[156] CHIP tuning-czy to możliwe w 1,8TS macie doświadczenia

KKrzysztof

Nowy
Auto
Mercedes CLK W208
CHip tuning - czy to możliwe w 1,8TS macie doświadczenia [podaję dane adresowe do człowieka z któym rozmawiałem,]
Witam jakiś czas temu przeglądając allegro zauważyłem chip tuning do wszystkich silników również benzynowych wolnossących. Zagadałem na gg 1056404 następnie jak podałem silnik dostałem taką odpowiedź moc: 158 Hp / 6610 rpm
moment: 191 Nm / 3320 rpm oraz telefon do człowieka który zajmuje się takimi specjalnościami na pomorzu 601163313 i co dalej. Koszt około 800 - 1200 to jest do przeżycia ale czy to na pewno działa. Czy na pewno będę miał większą moc i czy nie uszkodzi się co innego.

Witam :wink:

Zapytaj się sprzedającego na jakiej podstawie stwierdził że moc maksymalna oraz moment maksymalny będą miały takie wartości. Ja raczej sceptycznie podchodziłbym do takich speców ogłaszających się na Allegro. Człowiek z którym rozmawiałeś prawdopodobnie ściąga z sieci gotowe programy i wysyła klientom. Cena również nie jest wcale taka konkurencyjna. Moim zdaniem jeśli już chcesz chipowac samochód to powienieneś podjechac do jakiegoś sprawdzone zakładu zajmującego się chipowaniem samochodów. Tylko wtedy będziesz miał pewnośc co do uzyskanych wartości mocy i momentu obrotowego (samochód zazwyczaj jest hamowany na hamownii podwoziowej) oraz jako takiej gwarancji trwałości.

Ja osobiście nie zaryzykowałbym przeprowadzenie chip tuningu swojego samochodu na odległosc.

Chipowanie silnika wolnossącego jest dla mnie delikatnie mówiąc bzdurą, do tego dołóżyć jeszcze magnetyzer i auto ma przyrost mocy 20% :mrgreen:
Jak chcesz coś w silniku grzebac, to 1000zł na pewno nie wystarczy.
Nie wiem co chcesz uzyskać, jesli to ma być iluzoryczne pare koni to lepiej daj sobie spokój bo i tak tego nie odczujesz a 1000zł lepiej odłozyc i pozbierac jeszcze troche kasy i zawieszenie dobre zamontowac i jelsli chcesz szybko jezdzic to to Ci sie przyda, chyba ze chcesz miec satysfakcje ze, moze, masz kilka kucyków wiecej pod maską. Zresztą takie gadanie o przyroscie mocy to mozna miedzy bajki włozyc jesli auto nie bylo na hamowni przed i po modyfikacjach.

z czystej ciekawości dałem ten temat po rozmowie z tym człowiekiem który sprzedaje takie Chipowanie. Osobiście też nie wiem jak chcą zwiększyć moc skoro to silnik wolnossący.

Gdyby faktycznie można mieć więcej koni za 1000 zł to bym zainwestował więcej na razie nie mam takiej potrzeby. Jak będę chciał to zmienię alfę na 2,5 V6

Kiedyś widziałem na allegro do kupienia Alfę 156 przy której było napisane że miała "tuning producenta" czy cos w tym rodzaju. W każdym razie była to 1.8TS i niby miała 170km. Były takie wersje??

n innym forum był kolega który chipował 2.0 ts i dostał chyba z 10 km przyrostu mocy.

a gdzie to inne forum, bo tak jak pisałem wydać kupę kasy i podnieść moc to lepiej wolę zainwestować w mocniejszy silnik, ale chip tuning to nie duża kasa a jak by moc była większa o trochę koni to czemu nie :D

na lafaclubie chyba. Kolega robił swoją 2.0 ts w kreatorze mocy w wawie na młodnickiej. Nick Luke. A ma teraz 2,5 na kompresorze.

hehe... 30 hp bez wymiany bebechów w silniku. To Robak by się za chwile okazało że niepotrzebnie turbo wkłądałes skoro to samo mozna miec Chipem:)

Hmm, powiem że jestem mile zaskoczony za 400 euro moge mieć u siebie 167 KM / 222 nm, w Polsce za tą kwotę pewnie nie chcieli by nawet ze mną rozmawiać ;//
Łoo widzę zę Novitec potrafi jeszcze więcej wykrzesać 208km i 304nm :DDD Ciekaw jestem jak duża jest ingerencja w silnik przy takiej modyfikacji no i how much oczywiście ;//

szamacz napisał:
Hmm, powiem że jestem mile zaskoczony za 400 euro moge mieć u siebie 167 KM / 222 nm,

Trzeba jeszcze wziąść pod uwagę to, że po takiej modyfikacji można zapomnieć o paliwie Pb 95, only Pb 98 lub więcej :wink:

generalnie zmienia się układ scalony w kompie, można też włożyć i wgrać , można tylko wgrać sposobów jest parę

Wszystko zalezy od tego jaka jest jednostka sterująca pracą silnika. Niektóre można programowac poprzez złącze diagnostyczne, w przypadku innych trzeba wyciągac sterownik i wylutotywac z niego kości.

Amortyzatory
Powrót