Czekaj czekaj... czy ja dobrze zrozumiałem? Sam chcesz zestroić ECU z nowym osprzętem? A hamownie masz na podwórku czy w garażu?
Dla przestrogi historyjka z życia wzięta. Mam kumpla który oddał samochód do modyfikacji a konkretnie tzw chip tuning. Wszystko pięknie, pojechał na hamownie i okazało się ze +30KM - rewelacyjny wynik. Po 2tyś rozbierał na nowo silnik bo miał DZIURY W TŁOKACH. Tak zwani tunerzy "zapomnieli" poprawić soft ECU.
Właśnie... zapomniałem zapytać a od tego powinienem chyba zacząć. W jakim stanie jest silniki? Ma gdzieś jakieś drobne wycieki? Ile ma przebiegu? Czy przebieg jest 100% pewny? Zdejmowałeś kiedyś głowice? Jak to wszystko wygląda?
Podstawową sprawą jaka jest to stan silnika. Jeśli ma więcej jak 200tyś przebiegu zrób lepiej swap na większy motor lub najpierw zacznij od generalnego remontu tego co masz a potem baw się w podnoszenie mocy. Przy okazji remontu możesz zrobić polerkę kolektorów. Poszukać gdzieś większych zaworów (większej średnicy grzybki). Silnik to nie wszystko. Mocniejsze wtryski, pompa paliwa, przewody WN, sprzęgło, świece, cały układ dolotowy jak i wydechowy od kolektora po ostatni tłumik. Warto by było również pomyśleć o układzie hamulcowym np przewody w oplocie stalowym, wieksze tarcze hamulcowe z minimum 4 tłoczkowymi zaciskami, porządne klocki, pompa hamulcowa tłocząca niezależnie 2 sekcje (przód, tył) oraz mnóstwo innych rzeczy.
Proponuje Ci skontaktować się z jakimś warsztatem który się takimi operacjami zajmuje nie po to by umówić się na takowe działanie lecz by zasięgnąć opinii co oni o tym myślą. Swojego czasu sam się o to dowiadywałem w jednej firmie z Zielonej Góry. Odpowiedz była krótka ale za to bardzo na temat, coś w tym stylu: "proponuje najpierw zrobić swap na większy silnik np 3.0 ponieważ z tym co jest nie ma sensu wydawać duże pieniądze a wynik będzie nie wielki, moc która możemy podnieść do (seria ma 150KM) 200-220KM ale przewyższy to wartość samochodu. Druga sprawa to samochód jest po prostu za ciężki i trudno będzie odjąć mu wagi." albo jakoś tak...

Oczywiście nie chcę Cie zniechęcać do poprawy osiągów i jeśli się zdecydujesz to z zainteresowaniem bym oglądał wszelkie mody i dopingował ale trzeba się najpierw zastanowić czy aby na pewno się to opłaca a może lepiej szukać innego samochodu w wersji np GTA