[156] Czujnik wałka rozrządu i temperatury?

piotr_alex

Nowy
Auto
Crosswagon 2005r & 159 1.9JTD 16V 2008r
Witam, miesiąc temu zapaliła mi się kontrolka wtrysku po czym następnego dnia zgasła, wczoraj miałem to samo więc udałem się na komputer, wykazało czujnik wałka rozrządu lub korbowego, Alfa nie gaśnie ani nic złego się nie dzieje wiec nie wiem co mam wymienić? był także błąd temperatury płynu chłodzącego, chłodnicę mam nową 3 miesięczną płyn paraflu też, jednak myślałem ostatnio o wymianie termostatu bo wskazówka po przejechaniu 5km wstaje trochę ponad 50C a jednak na komputerze miała 71C, które czujniki mam więc wymienić?

Gdyby padł czujnik położenia kątowego wału korbowego to by nie paliła, więc pewnie ten od rozrządu. Co do czujnika temperatury to jest wkręcony w termostat

Żeby wymienić ten czujnik trzeba zdejmować pasek rozrządu? są jakieś negatywne skutki jeżdżenia na uszkodzonym czujniku?

co do czujnika z termostatu to moge Ci napisac zejedyne co musisz to wyciagnac akumulator i pamietac zeby nie wymienic czujnika przy nagrzanym silniku zeby sie nie poparzyc plynem bo napewno podczas wymiany czujnika troszke Ci go ucieknie. Co do drugiego czujnika nie mam pojecia bo nie wymienialem

piotr_alex napisał:
Żeby wymienić ten czujnik trzeba zdejmować pasek rozrządu? są jakieś negatywne skutki jeżdżenia na uszkodzonym czujniku?
Trzeba niestety odkręcić też oba koła rozrządu, żeby dobrać się do tego czujnika, więc bez blokad i czujnika zegarowego nic nie zrobisz.

Amortyzatory
Powrót