[156] 2,4JTDm bezkolizyjny?

• Autor wątku Autor wątku Qki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Qki

Nowy
Auto
AR 156 2.4 JTD 20V
Witam!

Czy mój silnik jest bezkolizyjny?? Dopiero usłyszałem taką informację od mechanika i muszę powiedzieć że jestem zdziwiony bo wydaje mi się że jednak jest kolizyjny.. :|

Jak to z tym jest na prawdę?

Bezkolizyjny turbodiesel?? nigdy o czyms takim nie slyszalem i nie wierz temu co tak twierdzi.,

To w takim razie miałem racje :). A te diesle 2,4 co są obecnie w 159 i Brerach to identyko taki jak u mnie ze zmienionym ECU czy już całkiem inna konstrukcja?

Nie chodzi o wypadkowość tylko kolizyjność w środku :P -> np. po zerwaniu rozrządu.

Qki napisał:
To w takim razie miałem racje :). A te diesle 2,4 co są obecnie w 159 i Brerach to identyko taki jak u mnie ze zmienionym ECU czy już całkiem inna konstrukcja?

to te same silniki tylko w 159 pewnie jest bardziej udoskonalony.

Qki napisał:
gabarytowo podobne lecz calkiem inna konstrukcja :)

Twój mechanik miał troche racji. Po zerwaniu paska łamia sie dzwigienki zaworowe-które oczywiscie trzeba wymienic(koszt o dziwo nie za wysoki ok30zł.szt org,) zawory,tłoki ,prowadnice-ok,nie trzeba głowicy demontowac-Rzecz oczywiscie dotyczy tylko silników 16v i 20v

Amortyzatory
Powrót