156 1.9JTD. Szarpanie przy 1900obr. na II i III

gyver4ever

Nowy
Auto
BMW
Witam Alfaholików,

Jak w temacie: Przy trzymaniu równej prędkości i obrotów na II i III biegu odczuwalne jest szarpanie przy zakresie 1900 i może ciut wyżej. Szarpanie jest lekkie ale pasażer buja się bezwładnie :). Od razu mówię: sprawdzałem to na różnych nawierzchniach. Gładziuteńki asfalt, noga na pedale gazu ani drgnie, ale jednak.. Jak tylko przyspieszę/zwolnię (nawet ciuteczkę) to szarpanie ustaje. Na innych zakresach jest normalnie. Alfa była na kompie: pompa common rail działa dobrze, wartość zadana zgadza się z wartością rzeczywistą (np. zadane 700Bar, jest 705Bar). Przyśpiesza bez turbo dziur, nowy filtr powietrza, nowy przepływomierz. Myślałem, że wytrysk któryś nie domaga, ale bardziej stawiam na padnięty dwumas (a już ma na 100% dość) - że ma tak wyrobione luzy na sprężynach, przez co buja bezwładnie troszkę nimi i powoduje szarpanie. Jak myślicie?

99r. 1.9JTD 105KM 145kkm

Było by to co najmniej dziwne, bo w kwietniu wymieniałem uszczelkę wydechowego, termostrat i regulowałem zawory - Była wtedy odkręcana ta rura od EGR i uszczelka była w dobrym stanie jeszcze, chyba ze jakieś mikro dziury... Zmieniłem na razie paliwo, jeżdżę od 2000km na V-power diesel GTL, może przeczyszczą się wtryski. Albo zapodam Alfinie Liquid Moly do czyszczenia wtrysków dodatkowo...

sprawdź na kompie czy działają prawidłowo wyłączniki pedału hamulca i sprzęgła a także potencjometr gazu

dwumas byś czuł już przy ruszaniu , zmianie biegów , zresztą w 1.9 dwumasy są mocne i inaczej zaprojektowane niż w VAGach

Z potencjometrem gazu miałem kiedys problem - ale dałem sobie rade dzieki temu forum ze zlokalizowniem kostki i poprawiem jej styków. Kurcze nie uśmiecha mi się tak co chwilę wydawać po 50zł na kompa - spróbuje w weekend jeszcze raz sprawdzić wszystkie połączenia przy ECU. I jak to nie pomoże to chyba będzie trzeba znów na kompa i zwróce uwage na właczniki hamulca i sprzęgła. A co do dwumasa: on ma juz dość na bank bo przy zmianie biegów jest taki charakterystyczny "puk" a po za tym jak ze stanu hamowania silnikem np. na III biegu dodam gazu to jest ten "puk" i w drugą strone to samo. Przy ruszaniu nie ma żadnych szarpnięć.

Miałem podobny efekt w 2,4 jtd , zaczynało lekko szarpać przy pewnych obrotach silnika EGR również zaślepiony. Po wymianie koła 2mas efekt jest znacznie mniejszy lecz nadal występuje za to "puk" zniknął całkiem przy przełączaniu biegów ( puszczaniu sprzęgła)

no to jak jest "puk" to będą jakieś poduchy od silnika albo skrzyni

sprawdź poduchy a nie dwumas. Ja mam podobnie ale wiem że mam poduche jedna zwaloną

Przy wymianie 2-masy chciałem również wymienić poduszki od zawieszenia silnika , mechanik jednak zadzwonił do mnie i powiedział ze to nie ma sensu bo są jeszcze w dobrym stanie ( zostawiłem więc stare ) wymieniony natomiast został drążek reakcyjny ( nie ma wpływu na stuknięcie przy puszczaniu sprzęgła ) Nawet w przypadku braku silnych wibracji podczas prascy koło 2-mas może być już zużyte w takim stopniu iż efekt stuknięcia jest mocno odczuwalny i tak właśnie było w moim przypadku. Po obejrzeniu 2-masy potwierdziły się moje przypuszczenia co do tego elementu , który przez zużycie zbyt mocno się skręcał ( magazynował energie , którą następnie oddawał do układu i to powodowało nieprzyjemne szarpanie podczas jazdy ) Przy przyspieszaniu efekt nie występował i wyczuwalny był jedynie podczas spokojnej jazdy na płaskim terenie oraz podczas jazdy na II biegu na lekkie wzniesienie ( jazda w korku )

Witam
Moja Bella miała identyczne zamulenie przy obrotach silnika ok. 2000 . Pomogło zaślepienie EGR, i przeczyszczenie kolektora dolotowego i czujnika doładowania.

Amortyzatory
Powrót