• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156/166] rozstaw otworów felg ..

GrzesiekK.

Nowy
Auto
BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)
Jak w temacie, interesuje mnie jaki ma rozstaw śrub mocujących felge alfa 166 bo nie wiem czy felgi od 166tki podejda do mojej 156 V6 ktoś pomoże ?? 156tka ma bodajże 5x98mm a 166 coś mi świta że 5x108mm i wtedy kicha nie wejdą ale pewien nie jestem więc wolę się upewnić.

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam, Grzesiek.

b-ski, dzięki wielkie - a tak w ogóle co ja wujka gugla bede się pytał jak mam skarbnice wiedzy w postaci innych forumowiczów ;]

pzdr. Grzesiek

A ja jak zwykle podpinam się pod temat żeby nie zaśmiecać ;)
Rozstaw śrub to jedno ale ET to drugie...
Proszę, wytłumaczcie mi o co dokladnie chodzi z tym ET!!! Z tego co zrozumiałem to Alfa166 przed face liftingiem ma ET40 (albo 41) a po lifcie chyba ET36. Et jest to ponoć odległość felgi od zacisków hamulca zatem ET felgi musi być większe od określonego w katalogu dla danego modelu. Z racji tego że znaleźć oryginalne, nie zajechane i w dobrej cenie felgi do 166 jest bardzo trudno rozpocząłem poszukiwania w felgach nieoryginalnych. Lecz to też nie jest sprawa prosta... Ostatnio miałem już "prawie" kupione MOMO CHROM WRS 17" ale niestety brakło dwóch milimetrów (cyt. "przecież Pan powiedział że to jest Alfa po face liftingu i dlatego powiedziałem że będą pasować na pewno!?!?") Koleżka zaproponował mi montaż pierścieni dystansowych ale nie bardzo wiem jak to się spisuje w praktyce... Ma ktoś je u siebie zamontowane?

jeszcze jedno pytanie co do śrub pływających - ktoś wypowiadał się że jazda bajka, nic nie bije na kierownicy itd. Czy za ich pomocą będę mógł zamontować dowolne felgi z pięcioma śrubami czy jest może jakiś maksymalny bądź minimalny zakres takiej śruby?

Znalazłem coś takiego
http://www.felgi-opony.com/felgi/aluminiowe/TOORA/TOORA_T670_7_5x17_5x108,5,15598,2_7_212.html

Nie są to może jakieś cudowne i oryginalne kółka ale mnie osobiście się podobają tylko czy będą pasowały...

Dzięki za nakierowanie - już wiem o co chodzi z ET
Z tego co się dowiedziałem to im mniejsze ET tym dalej będzie wystawać felga a co za tym idzie będzie oddalać się od zacisków hamulca...

teraz pytanie jakie jest ET w AR166 z 2001 roku ? W katalogu u wulkanizatora widziałem że 40 bądź 41 tylko nie wiem dlaczego nie pasowały mi felgi z ET35 skoro powinny się oddalić od zacisków. Czy to ma związek również z szerokością felgi??? Ma ktoś dostęp do sprawdzonych danych? W instrukcji tego nie ma a na forach są tylko WV i Opla ;)

http://www.cabrio-club.pl/topics68/rozstawy-srub-et-i-wielkosci-otworow-centrujacych-vt42.htm

Niestety jest tylko Alfa 166 do roku 99 i tam ET wynosi 38...

P.S. B-ski felgi dobre ale z tego co zdążyłem się zorientować to wielu osobą się nie spodobają... ;)

Czy ktoś wie jakie jest ET w 166? ;) Szczerze, piszę żeby podnieść temat wyżej bo chciałbym wreszcie zakończyć temat felg i sprawić Alfie nowe kapcie na lato oczywiście....

Przejrzałem galerie i nie znalazłem żadnej Alfy 166 na 17' felgach Toory.... Może ma ktoś takie felgi i może mi jednoznacznie odpowiedzieć że się mieszczą bądź nie....

Amortyzatory
Powrót