• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] 2.5 V6 24V swap na 3.0 V6 24V - STARTED

• Autor wątku Autor wątku Neilik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Neilik

Guest
Pisałem, że jak chłopaki zaczną działać to założe pościk projekciku.

Dawca - Bella 166 z 1999 roku, rzekomo z Włoch, rzekomo sprawny ;], rzekomo około 145000 przekulane...

No i jest. silniczek jest na miejscu - dowieźli to co trzeba ;]

Mechanicy wykręcają poczciwą 2.5 litrówkę *chlip*..

Poniżej pare fotek.

Ostatnia edycja:
Trzeba Ci życzyć powodzenia bo pracy niewątpliwie sporo,oj sporo...

A dziękować dziękować przyda się ;]

Z takich informacji kontrowersyjnych - nie wymieniam rozrządu ani pompy :D

Mechanicy ocenili stan zarówno pompy jak i rozrządu na "stosunkowo niedawno wymieniane" :)

Ryzyko a i owszem ;] pojeździmy zobaczymy. W 2.5 rozrząd był wymieniany jakies 30k temu. Są takie same więc ewentualnie się porówna - pomyśli ale i tak raczej zostanie.

Jedna rada, zakryj kanały dolotowe jakaś szmata lub czymś podobnym. Bo mi by się nie chciało głowicy ściągać jak coś wpadnie ;]

A rozrząd to Twoja decyzja ;] Ja zmieniłem od razu, ale nie wyglądał obiecująco ;]

Motywujesz paru niezdecydowanych, w tym mnie. Przyzwyczaja się człowiek do mocy i trzeba się zebrać w końcu na upgreat. Nie obrazisz się jak pokibicuję, popatrzę, posłucham o ewentualnych problemach a potem bezczelnie skorzystam z Twoich doświadczeń? :-)
No i wprosiłbym się w realu na oględziny do Poznania, jak będzie na chodzie. Jeśli można oczywiście.

Napiszę tylko tyle, zaczynaj myśleć na upgrade'm układu hamulcowego, chętnie bym jeszcze Twoich postów trochę na forum poczytał w przyszłości;] Hamulce to niestety najsłabszy punkt 156 V6 ;/

Hamulce to rzecz oczywista, nacinane tarcze i dobre klocki poprawiają sprawę ale niewiele.
Grzesiek, masz może jakieś konkretne propozycje, tarcze i zaciski z gta byłyby najlepsze ale gdzie dostać taki zestaw? Co w zamian żeby koszt nie przekroczył kosztów swapu? masz jakiś pomysł, może autor postu też skorzysta, a może ma jakiś swój plan? Piszcie Panowie, piszcie bo po każdym mocniejszym hamowaniu zastanawiam się czy zadziałają ponownie, za cholerę nie mogę nabrać do nich zaufania.

zaciski od gta przed 2003 które podobno nie są rewelacyjne kosztują jak dobrze znajdziesz 300 zł, ale problem znaleźć gtv 3.0, fiat coupe 2.0 20v turbo i 406 coupe 3.0 maja takie hamulce. A od BMW e38 łatwo dostać,ale są trochę inne a tarcze od GTA kupujesz, ja tak zrobiłem u siebie.

hm...

Ja w trakcie swojego swapa założyłem klocki nowe ferodo i tarcze gładkie zimmerman wentylowane.

Powodzenia :) ja niestety nie robiłem fotek, ale to jeszcze nie koniec modyfikacji więc nic straconego.

Powodzenia, jak będziesz miał w trakcie jakieś pytania i jak będę wiedział to pomogę.

SIEMA! :sarcastic:

Kupi się jakiś konkret hamulce - na chwile obecną trzymam kciuki za to by ten motor chodził o hamulcach nawet nie myślę ;] bo najbardziej będzie mi żal, gdy się okaże, że po przełożeniu i całej robocie Bella to po prostu duży resorak ;]

Przed założeniem dolotów skorzystam z odkurzacza ;] :D :D :D Ale dzięki za radę.

Słuchajcie. Potrzebuje rurę łączącą kolektory wydechowe z wydechem przed zwężką.
To jest ten element który widać na ostatniej fotce. Jest trochę zgnieciony (nie przetarty) więc jak ktoś może coś takiego namierzyć to proszę o kontakt. Nigdzie na allegro nie widziałem. Może ktoś z Was ma przypadkiem ? :D

Dzisiaj po południu będą nowe fotki. Tak sądzę ;]

Slavol jak po swapie wsio bedzie ok to pewnie sam się w ramach testu pofatyguje gdzieś w trasę to może się zjedziemy ;] oczywiście nie ma problema czytaj, pytaj, kopiuj, wklejaj, korzystaj... ;] po to ten post ;]

Ostatnia edycja:
Słuchajcie. Potrzebuje rurę łączącą kolektory wydechowe z wydechem przed zwężką.
To jest ten element który widać na ostatniej fotce. Jest trochę zgnieciony (nie przetarty) więc jak ktoś może coś takiego namierzyć to proszę o kontakt.

Jeżeli piszesz o takim punktowym wgnieceniu na zakręcie, to tak jest fabrycznie.
Jeżeli jednak chcesz zmieniać, to nówka kosztuje koszmarne pieniądze, pozostaje liczyć na łut szczęścia gdzieś u jakichś Szwagrów, albo customowa robota u dobrego tłumikarza.

No tak... a jak już custom to ... pod turbinke albo kompresor :D

To ja poczekam ;)

W temacie hamulców powiem tak, szukać zacisków 4ro tłoczkowych Brembo i porządna tarcza, dopiero to wyhamuje te 3 litry w miarę sensownie. U siebie w tej chwili mam założone klocki Ferodo DS Performance plus nawiercane i frezowane tarcze do tego płyn hamulcowy Motula no i hamuje już auto bez porównania względem serii ale i tak to nie to co powinno być aby komfortowo wykorzystywać pełnię osiągów auta.

Grzesiekk, to co Ty masz wystarczy dla 90% kierowcow az nadto... Brembo nie jest dla laikow... a w wiekszosci to wlasnie "MY" chodzbys nie wiem jak katowal te 3 litry to Brembo nic tu nie zmieni jesli jezdzisz przecietnie bez rajdowego doswiadczenia... rajdowe hamulce sprawdzaja sie na torze gdzie wchodzisz w ostre zakrety itd wiec dobre klocki i wmiare tarcze wystarcza

Wiesz ja mam ten problem że dużo czasu poprzednimi autami spędzałem na KJS'ach, i mam pewne nawyki ;] lewa noga u mnie sporo pracuje i to bynajmniej nie na sprzęgle ;] hamulce służą mi nie tylko do zatrzymania auta ale i do kontroli nad nim w zakręcie, bella widuje nasz mały lokalny tor kartingowy ale i on wystarczy aby zamęczyć te hamulce, po prostu za mała tarcza w serii sedzi i nie ma siły, fizyki nie oszukasz, pare dohamowań, ustawień auta w zakręcie "lewą nogą" i po zawodach ;] O ile już nie mam po przejściu na Ferodo DSP problemu z klockami, ich zwęglaniem to problem z tarczami został, niestety te 285mm z przodu to zdecydowanie za mało, moje poprzednie auto Tipo 2.0 16V ważyło jakieś przynajmniej 300kg mniej a miało takie same hamulce jak 156 V6, i tamto auto hamowało, to tylko spowalnia się.

Grzesiekk, to co Ty masz wystarczy dla 90% kierowcow az nadto
W takim razie ja należę do tych 10% i nie jestem pożeraczem zakrętów ani miłośnikiem kjs-ów. Mówię o codziennych sytuacjach np. na trasie. Biorę wszystko co mam przed sobą a jak wiadomo co drugi to tir a wiesz jak długi jest tir? Dla mnie i naszych V6 jest długi od 85km/h do 150km/h potem jedzie drugi i jak na złość z naprzeciwka też coś leci, a że tiry lubią jeździć prawie jeden na drugim to pedał w podłogę. Wyprzedź tak ze trzy i hamulec to masło nie brzytwa i dlatego potrzebny upgreat.
Wiem, wiem powiecie wariat ale tak mam i nic na to nie poradzę. Oczywiście żadnych wariactw na łukach, przeginania prędkości, przekraczania ciągłych no i spokój w zabudowanym. Powiedzmy że jeżdżę bardzo "dynamicznie" nie szybko. No i doskwiera stosunkowo mały moment obrotowy, 3literki trochę rozwiązuje ten problem, czekam z niecierpliwością na kontynuacje tematu.
P.S. A co z ewentualnymi adapterami do zamocowania zacisków? Skąd wziąć, jak dorobić, skąd wymiary, do kogo uderzyć, z czego najlepiej, jakaś konkretna stal czy cokolwiek? Wiecie? Podzielcie się.

P.S. A co z ewentualnymi adapterami do zamocowania zacisków? Skąd wziąć, jak dorobić, skąd wymiary, do kogo uderzyć, z czego najlepiej, jakaś konkretna stal czy cokolwiek? Wiecie? Podzielcie się.

Oj z tym to ostrożnie, miałem przypadek "ścięcia" adaptera u kolegi w aucie. U mnie w aucie Brembo bedzie założone razem ze zwrotnicami od GTA.

W takim razie ja należę do tych 10% i nie jestem pożeraczem zakrętów ani miłośnikiem kjs-ów. Mówię o codziennych sytuacjach np. na trasie.

hmmm, watpie zeby Ci brembo pomoglo w "Twoich" sytuacjach... ja mam jakos serie i w "Twoich" sytuacjach hamuja normalnie a nie jak "maslo", wiec moze masz jakis problem ze swoim ukladem?! popatrz na cene zaciskow Brembo to bedziesz wiedzial ze to nie zaciski dla zwyklych kierowcow... bo daje glowe ze nie wykorzystalbys 20% ich mozliwosci

---------- Post dodany o godzinie 00:22 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 00:22 ----------

W takim razie ja należę do tych 10% i nie jestem pożeraczem zakrętów ani miłośnikiem kjs-ów. Mówię o codziennych sytuacjach np. na trasie.

hmmm, watpie zeby Ci brembo pomoglo w "Twoich" sytuacjach... ja mam jakos serie i w "Twoich" sytuacjach hamuja normalnie a nie jak "maslo", wiec moze masz jakis problem ze swoim ukladem?! popatrz na cene zaciskow Brembo to bedziesz wiedzial ze to nie zaciski dla zwyklych kierowcow... bo daje glowe ze nie wykorzystalbys 20% ich mozliwosci

---------- Post dodany o godzinie 00:22 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 00:22 ----------
Jak czytam posty wszystkich mistrzów prostej, odnoszę takie samo wrażenie. ;) Do streetracingu seryjne hamulce z lepszymi tarczami i klockami powinny wyrobić. Na tor - mogą się kończyć CHOĆ niekoniecznie. Chłodzenie hamulców co drugie/trzecie okrążenie dobrze im robi, aczkolwiek robiłem u siebie to profilaktycznie (tarcze i klocki ebc, ale fura większa i cięższa).

To jak już o tych hamulcach, to czemu producent do gtv 3.0 i 3.2 zakładał czterotłoczkowe brembo? do fiata coupe 2.0 20v turbo i do peugota 406 coupe ?
skoro to taki przerost formy nad treścią to po co producent wyrzucał na to pieniądze?

Amortyzatory
Powrót