• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Cieszyć się czy płakać? Pożegnanie.

• Autor wątku Autor wątku cysio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cysio

Guest
Niestety nadszedł czas kiedy muszę rozstać się z moją 156. Właśnie teraz jak doprowadziłem ją do super stanu i cieszyłem się nią tak bardzo - dostałem samochód służbowy.
Z wielkim żalem stwierdzam, że przesiadam się na Seata Leona 1,6 102KM. Z zewnątrz jest OK ale środka nie mogę przeżyć, tak samo jak silnika... Co by tu dużo pisać nie ma porównania pod żadnym względem pomimo, że to nowy samochód.
Cóż, ale to w końcu służbowe tak więc, kto by nie chciał... Z jednej strony się cieszę, z drugiej żal mi Alfy.

Niestety moja żona nie chce AR bo jest za duża do miasta dla niej (tratatata) i chce ewentualnie wymianę na 147. Może ktoś się znajdzie akurat, ale może mi pomożecie jakich argumentów mam użyć aby ją przekonać i zostawić jej AR.

Pozdrawiam.

nie chcę 156 do miasta? ej no bez przesady, ja to bym ją chciała nawet na wieś :D
żadna babka nie wygląda tak mega sexi bajla jak w AR 156 czy 147 czy.... , kup jej CB radio hahah a na bank nie będzie chciała sie zamienić :D

pozdrawiam

ps> nie bądź pantoflarzem i zostaw SW w rodzinie :D

Dzięki ANN - piszcie dalej - dam jej poczytać, albo przewiozę ją Leonem. Boszzzzzz.

W sumie wiecznie nie będziesz miał tego służbowego auta.
Wszystko co dobre szybko się kończy :) Ja bym na Twoim miejscu się tak nie śpieszył, ze sprzedawaniem Alfy, szczególnie jak włożyłeś w nią tyle pracy.

A żona? Hmm...ja powiem tylko, że jakby mi żona kazała sprzedać samochód bo jest za duży do miasta...to...powiem łagodniej...dałbym jej tak do zrozumienia, że auto jest wspaniałe i nie sprzedam go za psie pieniądze. I to jest dobry argument na kobiety :) Powiedzieć, że będziemy stratni sporo na sprzedaży tego auta, a znaleźć drugie takie to ze świeczką.
Poza tym widzę, że jesteś z Bielska :) Aż tak ciasno to tutaj nie jest :) No chyba, że pod Tesco :P hehe

Postawić w garażu, i niech czeka. Nic się jej tam nie stanie.
Na ubezpieczenie roczne można poświęcić, na takie auto nie szkoda.

Żona już ma Punto i decyzja padła, że to ono pójdzie do żyda na 100% a dla niej miałaby być Alfa. Ale nie - też chce ją sprzedać. A trzymać 3 auta pod domem w centrum, trochę ciężko. Napaliła się na 147 i tyle, ale o ile się nie myle to chyba ten sam rozstaw osi co nie ?

Co do rozstawu osi to Ci nie powiem dokładnie, ale wydaje mi się że nie ma wielkiej różnicy, o ile jakaś jest w ogóle, ale miałem okazję siedzieć w 147 i również jest to piękne autko. Nie zamieniłbym mojej 156 SW na nią, ale jeśli nie masz wyboru to na pewno nie będziesz żałować. Miejsca w środku (szczególnie z przodu) tyle samo co w 156. Przyjemność z jazdy ta sama :)
Jedyny mankament, to to że nie spotkałem wersji z komputerem pokładowym, no ale nie jest to jakiś problem wielki :)

(a gdzie dokładnie w Bielsku mieszkasz, jeśli wolno spytać oczywiście)

Patricko napisał:
(a gdzie dokładnie w Bielsku mieszkasz, jeśli wolno spytać oczywiście)

Centrum, koło BCK-u. Właśnie ta czarna padaka [czyt: Leon] stoi na chodniku. :-(

To nie pozostaje Ci nic innego jak szukać fajnej 147 i ładnie się pożegnać ze 156 :(

No w sumie zawsze można dać tą cenę zaporową :)
I jak się sprzeda to będzie dobrze, a jak nie to jeszcze lepiej :P

Patricko napisał:
No w sumie zawsze można dać tą cenę zaporową :)
I jak się sprzeda to będzie dobrze, a jak nie to jeszcze lepiej :P

Włąśnie zastanawiam się co zrobić. Na razie jest info na forum147.com o zamianę, a na ile ją wycienię nie wiem. Ale nawet gdybym dostał te 22-23 tys to co ja kupię - Fabię 1,4 MPi rocznik 2004 ?

wlasnie. wmow kobicie, ze tyle jest warta, ale ludzie sie nie znaja...
A sluzbowy... tfu, toz to VW....

adasco napisał:

Proszę cię.....
z zewnątrz wygląda jako tako, ale panowie zero ściemy samochód za około 60 a mój ma 7-8 lat i nigdy nigdy nie zamieniłby się. Jako tako się to zbiera z drogi, klima chłodzi jak lodówka ustawiona nawet na 26, pewnie za tydzień będę chory. Radio ma mp3 to jedyny plus. A kierownica jest zrobiona z plastyku takiego wstrętnego. Kiedys dawno temu miałem przyjemność jeździć Tico i wg mnie plastyki były lepszej jakości.
Ale.... to służbowy :-) Dobrze, że czorny chociaż a nie jakiś bioły czy niebieski.

cysio napisał:
Może ktoś się znajdzie akurat, ale może mi pomożecie jakich argumentów mam użyć aby ją przekonać i zostawić jej AR.
Nie ma takich, jak się napaliła na 147 to kaplica ;) Szkoda walczyć.

A ktoś wie jaki ma bagażnik 147? Mam nadzieję, że wózek nie wejdzie i to będzie dobry argument. :-)

Alfa 147:
:arrow: Pojemność bagażnika - 292 l

Dla porównania Alfa 156 Kombi:
:arrow: Pojemność bagażnika - 360 l

Także jak się klapnie siedzenie to niestety wózek na pewno wejdzie :)

cysio napisał:
adasco napisał:
Ale.... to służbowy :-) Dobrze, że czorny chociaż a nie jakiś bioły czy niebieski.
Jak czorny, to tym bardziej gorąco!
A żonie powiedz, że Leonem na zlot nie pojedziesz...
Pozdrawiam.
- Rafał

ja mam służbówkę 307 1,6 HDI :D i sobie chwalę a dla mojej żonki musiałem teraz zmienić na z 156 sedan 1,8 TS na 156 SW 2,4 JTD (jeszcze nie kupiłem) :D oczywiście to taka małą wymówka bo SW to dla żony a 2,4 to dla mnie taki kompromis :D

Powiedz żonie, że większe bezpieczniejsze :lol:

Co do 307 (pierwsza generacja) to cholernie mi się podoba to auto :P Zwłaszcza w niebieskim metalicznym kolorze. Rodzice wybierali pomiędzy właśnie 307 i Alfą 147. Wybór padł na 307 bo i ładny i ekonomiczny ;)

Amortyzatory
Powrót