz od nowości czy kupiłeś od handlarza?

od nowości nie, ale kupione z pewnego zrodla i co do przebiegu nie mam wątpliwosci

fiergloo napisał:
Koło dwumasowe najbardziej w kośc dostaje przy dużych przeciążeniach napędu. Np ostre ruszanie, ostre redukcje.

w moim wykonaniu (20% przebiegu auta) nie było auto tak traktowane, wcześniej... znając temperament poprzedniego właściciela to myślę, że też nie było katowane :)

czy na biegu jałowym rzeczywiście odczuwać skutki uszkodzonego koła dwu... ? Do tej pory myslalem, ze tylko przy ruszaniu, zmianie biegow...

Ja przylaczam sie do problemu!U mnie dzieje sie to samo (2.4JTD 1999r.)!Kolo dwumasowe NOWE,kolo pasowe NOWE,rozrzad wymieniony jakies 20tys.km temu,filtry wymienione...!!!Pozostaja chyba tylko wtryski (jak to sprawdzic)albo czujnik walu???

W egzemplarzach poliftingowych łatwo sprawdzić rzeczywisty przebieg odczytując zapis krokomierza. Lejący wtryskiwacz może dawać taki efekt

Stawiam na poduszkę silnika, dolną...

U mnie od 2 dni objawy były podobne lecz dziś ustąpiło. szukałem ze znajomym mechanikiem przyczyny ponad godzinę, stawialiśmy na poduszkę, ale wszystkie całe nawet nie jest żadna pęknięta, wszystkie przykręcone nie jest żadna śruba poluzowana. przejechał się kilka km no i jak ręką odjął po powrocie problem zniknął... zobaczymy czy na długo. On stawia na koło dwumasowe lub jakiś wtryskiwacz.

Jeśli jesteś pewien przebiegu to koło dwumasowe możesz wykluczyć, bo przy 64 tysiącach nie ma prawa się zużyć i telepać autem. Jak kupowałem dla siebie alfe to szukałem od 98 do 2000 bo na taką było mnie stać. W większości przypadków auta te miały przebiegi ponad 200tys i w każdej telepało począwszy od kierownicy poprzez fotel kierowcy i pasażera - masowało plecy na biegu jałowym i tam koło dwumasowe było w pierwszej kolejności do wymiany. Ja obstawiałbym również lejący wtrysk... Zalej dobrym paliwem i daj mu w piz... podłoge ;) może przedmucha :P

Zomeba napisał:
Jeśli jesteś pewien przebiegu to koło dwumasowe możesz wykluczyć, bo przy 64 tysiącach nie ma prawa się zużyć i telepać autem. Jak kupowałem dla siebie alfe to szukałem od 98 do 2000 bo na taką było mnie stać. W większości przypadków auta te miały przebiegi ponad 200tys i w każdej telepało począwszy od kierownicy poprzez fotel kierowcy i pasażera - masowało plecy na biegu jałowym i tam koło dwumasowe było w pierwszej kolejności do wymiany. Ja obstawiałbym również lejący wtrysk... Zalej dobrym paliwem i daj mu w piz... podłoge ;) może przedmucha :P

uff... co nieco mnie pocieszyliście :)

objawy są jeszcze takie, że wraz z rozgrzaniem się auta sytuacja się poprawia - po osiagnieciu normalnej temperatury jest... prawie idealnie. Stawiam na ktoras z poduszek, ktora po osiagnieciu wyzszej temp jest bardziej elastyczna. Czy tak moze to dzialac?

Dobre paliwo...? a ktores proponujecie? Cos czytalem o rekomendacjach dobrych ON ze statoil... co myslicie?

Skoro wraz ze wzrostem temperatury silnika sytuacja się poprawia to przyjrzyj się zaworowi EGR - może być zabity sadza i się "na zimno" niedomykać

Maciek-156 napisał:
Skoro wraz ze wzrostem temperatury silnika sytuacja się poprawia to przyjrzyj się zaworowi EGR - może być zabity sadza i się "na zimno" niedomykać

ooo... o tym nie pomyslalem, choc juz mi doradzano aby sie tym elementem zaopiekowac. Od nowosci nie byl czyszczony, wiec...

swoja droga jak wyglada "best practice" w tym temacie, co jaki czas taka operacje warto profilaktycznie przeprowadzic?

Co 40-50tys km czyszczenie EGRu kolektora ssącego i czujnika doładowania

Maciek-156 napisał:
-źle złożony rozrząd
- EGR niedomknięty

zatem podczas przegladu zwrocilem uwage aby sprawdzono część z wymienionych przez Macka spraw. Rozrzad, dwumas, filtry wykluczylem ze wzgledu na wiek i przebieg auta oraz systematyczne przeglady. Wtryski i czujnik sprawdzone = bez zastrzeżen. Zostal EGR, po ktorego rozebraniu ukazal sie widok jak w kominie ;) Element zostal wyczyszczony i efekt jest zauwazalny - na zimno nie telepie nadwoziem jak wczesniej.

Dzieki wszystkim za zaangazowanie i pomoc w diagnozie :)

.... Zostal EGR, po ktorego rozebraniu ukazal sie widok jak w kominie ;) Element zostal wyczyszczony i efekt jest zauwazalny - na zimno nie telepie nadwoziem jak wczesniej.

witam
Pomogło? ostatnio pojawl się u mnie podobny problem. Jestem ciekaw czy jest wyraźna poprawa po czyszczeniu egr'a? Daj znać..
pozdrawiam

Co 40-50tys km czyszczenie EGRu kolektora ssącego i czujnika doładowania
A to dobre. Ja mam 90tys.km. i jeszcze nic nie robione. O EGR już czytałem. Byłbym wdzięczny za info na temat pozostałych zabiegów... Najlepiej takie z fotkami jak manual o czyszczeniu EGR, bo nawet nie wiem, który to ten czujnik doładowania

Amortyzatory
Powrót