[156] Chłodnica oleju w M-J

sedici

Nowy
Auto
Bravo1,6Mj , Astra J
Jak myślicie czy warto by na czas zimy zatkać dopływ powietrza do chłodnicy oleju, może by się auto szybciej rozgrzewało.

Od razu dementuję pytania: termostat mam dobry, ostatnio przejechałem ok 10km i sprawdziłem - węże przy chłodnicy były zimne (nawet nie otworzył dużego)
Punkt 16 regulaminu brzmi:
Pisząc o konkretnym modelu, w forach technicznych używaj prefixów przed pytaniem np. [156] Jak wymienić olej?
Ostrzeżenie: 1-3 pkt
MODERATOR

Dzięki tej chłodnicy to termostat w chlodnicy wody wcale się nie otwiera - powiem szczerze że też myślałem nad jakąś atrapa tego wlotu - ale to nic nie daje bo obieg oleju przez chłodnicę reguluje zawór termostatyczny - taki termostat do oleju (otwiera się dopiero jak olej w filtrze osiągnie odpowiednią temperaturę)

Denerwujące jest to rozgrzewanie multijetów. Ja ustawiam klimę na Lo i minimalny nawiew i po 3-4km samochód się rozgrzewa do ~70-80st. Jak dam 22st na klimie, to nawet 9km przejadę i zimny. Oczywiście do momentu rozgrzania nie kręcę obrotów jak szalony...

twardy napisał:
Denerwujące jest to rozgrzewanie multijetów. Ja ustawiam klimę na Lo i minimalny nawiew i po 3-4km samochód się rozgrzewa do ~70-80st. Jak dam 22st na klimie, to nawet 9km przejadę i zimny. Oczywiście do momentu rozgrzania nie kręcę obrotów jak szalony...

niestety mam to samo....pozostaje czekać do wiosny ... ;//

twardy napisał:
Denerwujące jest to rozgrzewanie multijetów. Ja ustawiam klimę na Lo i minimalny nawiew i po 3-4km samochód się rozgrzewa do ~70-80st.

Czego ty chcesz, dla klekotow to normalne. Jesli ci to przeszkadza, zamontuj sobie webasto albo elektryczna dogrzewarke.

twardy napisał:

To dziwne, bo u mnie po 2km juz sie rozgrzewa nawet przy -10 i więcej.
pzdr

W 159 trochę zmodyfikowano chłodnice oleju

Amortyzatory
Powrót