• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156 2.4JTD] Powooliii zakręca jak ciepły.

• Autor wątku Autor wątku Irokez
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Irokez

Guest
Witam.

Takie coś ma moje auto od.. no w sumie kiedy kupiłem.
Jak zimny, czy też mrozy nawet po przekręceniu kluczem odpala w moment, zwawo zakręca.

Im cieplej tym z kolei wolniej zakręca, jak się nagrzeje do tych 90-ciu to odpalanie auta - kręcenie rozrusznika przypomina ruszanie lokomotywy parowej. Wolno, coraz szybciej i szybciej i tak po kilku zakręceniach odpala.
Poza tym wsio gra (choć ostatnio zdaża się, że po odpaleniu po 2 sekundach zaczyna jakby palić na 2 gary a nie pięć i musze zgasić i znowu oppalić to mu mija).

Miał ktoś takie coś?

Pozdrawiam.

arozrusznik masz dobry?bo z tego co piszesz jak sie nagrzeje to wolno kreci?

No właśnie... kręcić kręci. Pytanie czy to efekt zakleszczania się czegoś w rozruszniku czy może inny powód?
Chyba słynny czujnik położenia wału nie ma wpływu na zakręcanie?

czujnik połozenia wału nic do tego niema.Jezeli ci powoli kreci to mogą być tulejki w rozruszniku,lub wirnik

Albo tulejki w rozruszniku są wyrobione, albo ...wydarte panewki i wał się blokuje

A jaki kolega ma akumulator ? jakiej pojemności ? jaki prąd rozruchowy ? tez tak miałem i po wymianie akumulatora ustapiło, ja też myślałem ze aku jest dobry po przy - 15 odpalał ale jak było +20 to miał problemy ale tylko na ciepłym silniku.

A moze masa? sprawdz kabelki, Ja stawiam za tulejki rozrusznika

też stawiam na tulejki miałem to samo zmieniłem rozrusznik i kreci dobrze :)

Wolałbym aby to nie były panewki. Zresztą tak jest od roku prawie więc już by powiedziały papa.

Jak więc dostać się do rozrusznika w 2.4JTD? Będę robił z przodu zawieszenie bo stuka coraz mocniej, to przy okazji bym wytargał i sprawdził co jest grane. Ewentualnie pewnie do wymiany cały rozrusznik.

Akumulator stary Bosch Silver 64Ah, ale na Centra Futura 75Ah było to samo (było bo Centra jakiś złom się trafił i jest na reklamacji).

Amortyzatory
Powrót