• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156, 147, GT] 1.9 JTDm 150 - spalanie

Krajcok

Nowy
Chcialem sie zapytac o spalanie Waszych 150-tek, glownie na trasie.

U mnie, przy maksymalnym kapeluszu - trasa i tempomat ustawiony na 80 km/h, V bieg, ok 1750 obr/min komputer pokazuje średnie 4.7L / 100 km. To wiecej niz palilo moje poprzednie Volvo 2.4 D5, 300 kg ciezsze i 60 KM mocniejsze.

A moze ma wplyw niewielki przebieg - 9 kkm?

Jak jest u Was w JTDm?

Zdziwisz się jeszcze bo to średnie spalanie pokazywane przez komputer jest zaniżone w stosunku do realnego o 1 litr...

Krajcok napisał:
Chcialem sie zapytac o spalanie Waszych 150-tek, glownie na trasie.

U mnie, przy maksymalnym kapeluszu - trasa i tempomat ustawiony na 80 km/h, V bieg, ok 1750 obr/min komputer pokazuje średnie 4.7L / 100 km. To wiecej niz palilo moje poprzednie Volvo 2.4 D5, 300 kg ciezsze i 60 KM mocniejsze.

A moze ma wplyw niewielki przebieg - 9 kkm?

Jak jest u Was w JTDm?
Witam to co volvo paliło 2l /100

peteja_43 napisał:
Witam to co volvo paliło 2l /100

Kaj widzisz naszkryflane 2L/100 km?

Palilo niewiele mniej, ale zawsze. A biorac pod uwage spora roznice mas i pojemnosci motoru to po Alfie spodziwalem sie przynajmniej o 0.5L miejszego spalania.

Coz, chyba, ze to realne wyjdzie nizsze od pokazywanego przed kompa ;) Ale nie schodzmy z tematu, interesuje mnie spalanie 1.9 JTDm 150, obojetnie w jakiej budzie.

Kolego myslisz że te 150KM to się weźmie z zawirowań powietrza w baku???
Ja w trasie przy szybkiej jeździe spalam 7-7,5l/100km, przy wolnej 6-6,5l/100km, a w mieście 8-10l/100km (te 10 to w lecie zwłączoną klimą.

Zgadzam się z przedmówcami.Komputer pokładowy zaniża spalanie o około 1 litr na 100 km. U mnie przy jeździe mieszanej z około 70-80% trasy i przy umiarkowanej prędkości nie przekraczane 130 km/h, no chyba że przy wyprzedzaniu. Średnie spalanie jak na razie wychodzi mi w granicach 6,9-7 l/100km. I powiem że też byłem troszkę zaskoczony apetytem Alfy bo poprzednie auto (Peugeot 406 2.0 HDI 110KM) przy dosyć agresywnej jeździe spalał mi 6,2 l/100km, no fakt że było to latem. No ale co zrobić jest teraz 30 KM więcej i trzeba je czymś nakarmić:)

Te 150 KM nie specjalnie mnie podnieca - moze i byla to jakas super hiper moc, ale 15 lat temu :)

To raz, a dwa - chlopcy, nie piszcie mi tu o karmieniu ilus tam KM wiecej, bo w Dieslu wieksza moc z tej samej pojemnosci wcale nie musi oznaczac wiekszego spalania, wrecz przeciwnie.

Krajcok napisał:
Te 150 KM nie specjalnie mnie podnieca - moze i byla to jakas super hiper moc, ale 15 lat temu :)

To raz, a dwa - chlopcy, nie piszcie mi tu o karmieniu ilus tam KM wiecej, bo w Dieslu wieksza moc z tej samej pojemnosci wcale nie musi oznaczac wiekszego spalania, wrecz przeciwnie.
Znaczy wozisz Harry Potera w bagazniku ?

chunkpunk napisał:
Krajcok napisał:

Znaczy wozisz Harry Potera w bagazniku ?
8)))chunkpunk dobre.
to teraz zaczną robić silniki 1.9 o mocy 300KM i spalanie będzie na poziomie 6.5-7l/100,super :?

Kwazi napisał:
Zgadzam się z przedmówcami.Komputer pokładowy zaniża spalanie o około 1 litr na 100 km.
...i dodatkowo nie liczy spalania na postoju, co znaczy, że im dłużej stoimy (światła, korki, kolejka w McDrive...), tym niższe spalanie średnie pokazuje komputer. Różnice u mnie w Krakowie to ponad 2 litry.

Nie strzelajci mi przykladami wlasnie ala Harry Portier 1.9 300 KM, jeszcze dlugo takich klekotow nie bedzie. Chodzilo mnie o subtelniejsze, np 120 vs 150 - to 150 wcale nie musi wiecej palic. Kolejna srawa to moc po tuningu diesla - wtedy spalanie w 99% przy takim samym stylu spada.

To akurat mogę potwierdzić po wirusie spalanie mi nie wzrosło

Krajcok napisał:
Nie strzelajci mi przykladami wlasnie ala Harry Portier 1.9 300 KM, jeszcze dlugo takich klekotow nie bedzie. Chodzilo mnie o subtelniejsze, np 120 vs 150 - to 150 wcale nie musi wiecej palic. Kolejna srawa to moc po tuningu diesla - wtedy spalanie w 99% przy takim samym stylu spada.

Eeee jezdzilem 1.9 Tdi na 280 wiec prawie prawie :)
Jesli podniesie sie cisnienie na listwie to nie ma bata zeby spalanie nie wzroslo, ale to regluje sie stylem jazdy :)

witam

co do spalania to moj komputer nie przeklamuje o 1 litr.
Srednie spalanie z kompa 8,8 a "z baku" to 9,1

Pisze o spalaniu srednim, miasto plus traski, autka nie oszczedzam a nogi lekkiej nie mam, sredniej predkosci nie bede podawal :)

Przy takim samym silniku i stylu jazdy 147 pali jakies 0,6 litra mniej

Pozdrawiam

Krajcok GT jest ciezsza, poza tym zestawienie skrzyni i silnika inne, GT trzeba krecic zdecydowanie wyzej zeby pojezdzic tak jak w 147. Zdecydowanie w sensie o jakies blisko 1000 obrotow, stad zapewne te roznice.

holdek napisał:
Krajcok GT jest ciezsza, poza tym zestawienie skrzyni i silnika inne, GT trzeba krecic zdecydowanie wyzej zeby pojezdzic tak jak w 147. Zdecydowanie w sensie o jakies blisko 1000 obrotow, stad zapewne te roznice.

Masz wieksze doswiadczenie (podpis), wiec nie bede sie sprzeczal.

Nie bardzo wiem natomiast skad wynikaja te wyzsze krecenia, przeciez silniki 150 sa takie same, a i skrzynie niczym sie nie roznia.

Różnica w masach jest, fakt, ale pomijalna - góra 50 kg.

holdek napisał:
Zdecydowanie w sensie o jakies blisko 1000 obrotow, stad zapewne te roznice.
Nie kumam o co biega. Silnik ten sam, ch-ka momentu obrotowego ta sama... Niby GT mam kręcić do 5500rpm (!), a 147 wystarczy do 4500? Wyjaśnij, bo to dla mnie megadziwne.

Maciek-156 napisał:
Zdziwisz się jeszcze bo to średnie spalanie pokazywane przez komputer jest zaniżone w stosunku do realnego o 1 litr...

Nie jest to prawda. Po pierwszym tanku mam 6.7 realne, 6.6 pokazal komp. Srednia z 1500 km. Potwierdzam, ze do superoszczednych Diesel'i JTDm nie nalezy. Byc moze po modyfikacjach bedzie lepiej.

Amortyzatory
Powrót