• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] 2.4 jtd tylko 180km/h???

• Autor wątku Autor wątku naako
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

naako

Guest
mam problem z niedostatkiem mocy w swojej belli.Niby jeżdzi ale jakos nie tak...nie mogę jej rozpędzić bardziej niż do 180km/h!Wydaje mi się że ten silnik jest stać na coś więcej.Dodam jeszcze,że jak przyśpieszam to tak do 3tys obr/min jakoś idzie a potem jakby ktoś zabrał połowe mocy!Sprawdzałem już przepływomierz(odpiołem kostke)i nic się nie zmieniło,powyżej 3tys obr. słabnie i nie chce jechać szybciej niż 180km/h.Co to może być???

Zawór EGR ci się może niedomykać, albo turbina nie daje ciśnienia - spróbuj potrzymać za wąż biegnący od turbiny, a ktoś niech przegazuje i zobacz czy robi się twardy

Moja alfa szła tylko 170.
Dodawałem gazu zapalala się kontrolka wtrysku i w dalszym ciągu 170.
Na egzaminerze wyszła przepływka.
Kupiłem nową (tylko BOSCH!) i wyciagnęłem 200 setki bez problemu.

chodaki4 napisał:
Moja alfa szła tylko 170.
Dodawałem gazu zapalala się kontrolka wtrysku i w dalszym ciągu 170.
Na egzaminerze wyszła przepływka.
Kupiłem nową (tylko BOSCH!) i wyciagnęłem 200 setki bez problemu.
Miałem taka nadzieję i ja,że to przepływka ale już sprawdzałem odpiąłem kostka i dalej jest to samo!!już sam nie wiem... :x

EGR sprawdzałeś, albo zaślepiłeś?
To może być coś ze sterowaniem zmienna geometrią turbiny. Chodzi siłownik pneumatyczny? Może rurki podciśnieniowe są sparciałe albo zawór elektromagnetyczny pierburga sterujący zmienną geometrią turbiny możesz mieć do wymiany.
AR 156 2,4JTD (136KM) katalogowo powinna jeździć 203km/h

Maciek-156 napisał:
EGR sprawdzałeś, albo zaślepiłeś?
To może być coś ze sterowaniem zmienna geometrią turbiny. Chodzi siłownik pneumatyczny? Może rurki podciśnieniowe są sparciałe albo zawór elektromagnetyczny pierburga sterujący zmienną geometrią turbiny możesz mieć do wymiany.
AR 156 2,4JTD (136KM) katalogowo powinna jeździć 203km/h
wiem i ja,że powinna tyle "cisnąć",ale jakoś jej się nie chce :cry: dzisiaj odprowadziłem ją do mechanika no i zobaczymy...znając moje szczęście do mojej alficzki to nie pozwoli mi żeby zakończyło się na jakiś pierdołach...

Amortyzatory
Powrót